©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Brachioradiale jeuk

PDF Afdrukken E-mail
Synoniem: brachioradiale pruritus

Wat is brachioradiale jeuk?
Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk, branderig gevoel aan de armen, zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zichtbaar zijn. Vaak geeft aanraking van de armen verergering van de klachten. Meestal is alleen de bovenarm aangedaan, soms kan ook de onderarm kan aangedaan zijn. De klachten kunnen aan 1 arm, of ook aan beide armen voorkomen. In de meeste gevallen zijn er aan de huid dus geen afwijkingen te zien. Soms zijn er wel krabeffecten, met kleine wondjes of blauwe plekken. Soms zijn er zelfs littekens van het vele krabben.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk ontstaan de klachten door chronische lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels uittreden. Dit zou kunnen ontstaan na lichte beschadigingen van de zenuw door lokale druk op de zenuw van de nekwervel of nekspieren, maar ook door nekletsel. Ook zou zonlicht mogelijk een rol spelen.

 

 

Waaruit bestaat de behandeling? 
Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat zeer hardnekkig kan zijn. Bescherming van de huid tegen zonlicht kan al veel helpen. Dat kan het best met kleding of anders sunblockers met hoge beschermingsfactor.Tegen de jeuk zijn er jeukstillende cremes zoals mentholcrème of gel (te koop bij drogist), maar ook Capsaïcine crème: deze crème prikkelt juist de huidzenuwen nog erger waardoor jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het middel is effectief maar kan wel irritatie van de huid geven. De crème dient meerdere malen per dag te worden opgebracht. De crème is alleen op recept verkrijgbaar. Ook kunnen jeukdempende tabletten worden gebruikt, zoals hydoxyzine (Atarax) of polaramine. Deze tabletten kunnen tevens een slaperig gevoel geven dus kunnen alleen ’s avonds voor het slapen gaan worden ingenomen.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Brachioradiale jeuk"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

Reacties (121)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
...
geschreven door wp anninga , 04-08-2018
Kan je dat ook aan je teen krijgen ik heb 1 klein teentje die sinds een paar dagen ontzettend jeukt. Ik zie er niets aan ,maar als ik ga krabben.dan blijf ik krabben.
jeuk
geschreven door jackie de cock , 18-03-2018
Ik heb ook al geruime tijd last van een jeukende/stekende "pijn". Ook al van alles geprobeerd maar tot nu toe geen verbetering. Nu ben ik een innemer van het colesterol verlagende medicijn astorvastadine 80. Heb de bijsluiter eens goed gelezen en een van de bijwerkingen zijn huidirritaties. Ik ben al een paar dagen op eigen initiatief gestopt met dit medicijn (ik weet dat dit niet verstandig is, maar als je gek wordt van de jeuk dan zal je mijn poging begrijpen.) En ik moet zeggen dat na een paar dagen er reeds een opmerkelijk verschil is. Nu vraag ik mij af of er onder de mensen die met het zelfde probleem kampen "astorvastadineslikkers " zijn? Ik ben zinnens dit een tiental dagen te doen alvorens naar de huisarts te stappen met mijn bevindingen. hou jullie op de hoogte.
jeuk aan de arm
geschreven door jolanda , 10-12-2016
Hoi ik heb er ook last van word er gek van maar niet welk tijd van het jaar is
Ik lees hier langen mouwen dragen maar zodra ik lange mouwen draag krijg ik nog meer last van moet mijn arm vrij van kleding houden wil het niet verergeren
Gelukkig leest ik hier dat ik niet de enige bent pfff ik ga die mentholgel kopen hoopt dat het een beetje help
tip voor de jeuk
geschreven door marcel , 27-11-2016
Ja hoi,
Wellicht dat dit bijdraagt:

Sinds ik thermo t-shirts aan heb, kreeg ik de jeuk. Dat wordt erger als ik een synthetische trui aan doe. Typisch, dan jeukt ook mijn hoofdhuid als ik een synthetische muts op doe. Ik deed een schoon zijden t-shits als eerste aan en daar overheen het thermo shirt. Jeuk bleef.

Wat ik nu denk is, dat synthetisch materiaal een statische elektriciteit afgeeft dat door de andere stoffen heen gaat en de jeuk veroorzaakt (bij bepaalde weersomstandigheden ?).

Ik heb nu toco tholin erop gesmeerd.....geen vettig smeersel maar dun vloeibaar. Dit verlicht tot nu toe. Nu gewone katoenen t-shits en geen "plastic" trui aan..... geen jeuk.

In bed, als ik op de schouder lig en daar dus warm wordt....met molton onderlaken, krijg ik jeuk. Als dan weer op de rug lig, gaat het weer goed. Dus warmte op die plek maakt het “erger”. Ik heb deze zomer ook meer ingesmeerd met kokosolie en daaroverheen factor 50 kinder-zonnecreme. Van noten olie tegen verbranden kreeg ik erge jeuk reactie. ( komt het er nu uit ?)

En wasmiddel ? Geen goedkope Action spul meer maar neutraal spul of biologisch.

Groet,
brachioradiale jeuk
geschreven door Itchy , 23-11-2016
Na 6 weken jeuk was het een opluchting om te lezen dat ik niet de enige bent, nog niet naar doctor geweest, dacht misschien gaat het vanzelf weg, maar gisteravond werd ik er echt gek van ,heb ik Vicks erop gesmeerd en dat heeft echt geholpen. Ga toch kijken of de capsaicine creme beter is
Jeuk op armen door blokkades nek
geschreven door Dennis , 20-11-2016
Ik had ook al jaren die vreselijke jeuk op mijn armen, soms links, soms rechts. Niet het hele jaar door, maar één of twee keer per jaar en dan een paar weken lang. Niets op mijn armen verder te zien en niets hielp. Inmiddels, met hulp van de huisarts en een manuele therapeut, ben ik er achter gekomen dat de jeuk veroorzaakt werd door blokkades in mijn nek (deze veroorzaakten een geïrriteerde zenuw) . Deze blokkades worden weer veroorzaakt door een verkeerde houding op het werk (een kantoorbaan, hele dag naar de pc monitor kijken). Na drie sessies bij de manuele therapeut (nek losmaken) verdwenen de klachten maandenlang.

Sinds ik dit weet (een jaar of vier geleden) heb ik nauwelijks meer last. Ik let beter op mijn houding om die blokkades te voorkomen en doe af en toe wat simpele nekoefeningen. Als ik wel last krijg (ik voel het vaak al aankomen met lichte jeuk) bezoek ik de manuele therapeut weer en na drie, vier sessies ben ik weer maandenlang klachten vrij.

Ik hoop dat mijn ervaring andere mensen kan helpen.
brachioradiale jeuk
geschreven door Brigitte , 06-11-2016
Voor mij reeds een opluchting hier te zien dat er ( jammer genoeg ) nog mensen zijn met hetzelfde probleem Ook ik heb last van een pijnlijke nek door artrose , waar ik tabletten met kurkuma voor neem . Mijn huisdokter kent ook de oorzaak niet van de jeuk . Dan zij dit artikel weet ik het nu wel en heb ik hoop op verlichting .
Brachioradiale jeuk
geschreven door Tineke , 24-10-2016
Ik ben een vrouw van 62 jaar en heb deze klachten ook al jaren en jaren .Vele artsen afgelopen die trokken hun schouders op en zeiden als je wondje hebt ga je krabbelen een visuele cirkel .Met andere woorden je gaat krabbelen omdat je een wondje hebt .Maar dat wondje kwam door krabbelen !Gek werd /wordt ik ervan! Bij mij begon het met een arm .Allergie zei de huidarts ,Ik zeg oh dat is raar want ik heb het aan een arm Zijn reactie was wees blij dat het een arm is (terwijl dat een kenmerk is van de brachioradiale jeuk) Pffff Na jaren aanmodderen met allerlei medicijnen Lichttherapie,teerzalf enz enz geen enkele verbetering! Alleen koelen 5 x per nacht je bed uit dat hielp even .Enkele jaren geleden zelf gegoogeld en pang allerlei berichten met dezelfde klachten en ja hoor een diagnose . Capcaicine creme gekregen ook dat helpt me niet .Gek wordt ik van de tintelingen en branderigheid. Heeft iemand een verklaring dat het maar een periode in het jaar is ? Het is juist in de maanden dat je niet in de zon komt??En ook is het er ineens en dan weer helemaal niet .
brachioradiale pruritus
geschreven door ron , 19-09-2016
Soms heb ik het aan mijn kinderarm,vreselijke jeuk. Houd moed,want het eigen risico willen ze afschaffen.
Brachioradiale pruritus
geschreven door Arda , 27-03-2016
Na 12 jaar last van jeuk gehad te hebben, van ongeveer september tot ongeveer maart,
(de start en stop wisselen meestal) ben ik dit jaar zo goed als klachten vrij geweest.
Acupunctuur. Echt, ik ben er zo blij mee! Geen nachten meer wakker door die gekmakende jeuk met diepvries elementen enz. Geen agressive zalf, alleen heel af en toe wat verkoelende/verdovende lidocaine levomenthe gel en klaar!
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter