Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten A t/m C arrow Chronische Disco´de Lupus Erythematosus (CDLE)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Chronische Disco´de Lupus Erythematosus (CDLE)

PDF Afdrukken E-mail
Er zijn een of enkele rode, ronde verheven plekken van 1-2 cm, met ruwe schilfering. Ze genezen vaak met wat littekenvorming. Vooral op wangen veel voorkomend. De plekken worden uitgelokt door de zon. Bij CDLE beperken de klachten zich tot de huid. Bij zeer uitgebreide klachten over beide wangen kan er ook sprake zijn van systemische lupus erythematodes. Dan kunnen ook andere organen aangedaan zijn.

 

Wat is chronische discoïde lupus erythematodes?
Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE) is een vorm van de auto-immuunziekte lupus erythematodes (LE). Bij auto-immuunziekten is er een stoornis ontstaan in het eigen afweersysteem. Als gevolg van deze stoornis kunnen ziekteverschijnselen optreden in verschillende organen. Bij CDLE blijft de ziekte gewoonlijk tot de huid beperkt.
CDLE komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen en treedt meestal voor het eerst op tussen de 20 en 45 jaar. Het is geen erfelijke aandoening, maar er lijken wel aangeboren factoren te zijn die een aanleg voor CDLE of LE beïnvloeden. CDLE is geen besmettelijke aandoening.

Image

Imagefoto's: typische CDLE afwijkingen in het gelaat.

Meer foto's, klik hier 


Hoe ontstaat CDLE?
Ons afweersysteem (immuunsysteem) beschermt ons onder andere tegen bacteriën en virussen. Bij LE is er sprake van een verstoring van dit systeem waardoor het lichaamseigen weefsel aangevallen wordt door het eigen afweersysteem.
Als het afweersysteem zich alléén richt tegen de huid, kan er sprake zijn van CDLE. Als het zich ook richt tegen andere organen, bijvoorbeeld de nieren en de gewrichten, kan er sprake zijn van systemische LE (SLE). Omdat het ziektebeeld van SLE nogal complex is wordt dit hier niet verder besproken.
Zonlicht, sommige geneesmiddelen en zwangerschap kunnen de reactie van het afweersysteem verergeren of zelfs voor het eerst doen optreden.

Wat zijn de verschijnselen? 
Bij CDLE zijn de afwijkingen uitsluitend beperkt tot de huid. Er bestaat een voorkeur voor aan zonlicht blootgestelde delen van de huid, zoals het gezicht (op beide wangen in een soort vlindervorm), de hals, het decolleté, de armen en handen, maar soms ook de benen, de romp en de behaarde hoofdhuid. Meestal is slechts een beperkt gebied aangedaan, maar soms zijn er meerdere plekken verspreid op de huid. Het zijn rode plekken met wat schilfering en in het midden genezende huid of littekenvorming, gelijkend op een schijf (discoïd betekent schijfvormig). Ook kan hierbij haaruitval optreden. Als eenmaal kale plekken zijn ontstaan, zullen deze niet meer verdwijnen. Als de ontsteking tot rust is gekomen kunnen er littekens achterblijven of plekken die iets lichter van kleur zijn dan de omgevende huid. Zoals al eerder gezegd, kan blootstelling aan zonlicht de huidafwijkingen uitlokken, maar dit openbaart zich soms pas weken later.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal kan de diagnose gesteld worden op grond van de karakteristieke huidafwijkingen. Als dit niet mogelijk is zullen onder plaatselijke verdoving één of twee stukjes huid worden weggenomen (een biopt) voor microscopisch onderzoek. Daarmee kan de diagnose meestal met zekerheid kan worden gesteld. Soms wordt bloedonderzoek of urineonderzoek gedaan om te beoordelen of er mogelijk sprake is van SLE, omdat CDLE en SLE in zeldzame gevallen tezamen kunnen voorkomen.

Wat is de behandeling?
Doorgaans wordt gestart met plaatselijke (lokale) therapie in de vorm van corticosteroïd bevattende zalven, crèmes of lotions, zo nodig afgedekt met plastic folie of speciale pleisters.
Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die zijn afgeleid van bijnierschorshormonen, die ieder mens zelf aanmaakt. Sommige werken zeer sterk, andere veel zwakker. Voor CDLE is vaak een wat sterkere soort nodig. De bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld het dunner worden van de huid (atrofie) of het ontstaan van kleine rode vaatverwijdingen (couperose) hangen onder andere af van de sterkte van het corticosteroïd. Als het voorschrift van de arts nauwkeurig gevolgd wordt is de kans op bijwerkingen niet groot. (Verdere informatie over corticosteroïden vindt u in de folder Corticosteroïden voor de huid).

Naast deze behandeling worden altijd zonbeschermingsmaatregelen geadviseerd. Dit betekent het zoveel mogelijk vermijden van de zon, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. Het dragen van kledingstukken met lange mouwen of broekspijpen waar de zon niet doorheen kan schijnen en een hoofddeksel wordt aangeraden. Daarnaast wordt het gebruik van antizonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (bijvoorbeeld factor 15 of hoger voor UVB, en factor 7 of hoger voor UVA) geadviseerd ter voorkoming van nieuwe plekken. Het gebruik van een zonnebank wordt ontraden.

Als de crèmes of zalven na een paar weken nog niet voldoende hebben gewerkt of als de plekken op veel plaatsen aanwezig zijn, kan ervoor gekozen worden om medicijnen in te nemen. Hydroxychloroquine (een antimalariamiddel) is een medicijn dat goede resultaten kan geven. Hoge doseringen en langdurig gebruik van hydroxychloroquine kunnen echter soms oogklachten geven en dan is regelmatige controle door de oogarts nodig.
Verder wordt ook wel gebruik gemaakt van andere geneesmiddelen (zoals bijv. methotrexaat en thalidomide), waarvoor regelmatig bloedcontroles moeten worden verricht in verband met mogelijke bijwerkingen.
Voor mensen met ernstige littekenvorming in bijvoorbeeld het gezicht, kan cosmetische camouflage uitkomst bieden. Door een huidtherapeute wordt dan speciale make-up gemaakt waarvan de kleur precies gelijk is aan de normale huidskleur.

Wat kunt u zelf doen?
Het is belangrijk directe blootstelling van de huid aan zonlicht te voorkomen, omdat dit het ontstaan van de plekken kan bevorderen (zie zonbeschermingsmaatregelen bij Wat is de behandeling?). U kunt voor verdere informatie ook contact opnemen met de patientenvereniging voor LE (http://www.nvle.org/)

Wat zijn de vooruitzichten?
In principe blijft CDLE beperkt tot de huid. Mensen met deze vorm van LE kunnen in heel zeldzame gevallen (minder dan 5%) ook andere klachten ontwikkelen, die geleidelijk overgaan in SLE. Daarom kan de dermatoloog u adviseren onder controle te blijven en af en toe (bijvoorbeeld 1 keer per jaar) bloed en/of urine onderzoek te laten verrichten.
Van de CDLE plekken die behandeld zijn en daardoor tot rust zijn gekomen blijft in veel gevallen wel een litteken over. Dit kan weliswaar cosmetische bezwaren opleveren, maar verder is CDLE geen ernstige ziekte.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                           Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpgDeze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 2007 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 29-11-2007

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

 webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Chronische Disco´de Lupus Erythematosus (CDLE)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


Links

The Merck Manual/ lupus : Een uitgebreide Amerikaanse website over alle soorten lupus en aanverwante aandoeningen.

 

Reacties (9)Add Comment
CDLE
geschreven door Mein Caroly , 05-02-2015
ik ben een vrouw van 54 jaar en heb CDLE sinds ik 18 jaar was.Mijn behandeling bestaat uit Nevaquine (pilletjes)3x per week en locoide creme als ik weer een opstoot krijg die ik dan gedurende 3 dagen op desbetreffende plekken aanbreng.Verder ga ik 2x per jaar naar de oogarts en3 tot4x perjaar naar mijn dermatoloog die dus iedere keer bloedafnames doet om van alles te controleren.Over het algemeen mag ik niet teveel klagen maar het ergste is mijn haaruitval vooral van voor ,mijn haarlijn trekt alsmaar meer naar achter.Verder heb ik ook hier en daar verschillende kale vlekken in mijn haardos.De littekens in mijn gezicht dat is zo ,daar kan ik nog mee leven maar dat haar dat vind ik verschrikkelijk.Ik heb daarvoor een haargroeimiddel gekregen ALOPEXY minoxidil blijkbaar werkt dat(zegt mijn man) want mijn man moet het met een pipet aanbrengen ,de meeste vlekken kan ik niet goed zien dus heb ik hulp nodig.Maar mijn probleem is dat ik dit produkt maar heel weinig kan gebruiken aangezien ik bijna alle dagen last heb van jeuk op de hoofdhuid en ja dan kan je dat maar beter niet gebruiken.
Zo beste mensen ik hoop dat je daar wat aan hebt,als je nog tips hebt voor mij altijd welkom.Wij verstaan elkaar
CDLE
geschreven door Mein Caroly , 05-02-2015
ik ben een vrouw van 54 jaar en heb CDLE sinds ik 18 jaar was.Mijn behandeling bestaat uit Nevaquine (pilletjes)3x per week en locoide creme als ik weer een opstoot krijg die ik dan gedurende 3 dagen op desbetreffende plekken aanbreng.Verder ga ik 2x per jaar naar de oogarts en3 tot4x perjaar naar mijn dermatoloog die dus iedere keer bloedafnames doet om van alles te controleren.Over het algemeen mag ik niet teveel klagen maar het ergste is mijn haaruitval vooral van voor ,mijn haarlijn trekt alsmaar meer naar achter.Verder heb ik ook hier en daar verschillende kale vlekken in mijn haardos.De littekens in mijn gezicht dat is zo ,daar kan ik nog mee leven maar dat haar dat vind ik verschrikkelijk.Ik heb daarvoor een haargroeimiddel gekregen ALOPEXY minoxidil blijkbaar werkt dat(zegt mijn man) want mijn man moet het met een pipet aanbrengen ,de meeste vlekken kan ik niet goed zien dus heb ik hulp nodig.Maar mijn probleem is dat ik dit produkt maar heel weinig kan gebruiken aangezien ik bijna alle dagen last heb van jeuk op de hoofdhuid en ja dan kan je dat maar beter niet gebruiken.
Zo beste mensen ik hoop dat je daar wat aan hebt,als je nog tips hebt voor mij altijd welkom.Wij verstaan elkaar
CDLE
geschreven door MH , 05-10-2014
ik heb sinds 2007 CDLE ik liep eerst bij een arts die vrij laconiek was over deze aandoening. ik heb in die periode ook baarmoederhalskanker gehad en daar voor behandeld.
Deze aandoening zou ook komen door een afwijking aan het auto immuunsysteem en CDLE dus ook. maar volgens de arts kon het een niet met het ander te maken hebben, ook zou het niet te maken hebben met de stress die ik in die periode heb ervaren en toch bemerk ik iedere keer weer als ik stress heb mijn huid weer roder en onrustiger is.
IK heb ooit vanuit frustratie de adviezen van zonnebrand ed in de wind geslagen en wat schetste mijn verbazing.... mijn plekken verdwenen als sneeuw voor de zon... net als de plek op mijn hoofdhuid... er groeide weer haar.. alles wat volgens mijn arts niet zou kunnen (sterker nog hij zei dat ik kaal zou worden binnen een paar jaar) ... dus ik heb een second opinion aangevraagd ... maar het bleek toch CDLE te zijn... het is een poosje rustig geweest ook zonder medicijnen of zalf maar de laatste tijd is mijn huid weer onrustig en krijg ik zelfs nieuwe plekken.... dit keer ook echt volop in het aangezicht... nu geeft mijn arts mij het advies om weer die malaria pillen te gaan slikken. dit heb ik in 2007 ook gedaan maar ik had erg last van stemmingswisselingen ( een van de bijwerkingen) echt heel vervelend want ik hoefde maar BOE te horen van iemand en ik huilde al... TOTAAL niet zoals ik anders ben.. dus nu ben ik ook wederom weer wat angstig om de medicijnen te gebruiken.... volgens mijn arts is er weinig anders wat in mijn geval zou helpen... de zalf die ik gebruik maakt het minder vurig maar mag ik ook niet te lang gebruiken want dan krijg ik littekens.
Mijn bloed heeft wel erg weinig witte bloedlichaampjes dus moet ik steeds in de gaten gehouden worden.. ik zit net op zo'n grens geval... had ik iets minder dan was er sprake van iets anders maar goed ... mijn klachten.. vermoeidheid, hoofdpijn, onzuivere urine .. alles toont aan dat het niet helemaal oke is maar goed testen wijzen uit dat het nog een grens geval is....
ik twijfel wel enorm wat nu te doen... heeft iemand ervaringen met die malaria pillen of andere medicijnen die wel goed werken? ik hoop dat ik iets kan vinden wat werkt want nogmaals ik zit nu in een fase waarin het lijkt toe te nemen

Alvast bedankt

Vriendelijke groet
MH (32 jaar)
cdle
geschreven door gina poelstra , 10-06-2011
ik tben een vrouw van 52jaar ik was 27 jaar toen ik erachter kwam na vele bezoeken bij de huisarts kwam ik in het AZU terecht nu UMCgenoemd bij dermatoloog profesor dokter baart de lafaier na drie dagen onderzoek had ik de uitslag cdle dan krijg je tehoren er allemaal bij kan komenen en alle beperkingen voor iemand graag buiten en in het zonnetje zit komd dat hard aan dacht eerts nog zal wel meevallen maar daar kwam ik heel snel achter ben overal naar toe geweest maar niemand kon me helpen kwam steeds op het zelfde neer ook als ik vroeg of er iets aan littekens gedaan worden deden ze niet konden ze wel aan de gang blijfen nu gaat het redelijk goed en ga voorstellen voor lichttherapie of dat mogelijk is mevr gb poelstra
CDLE & Behandeling met Thalidomide
geschreven door Martijn , 07-05-2011
Beste mensen,

Ik kwam het hieronderstaande tegen over CDLE. Bron; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6838771

Thalidomide in the treatment of sixty cases of chronic discoid lupus erythematosus.
Knop J, Bonsmann G, Happle R, Ludolph A, Matz DR, Mifsud EJ, Macher E.
Abstract

The therapeutic effect of thalidomide in chronic discoid lupus erythematosus (CDLE) was studied in sixty patients who were followed up for 2 years. In fifty-four patients (90%) a complete or marked regression of the disease was observed, but when the thalidomide was stopped, thirty out of forty-one (71%) patients relapsed. Patients undergoing a second course of thalidomide treatment again responded well. Nine of the patients in whom the disease recurred after successful treatment with thalidomide and who had been unresponsive to intermittent treatment with antimalarials, showed a good response to a second or third course with thalidomide. Mild side-effects were common and 25% of patients complained of slight to moderate polyneuritic symptoms. Since electroneurological examinations had not been performed before the thalidomide therapy, the frequency of neurological side-effects cannot be accurately calculated but we recommend neurological examinations before and periodically during thalidomide treatment. Thalidomide is a very effective drug in CDLE, but in most cases it exerts its effect only whilst treatment is continued. Its use should be restricted to patients resistant to topical steroids and systemic antimalarials.
CDLE
geschreven door Antoinet Sommers , 23-01-2011
Ik ben nu 43 en heb al ongeveer 13 jaar last van deze huidaandoening. Na verschillende bezoeken aan dermatologen was ik het smeren met zalf erg beu. persoonlijk heb ik hele goede ervaring met een aangepast dieet. Geen vlees, geen vis en geen eieren. na vier jaar was ik bijna volledig van alle uitslag af. Na een zwangerschap was het zelfs een aantal jaar echt volledig weg. Na een tweede zwangerschap komt de uitslag na zon weer terug, maar is nog goed controleerbaar. Misschien heeft iemand hier iets aan.
ik heb ook lupus
geschreven door nicole , 23-12-2010
ik ben een vrouw van 37 en ik heb deze ziekte al bijna 10 jaar
bij mij is het gekomen door veel stress ik ging eerst naar venlo ben er niet zo goed geholpen maar ik ga nu naar nymwegen en daar gaat het redelijk goed
maaar ik moet wel een stuk of 14 tableten slikken per dag en dan de zalf nog maaar het gaat redelijk de eene dag wel en de andere dag niet
ik heb nu wel gelerd om naar mezelf te luisteren
gr mevr relouw
Lupus
geschreven door Jan Willem Breukelman , 05-01-2009
Ik neem mijn toevlucht tot de homeopathie en aanverwante behandelingen. Er is namelijk sprake van een vermindering van de weerstand en een aantasting van het immuunsysteem. De enige manier om zowel het immuunsysteem te verbeteren en de weerstand te vergroten is te werken aan je eigen lichaam, je eigen persoon. Hierbij ondersteunt o.a. homeopathie.
Gezien de resultaten over een periode van drie jaar ben ik uitermate tevreden.
CDLE
geschreven door Ingrid Bruijn , 15-09-2008
Ik ben een vrouw van 41 jaar sinds 11 jaar heb ik CDLE loop hiervoor bij het AMC Amsterdam
heb al veel medicijnen gehad maar tot nu toe klachten erger en lelijk gelaat prednison.malaria tabletten nu slik ik 10 mg MTX plus zalf voor in mijn gelaat en hoofdhuid .
Graag zou ik ook van uw een mening horen of er nog meer aan te doen is ben erg ontevreden niet over het AMC maar wel over mijn huid,ik vind het vreselijk hoe ik er uit zie en vind het moeilijk te accepteren dat er geen goed medicijn voor is VR.Gr.I.Bruijn

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter