©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Brachioradiale jeuk

PDF Afdrukken E-mail
Synoniem: brachioradiale pruritus

Wat is brachioradiale jeuk?
Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk, branderig gevoel aan de armen, zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zichtbaar zijn. Vaak geeft aanraking van de armen verergering van de klachten. Meestal is alleen de bovenarm aangedaan, soms kan ook de onderarm kan aangedaan zijn. De klachten kunnen aan 1 arm, of ook aan beide armen voorkomen. In de meeste gevallen zijn er aan de huid dus geen afwijkingen te zien. Soms zijn er wel krabeffecten, met kleine wondjes of blauwe plekken. Soms zijn er zelfs littekens van het vele krabben.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk ontstaan de klachten door chronische lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels uittreden. Dit zou kunnen ontstaan na lichte beschadigingen van de zenuw door lokale druk op de zenuw van de nekwervel of nekspieren, maar ook door nekletsel. Ook zou zonlicht mogelijk een rol spelen.

 

 

Waaruit bestaat de behandeling? 
Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat zeer hardnekkig kan zijn. Bescherming van de huid tegen zonlicht kan al veel helpen. Dat kan het best met kleding of anders sunblockers met hoge beschermingsfactor.Tegen de jeuk zijn er jeukstillende cremes zoals mentholcrème of gel (te koop bij drogist), maar ook Capsaïcine crème: deze crème prikkelt juist de huidzenuwen nog erger waardoor jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het middel is effectief maar kan wel irritatie van de huid geven. De crème dient meerdere malen per dag te worden opgebracht. De crème is alleen op recept verkrijgbaar. Ook kunnen jeukdempende tabletten worden gebruikt, zoals hydoxyzine (Atarax) of polaramine. Deze tabletten kunnen tevens een slaperig gevoel geven dus kunnen alleen ’s avonds voor het slapen gaan worden ingenomen.

Tip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Brachioradiale jeuk"!

U kunt gratis een persoonlijke vraag stellen aan een van onze ervaren dermatologen. U vult daarvoor een eenvoudige vragenlijst in, waarin u uw probleem kunt uitleggen en een gerichte vraag kunt stellen. U kunt eventueel digitale fotoís toevoegen. U krijgt gegarandeerd binnen 3 werkdagen via e-mail een uitgebreid antwoord van de dermatoloog. Bij mailback wordt alleen antwoord en advies gegeven en is directe behandeling van uw huidprobleem niet mogelijk; er wordt geen recept opgestuurd.


 

Reacties (112)Add Comment
‹ First  < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >  Last ›
brachioradiale pruritus
geschreven door H. SMIDT , 27-08-2011
Een hart onder de riem om hier de ervaringen van lotgenoten te lezen. Ik neem een printversie van jullie reacties mee naar de dermatoloog.
Zag eerder ook al verschillende artsen, dermatologen en eerdere diagnoses waren erg teleurstellend. "Huid beter verzorgen", kreeg ik bvb te horen. Ik smeerde al minsens twee hydraterende crèmes per dag ('sochtends en 's avonds). Ik kreeg cetrizine en fenistil voorgeschreven maar deze medicatie hielp niet. Om de jeukgekte tegen te gaan begon ik zelf te experimenteren. Compressen met azijn, aceton, armpjes in natte handdoeken wikkelen,... opzoek naar dat beetje extra nachtrust waar men aan toe is na menige nachten jeukkwelling. De jeuk lijkt veroorzaakt door iemand die je te lijf met kwellende naaldprikken.
Gesterkt door jullie reacties ga ik nu op zoek naar nieuwe oplossingen, zowel bij dermatoloog als apotheek.
Ik ben nu alvast gerustgesteld dat ik toch blijkbaar geen symptomen heb van één of andere neurose :-).
Want ik voel me buiten deze jeukende ongemakken best wel in mijn vel en nu en dan alleen maar een beetje prettig gestoord.
Hou jullie op de hoogte. En ik wens jullie allen alvast menige jeukvrije nachten.

brachioradiale jeuk
geschreven door yonneweijers , 13-08-2011
Hallo Anneke,

Heb ook al jaren last van deze vervelende jeuk. Alles geprobeerd, van huisarts tot dermatoloog , osteopaat etc.
Van Dry needling therapie heb ik wel gehoord, maar niet iedere fysiotherapeut met deze opleiding zal van die jeuk op de hoogte zijn. Heb je voor mij naam en adres van deze persoon? Ik hoop dat het bij mij in de buurt is.
Vast heel hartelijk dank>
Groet,Yvonne
brachioradiale jeuk
geschreven door nicolette , 12-08-2011
Sinds 3 jaar heb ik met tussenpozen last gehad van brachioradiale jeuk (eigenlijk meer een soort prikkeling).E.e.a. begon in de zomer maar ook in de winter had ik er last van. Zonlicht was dus niet de trigger. Verder ging het van rechteronderarm naar rechterbovenarm, daarna van linkerbovenarm naar linkeronderarm. Huisarts dacht aan eczeem of een allergie. Medicatie hiertegen hielp niet. Ook mentholzalf, verkoelende gel of andere smeersels tegen jeuk hielpen niet. Via internet begreep ik dat ik last had van brachioradiale jeuk en de dermatoloog bevestigde dit. Hij raadde mij aan Cremor Capsici Comp van PCH te gebruiken (gewoon in de handverkoop bij de apotheek). Dit is een creme op basis van rode pepers die de huidzenuwen juist overprikkelt. Je mag deze zo vaak aanbrengen als je wilt. Het kan de eerste dagen wel een rode plek en een branderig gevoel geven maar dit is na een week verdwenen. Zodra de symptomen minder worden kan je ook minder gaan smeren.
Wat ook met name 's nachts heel goed tegen de jeuk helpt, zijn ingevroren koelelementen (voor een koelbox). Om ze op de juiste plaats te houden heb ik van een grote herensok het teenstuk afgeknipt. Deze sok gaat op de aangedane plek om mijn arm en op de sok leg ik het koelelement. Dan de onderkant en bovenkant om het koelelement vouwen zodat het niet meer verschuift. Het nadeel van deze methode is dat je er 's nachts meerdere malen uit moet om de ontdooide elementen te vervangen. Maar dat weegt niet op tegen de jeuk. Let wel op dat het element niet direct met de huid in aanraking komt.
Sinds dit voorjaar heb ik er bijna geen last meer van. Wanneer ik die prikkeling weer voel (meestal linkeronderarm), doe ik snel een kuurtje capsaicine creme. Ik hoop maar dat het ook wegblijft. Ik moet er nog wel bijzeggen dat ik sinds de winter ben begonnen met extra vitamine D en B (300%). Of dit er inderdaad iets mee te maken heeft, weet ik niet.
Jeuk
geschreven door Piet.Nieuwpoort , 06-08-2011
Oke . de zelfde klachten wat jeuk betreft.
altijd in het na jaar en nix aan te doen
later heb ik Tavegyl 1mg van de arts gekregen en dat help bij mij heel goed
mvg Piet.Nieuwpoort
brachioradiale jeuk
geschreven door anneke , 16-05-2011
Ook ik heb jaren met het probleem gezeten. Vooral 's nachts in mijn r.bovenarm. Koelen leek de enige remedie. Bezoeken aan huisarts waren nutteloos, niets te zien. Bezoek aan dermatoloog idem. Tot ik een stuk in de krant las over een fysiotherapeut die Dry Needling Therapie deed, het kon mogelijk verlichting brengen.
Ook ik heb een afspraak gemaakt bij de plaatselijke therapeut die aangesloten was bij de brancheorganisatie.
Na 6 behandelingen was de jeuk verdwenen, nu 4 maanden later nog steeds jeukvrij, hopelijk blijft het zo.
Ook de therapeute gaf aan dat het hoogstwaarschijnlijk uit de nek komt, nu bij de neuroloog geweest en binnenkort een MRI om de nek eens goed te bekijken.
De therapie is niet erg bekend, maar via de website van de vereniging kun je zoeken naar iemand in de buurt. Succes
helpt tegen jeuk gewoon bij de drogist
geschreven door Sandra , 19-04-2011
Hallo,
Wat bij mij helpt is Vicks Vaporupp, helpt tegen de jeuk en ruikt ook nog lekker. Zeker in het begin van de herfst. Succes
brachioradiale jeuk
geschreven door monic , 23-03-2011
beste Yvonne, de osteopaat die mij behandelde heet Roeland Nuyts ( Lage Kaart 283, 2930 BRASSCHAAT, België) - ik ben er twee keer geweest met een tussenpoos van 4 weken. ik weet niet waar jij woont maar misschien kan hij je een collega in jouw streek adviseren? elke dag opnieuw blijf ik mij verwonderen en vooral verheugendat die jarenlange klacht nu echt verdwenen is. ik hoop van harte dat hij ook jou kan helpen. veel succes!
vraag
geschreven door marga , 20-03-2011
mijn vraag is of deze jeuk/pijn ook met uitslag gepaard kan gaan.
omdat ik lees dat de meeste geen uitslag hebben
bij mij is het zo dat als ik er iets op smeer dat ik dan meteen meer uitslag krijg.
verder lijkt het net of de huid strak staat en prikt, vooral hals schouders en gezicht

als iemand mij kan helpen zou dit geweldig zijn
alvast bedankt en iedereen sterkte
groetjes marga
jeuk
geschreven door yvonne , 19-03-2011
Hoi Monic
Heb je voor de naam en plaats van deze Osteopaat. Ik heb al 4 jaar last van hetzelfde probleem. Op het moment gaat het weer beter maar van september tot feb is het een ramp.
Alvast Bedankt
Yvonne
brachioradiale jeuk
geschreven door monic , 07-03-2011
Drie jaar geleden kreeg ik haast dagelijks opstoten van geweldige jeuk in mijn rechterbovenarm. Overdraaglijke pijnlijke prikkelingen. Ik werd 's nachts herhaaldelijk al krabbend wakker. Eerst zelf alle mogelijke pistes afgetast om te kijken of de oorzaak misschien lag bij producten die ik gebruikte : badschuim, bodymilk, waspoeder, spoelmiddel enz enz. Na maanden zonder beterschap naar de huisarts en die sprak van netelroos hoewel er aan de huid niks te zien was. Ik kreeg zalf en moest maar enkele maanden afwachten. Geen oplossing. Terug naar de huisarts. Zelfde diagnose. Niks beterschap. Dan op zijn advies kuur gevolgd met Rupatall (enigszins jeukstillend maar slecht voor de lijn). Uit eigen beweging naar een dermatoloog. Haar besluit : helemaal geen netelroos, de oorzaak ligt in de nekwervels. Voorschirft voor een behandeling van 20 beurten kine. Hielp absoluut niet. Inmiddels weer een paar maanden verder. Terug naar de huisarts : voorschrift voor Atarax (jeukstillend product) - lichte beterschap maar waar ik vooral heel blij mee was : ook licht slaapverwekkend. Eindelijk had ik terug een redelijke nachtrust. Al stond er altijd een fris blikje drank naast mijn bed om mijn arm af te koelen als 's nachts de jeuk ondraaglijk werd. Handiger dan natte washandjes. Ben in januari op eigen initiatief en vrij wanhopig naar een goeie osteopaat gestapt. Nu, na twee behandelingen met een tussenpoos van vier weken is de kwaal helemaal weg, op een enkele sporadische kriebeling na. Kan het zelf nog niet geloven. Hoop vooral dat het nu definitief weg is. En dat anderen baat hebben bij deze tip.
brachioradiale pruritus
geschreven door wies joosen , 11-02-2011
al 15 jaar heb ik haast altijd jeuk aan mijn armen , vooral s nachts
.Geen dokter of allergoloog of homeopaat had er een verklaring voor.Ik had de moed al lang opgegeven en het maar aanvaard met de gedachte ,dit hoort bij mij .Dus s nachts in de weer met natte washandjes en harde badborstel. soms huilde ik gewoon van moeheid. Daarna heb ik nooit meer een dokter geraadpleegd .Er was toch niemand die het begreep.
Nu neem ik al ongeveer 8 jaar iedere morgen 15 aloavera druppels (verrijkt met vitamine druppels) en het gaat niet helemaal weg, maar ik kan het onderdukken.Het is lang niet meer zoals het geweest is , daarom durf ik niet te stoppen met de druppels. En heb ik altijd flesjes in voorraad voor het geval het niet meer besteld kan worden. Het zorgt tevens voor een goede weerstand.en ik heb een normale nachtrust.
Sinds kort heb ik intenet en ben ik gaan zoeken naar "'jeuk op armen" en ik wist niet wat ik las .Ineens lees ik dat het een naam heeft en dat er veel mensen zijn die hier veel last van hebben ,met vooral verschillende oplossingenen en tips.
Het typische is nog dat ik lees dat er nekklachten zijn ,ik heb al een aantal therapeutsche behandelingen gehad,maar helemaal gaat het niet over.
Dus moet je daar mee leren leven.
Maar hoe het begonnen is wil ik ook laten weten,misschien dat andere daar iets aan hebben.
!5 jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar een half zusje,haar had ik gelukkig redelijk snel gevonden.Maar dat was een hele emotionel tijd en dat heeft heel veel energie gekost van je lichaam en geest .Er gebeurd in een hele korte tijd heel veel met je gevoelens.
Sinsdien is de jeuk er ongemerk er in geslopen,en bij spanningen komt dat regelmatig terug .Niet bij drukte, daar reageer ik niet op ,maar bij spanningen waar je zelf niets aan kan doen maar waar je wel bij betrokken bent, dan komt het in alle hevigheid terug.
Misschien een tip voor andere om eens na te gaan wanneer het begonnen is?
En ik weet zeker dat ik deze zomer ook veel minder in de zon ga,en mijn zonnebank heb ik opgeklapt,Daar ga ik voorlopig ook niet meer onder.
En alle tips zijn welkom.
Wies joosen
brachioradiale jeuk
geschreven door Josephine , 05-01-2011
Ook ik heb sinds enkele maanden last van die rotjeuk op mijn rechterarm.En altijd 's nachts, ik zit dan tot een uur of drie op en zou het liefst mijn arm te lijf gaan met een mes of zo. Je wordt er echt gestoord van. Ik heb een hoop reacties gelezen en ik ga een paar suggesties uitproberen, ben benieuwd wat helpt.
Josephine
Jeuk bovenarmen
geschreven door Nel , 22-12-2010
Ook ik heb veel jeuk aan de bovenarmen van sep t/m april/mei. Ik herken vele verhalen, maar om een verhaal kort temaken ik gebruik tegenwoordig Cholenium Extra Forte van bloem en het werkt bij mij prima.
Dit heb ik ergens gelezen en ik had zoiets van baat het niet dan schaad het niet. smilies/wink.gif
jeuk...joke
geschreven door ger , 19-12-2010
vraag aan Joke, hoe gaat het nu??
jeuk
geschreven door Joke , 07-11-2010
Dag 2...nog steeds geen jeuk en heerlijk geslapen. Eindelijk een keer uitgerust.
Morgen weer naar de chiropractor.
Ik kan weer lachen.

Gr. Joke
Jeuk
geschreven door Joke , 06-11-2010
Hallo allemaal,
Ik heb nieuws. Het probleem ligt niet aan de zon maar aan irritatie van de zenuwen.
Ik ben gisteren bij een chiropractor geweest en die heeft mij het een en ander duidelijk gemaakt.
Mijn bekken staat scheef en dat komt heel erg veel voor en daar begint de ellende.
bij mij zijn de spieren van het bekken rechts korter dan links waardoor ik dus scheef sta met als gevolg dat de linkerschouder problemen veroorzaakt.
Ik slaap op een waterbed op mijn buik of zij. Dit is dus al helemaal fout.
Ik heb van de chiropractor oefeningen meegekregen om de spieren van het bekken op te rekken. Hij heeft blokkades opgeheven in mijn onder en bovenrug en nek. Ook ben ik gemasseerd. Dit was niet echt fijn maar alles om er maar vanaf te komen.
Ik heb van hem ook een chiropractisch kussen meegekregen voor 1 week en slaap nu dus op ons logeerbed, dat heeft een gewoon (goed) matras en een verstelbare lattenbodem. Op mijn rug slapen is voor mij een ramp maar oefening baard kunst.
Ik werd vanmorgen uitgerust wakker, zonder jeuk gehad te hebben, zonder pijnstillers en zalfjes. Natuurlijk is het pas 1 dag maar ik sta nu al verbijsterd dat ik zoveel energie heb en weinig pijn terwijl ik hier al ruim 10 jaar last en pijn van heb.
Nu natuurlijk de vraag waar vind je een goede chiropractor. Tja geen idee.
Ik woon in Lelystad en heb een Amerikaan als arts.
Misschien als mensen aan mij doorgeven waar zij wonen dat ik dit aan hem kan vragen. Mits iemand mij natuurlijk geloofd.
Het verhaal van teveel zon is onzin volgens hem.
De bron aanpakken is een betere optie.
Dus ik ga vanacht weer op het logeerbed op mijn rug LOL.
Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groetjes,
Joke smilies/cheesy.gif
Jeuk
geschreven door Joke , 04-11-2010
Hallo,
De gekmakende jeuk heeft mij weer tot 3 uur vanacht wakker gehouden. Ook allerlei zalfjes gehad en pillen. Ik lees hier dat het te maken kan hebben met een zenuw in de nek, dit lijkt in mijn geval inderdaad zo te kunnen zijn. Misschien toch maar een chiropractor opzoeken? Ik heb al jaren last van mijn nek, links erger dan rechts en wat denk je? de jeuk is links ook erger dan rechts. Dat het door de zon komt lijkt mij niet dan zou ik het toch overal moeten hebben. Ik smeer overigens altijd goed en met een hoge factor.
Ik hou jullie op de hoogte, nu nog een goede chiropractor vinden in lelytown smilies/smiley.gif
Joke
...
geschreven door suzanne , 27-10-2010
hallo, zou u inderdaad die thee op het forum willen zetten?
Ik smeer zelf emla zalf, dat verdooft de huid.. helpt echt
jeuk aan beide bovenarmen
geschreven door Hans , 26-10-2010
Hoi Lonneke,

Mij vrouw heeft ook verschrikkelijke jeuk aan haar armen, zou de thee wat voor haar wezen??
kan jij de gegevens van die chineze dokter hier op het formun zetten of anders naar me toe mailen

alvast bedankt voor de gedane moeite.

groetjes hans
ik heb de oplossing BEN ER HELEMAAL VAN AF
geschreven door lonneke van cappellen , 18-10-2010
ik heb al jaren hetzelde als jullie,het begint in sept en stopte meestal in jan ong
bij dermatologen geweest,ze hadden allemaal geen idee hoe het kwam maar ook niet hoe je er af kwam! smilies/cry.gifik werd er gek van ,zat hele nachten op,maar ben er sinds 2 weken helemaal vanaf!!!!!!!!!!!!
mijn schoonzus liep bij een chinese arts voor de pijn van haar reuma,en die is helemaal van haar pijn af,dus ben ik ook gegaan ,ik moest 4 dagen 2x pd een hele vieze thee drinken MAAR BEN ER HELEMAAL VAN AF,HET HELPT ECHT!!!!LET WEL OP DAT JE NAAR EEN ARTS GAAT DIE IN CHINA AFGESTUDEERD IS
jeuk aan mijn arm
geschreven door corrie van loon , 17-10-2010
Klopt, die jeuk is gekmakend. Het begint bij mij ook als ik kleding met lange mouwen gaat dragen, in de zomer heb ik geen last.
Dat moet er volgens mij iets mee te maken hebben.
de jeuk
geschreven door ruud , 15-10-2010
sinds 3 jaar alleen in het najaar last van die gekmakende jeuk op mn linkerbovenarm en in mijn nek links op internet ontdekte ik dat het door een beklemde nekzenuw kan komen ,naar de manueel therapuit geweest na 3 behandelingen was de jeuk weg en zat mn nek lekkerder de capsaicine zalf hielp wel bij mij maar ik reageer heel fel hierop dus dat gebruik ik liever niet . ik ben zelfstandige heb een hoveniersbedrijf mn nek is altijd rood voorjaar zomer dus de zon speelt waarschijnlijk ook een grote rol volgende zomer ga ik er meer op letten met bv sunblockers ,wie heeft nog tips ??
jeuk op armen
geschreven door Marleen , 11-10-2010
Bij mij begon de jeuk vorig jaar in augustus. Na een aantal weken ben ik te rade gegaan bij een huidspecialiste, maar er bleek niets met mijn huid mis te zijn. Volgens haar zou de jeuk het gevolg zijn van nekklachten en dus gaf ze me het advies een fysisch geneeskundige te raaplegen.
Na 2 consultaties bij de fysisch geneeskundige was ik van mijn jeuk verlost. Volgens deze specialist worden de zenuwbanen van de armen voortdurend geprikkeld door blokkades in de nek. Als je bij google "jeuk aan armen" ingeeft, dan kom je bij verschillende artikels over deze kwaal die "Brachioradiale jeuk" genoemd wordt.
jeukend armen
geschreven door Hieke , 05-10-2010
Ook bij mij treedt het probleem alleen op van september tot januari. En het is in de zomermaanden (wanneer ik juist wat zon op mijn huid krijg) helemaal verdwenen.
Verder kloppen alle symptomen. Het is om gek van te worden!
brachioradiale jeuk
geschreven door els , 14-09-2010
Ik ben 66 jaar en dit jaar bleek dat u ik in augustus 2006 voor het eerst de huisarts bezocht had met deze kwaal. Het begint eind juli/begin augustus en duurt enkele maanden, Ik kreeg steeds het advies "niet laten uitdrogen, Tegenwoordig smeer ik er zelfs de vetste uierzalf die bij de drogist te koop is, maar geen verbetering. Kwam bij een waarnemend arts terecht en die gaf aerius 5 mg. Helpt geen steek.
Zelfs op de fiets, als de wind langs mijn arm gaat doet het pijn. Het gaat om 1 bovenarm. In de nachtelijke uren houd ik een koelblok er tegenaan,
Wie heeft advies?
...
geschreven door Riek , 01-09-2010
Ook ik heb al jaren last van die verschrikkelijke jeuk. Het begint meestal in september en duurt tot eind Januari. Dit jaar begon het al in Juli. Ik ben blij dat ik nu na al die jaren (2smilies/cool.gif weet wat het is. Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. Ik kan alleen niet begrijpen waarom het al jaren in dezelfde periode is (september tot eind januari.) Altijd dezelfde periode. Wat maakt het dat juist in deze periode de huidzenuwen deze voortdurende prikkeling geeft en in de andere periode niet. Heeft iemand hier een verklaring voor.
brachioradiale jeuk
geschreven door Marleen , 24-08-2010
Ook ik heb vreselijke jeuk op een plek op mijn rug en op een plek in mijn nek. Ik heb ook al alles geprobeerd maar het brengt hooguit enige verlichting. Nu heb ik ergens gelezen dat er een therapie bestaat om die plekken in te spuiten met botox. Helaas kan ik dat artikel niet meer achterhalen, heeft iemand hier wel eens van gehoord?
Jeukende speldenprik sensaties op bovenarmen
geschreven door Mr. Jamba , 16-08-2010
Wanneer 's avonds in ontspannen toestand de jeuk met prikjes
langzaamaan hevger dreigt te worden...

Dan is het feitelijk te laat...want waarschijnlijk is er dan reeds
flink gekrabt,gekrast en geschuurd...

Accepteer in eerste instantie de jeuk en prikken,minimaal
30 tot 60 minuten.
Laat de armen verder onberoerd

Kunt U zich onmogelijk beheersen
dan zal - na minimaal een half uur jeuk-
diep insmeren,masseren met Shiling Oil soelaas bieden
zelfs wanneer U toch gekrabbelt heeft.

De jeuk wordt allengs draaglijker,

Ook is het aan te raden,uit bed te gaan en Uzelve
met geheel andere zaken te bezigen terwijl U volledig doordrongen
van het besef dat alles tijdelijk is,bijvoorbeeld een
lekkere tostie voor Uzelf en/of eventuele huisgenoten bereid.
Drink er ook iets bij.naar keuze.

Brachioradiale pruritus
geschreven door Anna van der Harst , 22-07-2010
Sinds enkele jaren krijg ik ook zo halverwege de zomer vreselijke jeuk aan mijn bovenarmen. Dat duurt meestal tot eind september. Het komt dus denk ik ook aan de zon. Het begint meestal 's-avonds en heb tot vorig jaar natte washanden erop gelegd anders kon ik niet in slaap komen. Vorig jaar ging ik googlen en kwam er dus achter dat het Brachioradiale pruritus heet. Ben naar mijn huisarts gegaan en kreeg een mentholzalf en die helpt heel goed. Ook gaf hij tabletjes maar daar word je weer heel suf van dus die neem ik liever niet in.
jeuk aan de armen
geschreven door Arco Verhoog , 16-06-2010
Ik heb al jaren last van dit verschijnsel, idd heb ik het meest last van mijn linker bovenarm en komt de jeuk vaak nachts opzetten zodat ik een slechte slaapnacht heb. Sinds ik op de Antillen woon heb ik het vaker en de zon is bij mij de oorzaak. Insmeren met een beschermende factor helpt. Indien ik het toch krijg werken de standaard antihistaminica maar beperkt. Gek genoeg val ik snel in slaap na het nemen van 400 mg Ibuprofen. Op een of andere manier werkt dit wel. Ook triamcinoloncreme werkt bij mij.
jeuk op de arm(en)
geschreven door G. van wijnen , 15-04-2010
Hallo, Ik heb 4 jaar geleden voor het eerst enorme onhoudbare jeuk op mijn rechter onderarm gekregen. Ik krabde zo erg dat de dermatoloog mij in het ziekenhuis in een zinkverband heeft gedaan. Dat hielp 1 dag, en maar weer krabben. Van lieverlee ging het over. Het jaar erop kreeg ik weer enorme jeuk maar toen aan mijn linkerarm. Het jaar daarop weer rechts. Het jaar daarop helemaal niet. Ik dacht eerst dat het kwam van een antibiotica kuur die ik kort daarvoor elk jaar had gehad, maar volgens mijn arts was dat onmogelijk. Ik ben werkelijk op alle mogelijke allergieen getest. Ze hebben een stukje van de huid onderzocht, maar er was niks aan te zien. Dit jaar ben ik in febr. naar Gran Canaria geweest en erg verbrandt. Na twee weken begon mijn rechter arm weer enorm te jeuken, erger dan ooit. Ik legde dus verband met de zon. Hup maar weer naar de dermatoloog en die vroeg of ik last van mijn nek had. Dat heb ik dus (55 jaar) en zowat iedereen van mijn leeftijd heeft last van artrose. In 5 minuten stond ik weer buiten met het advies een ander hoofdkussen aan te schaffen!?! Ik verging dus nog steeds van de jeuk en heb nu zelf verzonnen mijn arm in te smeren met EMLA. Dit is een verdovingscrème voor de huid en je voelt dus HELEMAAL NIKS MEER. Ik wil dit zeker enige weken volhouden om te kijken of het dan vanzelf weg is gegaan. Wordt dus vervolgd........
jeuk aan bovenarmen
geschreven door Jolanda , 30-03-2010
Sinds enkele jaren heb ik last van jeuk aan bovenarmen, soms onderarmen, soms schouders. Het komt in vlagen en het is ook hele periodes weg. Het is heel vervelend en beinvloedt mijn functioneren en verstoort mijn nachtrust.
Sinds kort krijg ik vit B12 injecties van mijn huisarts. Het lijkt beter te gaan, maar ik probeer ook zo min mogelijk in de zon te komen. Dat is lastig want ik woon in Afrika. Het schijnt te maken te hebben met de zenuwuiteinden die niet goed reageren op de prikkel warmte.
Ook heb ik vaak na het douchen een kwartier tot 20 minuten hevige jeuk over mijn hele lichaam.

Indien er mensen zijn die raad weten graag.
brachioradiale jeuk
geschreven door Hilly , 01-03-2010
Als reactie op het artikel van Louisa van 31-01-10 wil ik het volgende zeggen.Na zes jaar van diverse onderzoeken door dermatologen kreeg ik ook te horen dat men het niet wist.Uiteindelijk heb ik via mijn huisarts een overleg met mijn apotheker gehad en die mocht diverse medicijnen en cremes uitproberen.Sommigen werkten een paar dagen maar daarna niet meer.Wat wel redelijk werkt is de Lidocaine-creme 4% die de apotheker speciaal aanmaakt.Tot ik de reactie van Louisa las en ben ik meteen naar mijn huisarts gegaan die het medicijn Gabapentine ook aan mij voorschreef,zoals de dermatoloog het aan haar had voor geschreven.Naast de Gabapentine tabletten gebruik ik indien nodig ook de Lidocaine- creme 4%.En zoals Louisa al zei,Het werkt echt!
brachiale pruritus
geschreven door louisa , 31-01-2010
Hoi,ook ik liep al 8 jaar met deze klachten zowel op onder als boven armen en begon ook in augustus en ging door tot feb,maart. ben naar een dermatoloog geweest en die wist het ook niet, na allerlei smeerseltjes en pilletjes was ik het na al die tijd zat en heb mijn huisarts om een andere dermatoloog gevraagt, ik heb toen mijn verhaal gedaan bij de nieuwe dermatoloog van wat mijn klachten waren en zij zei toen gelijk tegen mij heb je nekklachten waarop ik zei dat dat inderdaad zo was (nek artrose) en toen zei ze gelijk dan heb je brachiale pruritus waarop ik zei dat is knap ben net 5 minuten binnen en jij schijnt het gelijk te weten en die andere dermatoloog wist het na 8 jaar nog niet en toen zei zij ik heb het in m,n vakken pakket gehad en jij bent de eerste die ik als patient in m,n praktijk krijg en die dan met deze klachten komt. zij heeft mj pillen voorgeschreven die moest ik gaan innemen beginnen met 3 maal daags 1 en eventueel verhogen met 3 maal daags 3 ik ben het gaan innemen en was na 2 weken jeuk vrij ,ben na 4 weken bij de dermatoloog terug geweest en heb verteld dat ik jeuk vrij was toen kon ze wel dansen ze was zo opgetogen en blij voor mij dat we hebben afgespoken hebben dat ik in jan zou afbouwen en kijken hoe het dan zou gaan.
ik ben nu al 2 weken aan het afbouwen zit nog op 1 pil per dag om vervolgens straks om de dag 1 pil en dan om de 2 dagen en ga zo maar door tot dat ik helemaal kan stoppen. tot augustus september als het dan weer begint dan neem ik de pillen weer in om vervolgens een (normaal)leven te kunnen leiden zonder jeuk. de medicatie die ik heb gekregen is (Gabapentine caps 100 mg)
vraag er naar bij je huisarts en of dermatoloog het werkt echt.
Brachioradiale jeuk
geschreven door H. Gosens , 31-12-2009
Ook ik heb al 7 jaar last van jeuk op mijn armen en momenteel ook schouders.
Diverse malen bij de arts geweest,en zalfjes gehad.
Dit jaar begon het bij mij al in augustus,en had verschrikkelijke jeuk,en slapeloze nachten.
Tot ik op een gegeven moment met iemand in aanraking kwam,die bij een apotheek werkte,en ze keek naar mijn armen.
Mijn armen zien er heel uitgedroogd uit zei ze.
Ze stelde wat vragen aan mij,en vertelde dat het van de zon komt.
In de zomer ben ik heel de dag buiten,en transpireer dan veel.
Dan komt de winter,en ben ik veel binnen,verwarming aan,dus droge lucht,en transpireer je niet.
Dat klopt helemaal bij mij.
Dan gaat ook je huid uitdrogen.
Zij heeft mij toen een zalf voorgeschreven
Die gebruik ik nu al voor de 3e week.
Ze adviseerde mij ook om eens in de sauna te gaan,dan kun je wel transpireren,en heel je huid word gereinigd.
Dat doe ik nu inmiddels ook,en het resultaat mag er zijn.
Ik smeer nu 3 maal daags vaseline lanette creme,en ga 2x in de week in de sauna.
De creme is op recept te verkrijgen.
Ze adviseerde mij dus ook om as.zomer mijn armen heel goed in te smeren met de hoogste factor,die je dus bij de drogist moet kopen.
Ik ben ontzettend blij dat ik door de apotheelk zo goed geholpen ben,en kan weer heerlijk slapen.
Dus al bij al in de zomermaanden heel goed insmeren met de hoogste factor.
Zorgen dat je huid niet uitdroogd in de wintermaanden.
En regelmatig eens in de sauna gaan.
Eindelijk weer slapen!!
geschreven door Janneke , 07-12-2009
Al enige jaren heb ik ook last van 'herfstjeuk'. Begint na de zomer en houd aan tot einde winter. Overdag was het wel uit te houden maar 's nachts is de jeuk niet meer te harden. Tot op heden was mentholzalf, -gel of iets dergelijks het enige dat enkele uren verlossing bood. Ook dit jaar is de herfstjeuk weer in alle heftigheid aanwezig en had ik er al een flink aantal weken slapeloze nachten opzitten. Echter na het zoveelste teleurstellende middeltje te hebben uitgeprobeerd kwam mijn apotheker met het idee om Cremor Capsici Comp. eens te proberen. Er zou het afgelopen jaar veel onderzoek zijn gedaan naar dit middel bij zenuwpijn en misschien hielp het ook wel tegen zenuwjeuk. Inmiddels heb ik het middel 2 weken iedere nacht voor het slapen gaan opgesmeerd en ik heb elke nacht doorgeslapen!! Het middel is eigenlijk bedoeld bij spierpijn, spit of stijve nek maar het helpt ook tegen de jeuk. Het middel wordt helaas niet vergoed door de verzekering maar het kost slechts 1,80 voor 30gr. De zalf moet wel enige tijd voor het slapen gaan worden opgesmeerd. In mijn geval 1 uur van te voren. Als de zalf is opgesmeerd worden de klachten eerst in alle hevigheid "opgeroepen" en de ingesmeerde plekken worden rood en heet. (niet op beschadigde huid smeren) Echter na een uur zijn deze verschijnselen helemaal verdwenen en kan je heeeeeerlijk een hele nacht door slapen zonder jeuk en krabben. Het proberen waard! Ik hoop dat andere hier ook iets aan hebben. Slaap lekker!!
Brandende jeuk
geschreven door Constance , 25-11-2009
Ik tob hier ook al een aantal jaren mee en heb de ervaring dat het ieder jaar van plaats verandert. Het begon met 2 jaar achter elkaar de linkerbovenarm, het jaar daarop de rechterbovenarm, toen de armen en een beetje de schouders en nu heb ik het heel erg aan mijn rechteronderarm. Links doet ook wel een beetje mee maar lang niet zo erg. Ook ik heb van alles geprobeerd, en natuurlijk ook Tantum maar helaas geen resultaat. Toevallig vond ik echter in mijn medicijnkastje een tubetje Nestosyl. Een middel ter verlichting van o.a. plaatselijk kortdurende jeuk. Ik gebruik het nu een paar weken en ik moet zeggen dat het bij mij inderdaad werkt. Het proberen waard!
Oplossing met medicatie
geschreven door MDW , 10-11-2009
Vorige week ben ik uiteindelijk nog eens te rade gegaan bij een huidspecialist.
Ik ben, zelfs na een weekje, zo goed als jeukvrij, na 11 jaar te hebben geklungeld met mentholgel en ijscompressen e.d.
Op voorschrift kreeg ik deze medicijnen:
1 x 's morgen: Me-Prednisone 4 mg (gelulen die door de apotheek wordeen klaargemaakt)
1 x 's avonds: Atarax 25 mg (enkel 's avonds want het werkt kalmerend)
Dit is het enige dat werkt.
jeuk bovenarmen
geschreven door jessie , 09-11-2009
Inderdaad fijn om te lezen dat ik niet de enige ben met dit zeer irritante probleem!
Heb helemaal blauwe plekken van het krabben op mijn li bovenarm.
En vooral 's-avonds en 's-nachts begint de ellende.
Ik heb ontdekt dat SRL-gelei helpt, moet soms wel 2 keer smeren maar dan helpt t echt bij mij.
Misschien een tip voor jullie?

Sterkte allemaal smilies/wink.gif
Brachioradiale pruritus
geschreven door Noëlla , 04-11-2009
Sinds een jaar of acht heb ik ook last van gekmakende jeuk op bovenarmen en schouders, links erger dan rechts, en verergerend bij warmte. Ook een paar jaar geleden dermatoloog bezocht maar zij kon geen diagnose stellen. Ben nu dan ook erg opgelucht dat deze jeuk een naam heeft gekregen. Jeuk beginnend in september en durend tot hartje winter, voornamelijk gesitueerd op één arm..?? ik dacht al dat het tussen de oren
zat..Ben dan ook erg opgelucht dat dit zeker niet zo is..
Bedankt aan alle lotgenoten voor de tips; grtjs, No
brachioradiale pruritus
geschreven door jacqueline , 02-11-2009
Ook ik heb sinds 2002 vanaf eind augustus gedurende enkele maanden jeuk aan 1 of 2 armen. Sinds vorig jaar zijn daar de schouders bijgekomen en dit jaar ook nog de nek. Maar het is heel goed te doen sinds ik capsaïcine creme gebruik. De creme brandt na het opbrengen en met name als ik ga sporten, maar dat branderige gevoel vind ik bij lange na niet zo vervelend als de jeuk. Soms smeer ik over de capsaïcine creme nog een laagje Mentho10 mentholgel. Als dat alles niet helpt, is het laatste hulpmiddel een ijscompres.
brachioradiale pruritus
geschreven door Chantal , 31-10-2009
Ik herken dit maar al te goed. Ik heb sinds juni 2009 dagelijks gemiddeld 20 uur per dag non stop jeuk aan m'n bovenarmen en schouders. Het is nu bijna november. Loop dus dik 5 maand te krabben. Vorig jaar had ik hetzelfde probleem. Meerdere soorten medicatie geprobeert. Niks helpt. Allergietest gedaan, allergisch voor honden, katten, gerbils en schimmels. Heb veel schimmel in huis (tussen de muren waar ik dus niet bij kan komen) en ook rondom huis (overal paddestoelen en zwammen). Enigste wat de jeuk een beetje tempert is met ijscompres te bevriezen, heb paar maandverbandjes natgemaakt en ingevroren, buig ze zo om mijn armen heen en doe er dan een oude sok om waar ik de tenen af heb geknipt zodat dit effe tijdje op z'n plek blijft zitten. Laatst een proefmonstertje gekregen van bloem, intensive natural skin therapy, hierdoor word de jeuk iets beter te beheersen, jeuk is er dan nog wel, maar is dan niet zo erg dat ik dwangmatig hoef te krabben. Jammer genoeg is flesje leeg en is dat spul vreselijk prijzig, kan dat geld helaas niet missen.
Heb liever pijn dan jeuk. Heb al 5 maanden onderbroken nachten, geen normale nachtrust meer, ben helemaal gebroken, wil m'n armen er wel afhakken...gek van de jeuk. Het breekt je.
Jeuk aan schouders en bovenarmern
geschreven door joke , 26-10-2009
Wat ben ik blij dat ik eindelijk iets gevonden heb.
Dit is nu de 2e keer dat ik dit probleem heb en niets helpt.
Ben overigens nog niet bij de huisarts geweest. Overdag valt het wel mee maar 's nachts is het feest. Tja overdag ben je wat meer bezig. Ondanks dat je uiteindelijk gesloopt bent kan je nog niet slapen. Ik sta vroeg op om zo goed moe te worden en dan maar hopen. Maar helaas na 12 uur weer naar beneden, insmeren koude washandjes. Jezelf bedwingen om te krabben. Uiteindelijk is het zo erg dat het niet uitmaakt of je het stukkrabt.
Het zijn steken van jeuk, vaak op dezelfde plek maar soms wisselt het.
Links is bij mij erger dan rechts. Ben een paar jaar geleden aan die schouder geopereerd???t zou het daarom erger zijn aan die kant?
Ik weer dat het straks weer weg is en dan begint de slaapinhaalrace. Dit is echt niet bevorderlijk voor je nachtrust laat staan voor je humeur.

jeuk
geschreven door jacqueline , 26-10-2009
ook ik herken het allemaal, gekmakende jeuk vooral 's nachts.
ben heel blij om te lezen dat er meer lotgenoten zijn, helaas heeft niemand nog de oplossing.
ik heb alle anti histamines gehad en de enige die even heeft geholpen is polaramine.
ook de gels helpen maar tijdelijk helaas.
ben bij homeopaten geweest, accupunctuur, chinezen arts, niets hielp op de lange termijn. heb zelfs de zwaarste slaappillen geslikt maar werd evengoed 's nachts krabbend wakker!
nou heb ik van iemand met dezelfde klachten gelezen dat ze cortisonen injecties krijgt en dat dat 5 weken helpt.
dit kan alleen in België want hier willen ze dat niet geven.
ik ga woensdag naar mijn huisarts om dit met hem te bespreken, ik hou jullie op de hoogte.

sterkte allemaal,
groetjes Jacqueline
jeuk in nek en bovenarmen
geschreven door yvonne , 23-10-2009
Ik heb ook steeds jeuk aan bovenarmen en in nek.
de dokter zegt niks te kunnen zien en dat ik maar uierzalf moet smeren omdat mijn armen ook droog zijn.
Die zalf heb ik niet opgehaald bij de apotheek omdat ik sterk de indruk heb dat het vanbinnen uit komt.
Denk zelf meer aan teveel aan afvalstoffen die ik niet goed afgevoerd krijg.
Als ik geen aardappels eet is het minder. ik ben nu maar weer begonnen met vitamines te eten. Ook klop ik mijn armen en nek met een bal gemaakt van mungboontjes(van de taugé) in een sok en chikung oefeningen om nek, rug en schouders los te krijgen, organen beter aan de praat te krijgen.
tenslotte is je huid het grootste orgaan.
Wordt vervolgd.
herfstjeuk
geschreven door Maria , 19-10-2009
Ook ik heb al jaren last van vreselijke jeuk op bovenarmen. Koelen helpt en vet houden. Ik dacht eerst dat het te maken had met het terugtrekken van pigment uit de huid omdat het jeuken altijd in september begint en omstreeks januari stopt. Nu lees ik dat het komt door een overmatige prikkel van de uiteinden van de huidzenuwen. Wel geholpen doordat ik hier lees dat ik niet de enige ben. Sterkte voor iedereen
brachioradiale pruritus
geschreven door S , 15-10-2009
Per toeval Tantum gebruikt want mijn lidocaine creme was op en waarempel het werkt ..alleen pas na een 30 minuten. Mijn lidocaine creme werkt meteen maar is snel uitgewerkt en Tantum werkt veel langer door. Probeer het maar!!
Jeuk op bovenarmen
geschreven door Sandra , 13-10-2009
Hallo..
Vorig jaar begonnen mijn klachten ..zo heftige jeuk net onder de huid op mijn bovenarmen. Vooral als ik in bed lig.Ik kan er niet van slapen en heb soms de neiging om om met een scherpe borstel in mijn huid te drukken maar dan wordt het nog erger.
Ik kreeg lidocaine creme/ levomenthol creme voorgeschreven en dat helpt aardig en kan ik inslapen waarna ik weer wakker word van de jeuk en ik het weer moet insmeren.
Ik denk maar dat ik met man en kinderen in een heel koud land ga wonen want zoals ik van jullie lees ..is er geen oplossing.
Ik ben gek op de warme zon maar krijg nu wel de neiging om maar niet meer met mijn armen in de zon te gaan!
Wie o wie heeft iets wat beter werkt voor een langere tijd!
Jeuk om gek van te worden
geschreven door Mdewaele , 11-10-2009
Ik kreeg het voor het eerst 11 jaar geleden, toen ik zwanger was. Sindsdien treedt de jeuk op mijn arm(en) jaarlijks op, telkens na de zomer. In septembe/oktober ieder jaar is het van dat. Jeuk dat begint op mijn schouder(s) die langzaamaan uitloopt tot de voorarm(en).
Het is 100% te wijten aan de zon: overprikkeling van de zenuwuiteinden in de armen door 's zomers in de zon te lopen. Ergens in de winter gaat het dan stilaan over en een hele zomer heb ik geen last, tot de zomermaanden voorbij zijn en dan begint de ellende van voorafaan opnieuw. De jeuk is het hardnekkigste als ik stil zit en nog het allermeest als ik in bed lig. Ik word meermaals wakker door de stekende jeuk, wat dan weer leidt tot slaaptekort.
Roodharig en gevoelige huid, het is typisch.
Dermatologen zeggen dat ik niet in de zon mag lopen en als ik erin loop moet ik een sunblocker van het hoogste type gebruiken ofwel lange mouwen dragen. Begin er maar aan in juli en augustus!
Het enige wat soelaas brengt zijn ijsblokjes die ik op mijn armen laat smelten. En tijdelijk kan COOL GEL van Perskindol ook helpen, da's een gelsmeersel met menthol dat de huid koelt.
Wie zijn ervaring hiermee wil delen mag gerust contact met mij opnemen.
...
geschreven door W. Ravestein , 07-10-2009
Ik heb net als jullie klachten, al vanaf mijn 18e , nu ben ik 55 jaar. Van licht kriebelend tot het in brand staan. Ook aanraking van de huid doet al kriebel opwekken. Zo kan ik zeker niet tegen wollen kleding. Vaak op verschillende plekken van de armen, polsen, handen.
In het begin wist ik niet wat ik had, er gingen jaren overheen.
Ik kon ook geen verband vinden. Vaak stak ik mijn arm in een emmer water die ik langs m’n bed zette.
Nu achteraf denk ik dat het toen al te maken had met zonlicht, want vanaf mijn 18e ben ik op zonvakanties gegaan. Misschien komt het door mijn huid, ik heb sproeten maar wordt wel na een bepaalde tijd bruin, maar ik heb geen spierwitte huid.
Later ben ik erachter gekomen dat het te maken had met seizoenen want de klachten
beginnen elk jaar een paar maanden nadat ik op zonvakantie geweest bent , dus dat kan al zijn in juli. En eind januari verdwijnt het weer.
Ik heb door de jaren heen al heel wat middeltjes gebruikt. Van antihystamine tabletjes (zyrtex hielp wel een beetje) tot allerlei zalven, smeersels en homeopatische druppels. Menthol vindt ik niet fijn want dat geeft maar heel even verkoeling.
En ben er achter gekomen dat koelte ( dus airco op slaapkamer is echt ideaal) en ook koude compressen helpen. Maar dat is wel een gedoe.
Ik zorg nu gewoon voor een koele kamer, licht beddegoed. hele vette crème “ Parafine-vaseline” . Dan nachtkleding met lange mouwen, want de crème is erg vet. Op de rug gaan liggen want op de zij zorgt weer voor een broeierige sfeer. En dan als ik eenmaal lig probeer ik me te ontspannen en vooral niet te krabben maar dat is het allermoeilijkst. Ik weet , als ik dat zo een tijdje volhoud, vermindert de jeuk vanzelf en val ik meestal in slaap.
Af en toe moet ik ‘s nacht nog wel eens bijsmeren. ‘sMorgens kan ik nog wel eens jeuk hebben maar dat is wel te doen. In de avond als ik rustig op de bank zit begint de jeuk al maar als ik me dan al insmeer en wat dingen ga doen, dan wordt het minder.
Ook was ik me niet met zeep en in de zomer smeer ik me goed in met hoge factor.
Op ten duur leer je ermee leven maar prettig is het niet.

Zo was ik onlangs bij de dermatoloog voor iets anders en toen vertelde ik dit verhaal. Zijn diagnose is Pruritus Aestivalis (zomerjeuk). Hij zegt dat het een prikkeling van de uiteinden van de huidzenuwen is wat door zonlicht ontstaat.
Vaak treedt het op na weken in de zon geweest te zijn en verdwijnt dan weer laat in de winter. Als de huid weer normaal is. Het treedt meestal op in rust ‘s avonds en ‘s nachts. Is niets aan te doen, zei hij. Niet veel mensen hebben dit. Wel komt bij mensen voor met psoriasis die een lichttherapie (UV) moeten ondergaan dan krijgen ze een tijd daarna ook dezelfde jeuk .

Toen ik thuiskwam ben ik meteen op zoek gegaan en ben ik op dit forum terechtgekomen. Ik zag allemaal dezelfde klachten en de naam Brachioradiale jeuk komt precies overheen vanwat de dokter mij uitlegde.
Ik ben nu van plan om volgend jaar, vanaf april elke dag mijn armen in te gaan smeren met een sunblocker. (Zie onderstaande zin die ik gevonden heb bij huidinfo.nl)

Wat zijn de vooruitzichten?
Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat bijzonder hardnekkig kan zijn. Door de huid consequent te beschermen tegen de zon treedt wel een geleidelijke verbetering in het beeld op.


‹ First  < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter