©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Brachioradiale jeuk

PDF Afdrukken E-mail
Synoniem: brachioradiale pruritus

Wat is brachioradiale jeuk?
Bij brachioradiale jeuk is er sprake van jeuk, branderig gevoel aan de armen, zonder dat er duidelijke huidafwijkingen zichtbaar zijn. Vaak geeft aanraking van de armen verergering van de klachten. Meestal is alleen de bovenarm aangedaan, soms kan ook de onderarm kan aangedaan zijn. De klachten kunnen aan 1 arm, of ook aan beide armen voorkomen. In de meeste gevallen zijn er aan de huid dus geen afwijkingen te zien. Soms zijn er wel krabeffecten, met kleine wondjes of blauwe plekken. Soms zijn er zelfs littekens van het vele krabben.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Brachioradiale jeuk wordt veroorzaakt door voortdurende prikkeling van de huidzenuwen. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk ontstaan de klachten door chronische lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels uittreden. Dit zou kunnen ontstaan na lichte beschadigingen van de zenuw door lokale druk op de zenuw van de nekwervel of nekspieren, maar ook door nekletsel. Ook zou zonlicht mogelijk een rol spelen.

 

 

Waaruit bestaat de behandeling? 
Brachioradiale jeuk is een chronisch probleem dat zeer hardnekkig kan zijn. Bescherming van de huid tegen zonlicht kan al veel helpen. Dat kan het best met kleding of anders sunblockers met hoge beschermingsfactor.Tegen de jeuk zijn er jeukstillende cremes zoals mentholcrème of gel (te koop bij drogist), maar ook Capsaïcine crème: deze crème prikkelt juist de huidzenuwen nog erger waardoor jeuksignalen niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Het middel is effectief maar kan wel irritatie van de huid geven. De crème dient meerdere malen per dag te worden opgebracht. De crème is alleen op recept verkrijgbaar. Ook kunnen jeukdempende tabletten worden gebruikt, zoals hydoxyzine (Atarax) of polaramine. Deze tabletten kunnen tevens een slaperig gevoel geven dus kunnen alleen ’s avonds voor het slapen gaan worden ingenomen.

Tip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Brachioradiale jeuk"!

U kunt gratis een persoonlijke vraag stellen aan een van onze ervaren dermatologen. U vult daarvoor een eenvoudige vragenlijst in, waarin u uw probleem kunt uitleggen en een gerichte vraag kunt stellen. U kunt eventueel digitale fotoís toevoegen. U krijgt gegarandeerd binnen 3 werkdagen via e-mail een uitgebreid antwoord van de dermatoloog. Bij mailback wordt alleen antwoord en advies gegeven en is directe behandeling van uw huidprobleem niet mogelijk; er wordt geen recept opgestuurd.


 

Reacties (112)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
Brachioradiale pruritus
geschreven door Arda , 27-03-2016
Na 12 jaar last van jeuk gehad te hebben, van ongeveer september tot ongeveer maart,
(de start en stop wisselen meestal) ben ik dit jaar zo goed als klachten vrij geweest.
Acupunctuur. Echt, ik ben er zo blij mee! Geen nachten meer wakker door die gekmakende jeuk met diepvries elementen enz. Geen agressive zalf, alleen heel af en toe wat verkoelende/verdovende lidocaine levomenthe gel en klaar!
Brachioradiale jeuk
geschreven door Jorien , 04-03-2016
Ook ik heb sinds een aantal jaren last van deze jeuk op mijn bovenramen. Vooral na de zomer. Tot ongeveer januari.
Ik wist niet dat het ook door blokkades in de nek kan komen. Daar zal ik eens naar laten kijken. Ook heb ik de laatste tijd last van tintelingen in mijn handen. Misschien is er samenhang.
Maar mijn tip tegen die ondraaglijke jeuk. DEET voor na de insectenbeet. Dit heeft mij goed geholpen. Maar een definitieve oplossing zou natuurlijk beter zijn.
jeuk aan de armen
geschreven door martine , 04-12-2015
Hallo
Ik heb ook dat probleem en het is inderdaad verschrikkelijk vervelend.
Ik gebruik tijgerbalsem en wonder boven wonder, de jeuk en de prikkelingen stoppen binnen de 5 minuten.
Grtjs
Martine
brachioradiale jeuk
geschreven door Eric Cremers , 25-11-2015
Ik ben heel verbaasd te lezen hoeveel mensen last hebben van brachioradiale jeuk.. Ik heb er denk ik zo'n 15 jaar last van en bij mij werkte alleen het schrapen met een scherpe schaar tot de opperhuid weg was. Later was zelfs dit niet genoeg en moest ik zout water met watjes op de wonden houden met een watje onder een pleister. Alles beter dan die gekmakende jeuk die al je nachtrust verstoort. Wat mij verbijsterd is dat huisartsen deze aandoening niet kennen. Ik kwam het uiteindelijk op internet tegen. Sinds een maand of 2 gebruik ik capsaicine zalf, wat tot nu toe perfect werkt. Vier keer per dag op de armen smeren. Dat geeft een branderig gevoel waardoor de zenuwen overbelast raken en de jeukprikkels niet meer aan de hersenen doorgeven. Wonend op Bonaire is niet in de zon komen lastig maar ik blijf wel hier! Alleen kan ik met de ingezalfde armen echt niet direct in de zon want dan brand ik compleet af. Hoe dan ook, capsaisinezalf is HET middel tegen die jeuk. Nu moet ik alleen nog proberen er achter te komen hoe lang ik dat eigenlijk mag/moet blijven gebruiken. M.b.t. de oorzaak herken ik niets in nekklachten. Wel in stress/spanningen en daar heb je als je zoals ik in het onderwijs werkt volop van.
brachioradiale pruritus
geschreven door G. Mulder , 30-08-2015
Ik herken de symptomen. Nog niet naar een dokter geweest. Ik heb het aan mijn onderarmen aan beide kanten.
Ik smeer er biogarde op. Ongeveer 5-10 minuten de prikkeling weerstaan en dan trekt het branderige gevoel en jeuk weg.
Ik heb 's nachts een schaaltje biogarde naast m'n bed staan.
Het klinkt misschien raar maar het werkt wel. Om biogarde te gebruiken was een intuïtieve ingeving.
Brachioradiale Pruritus
geschreven door Bird , 11-02-2015
Hallo.
Deze aandoening heb ik 3 weken last van gehad.
Ik heb in de vakantie in Portugal heerlijk 2 weken in de zon gelegen dat doe ik al 8 jaar.
Maar de laatste dag heb ik ook heel de dag op de strecher gelegen maar met Chemtrails en dat is volgens mij de reden weet het bijna zeker.
Chemtrails zijn zo wie zo heel gevaarlijk, Aerosols gesproeid met vliegtuigen door de overheid gesteunde criminelen.
Dus dit is mijn ervaring,heb er geen last meer van.
Gr Bird.

radiobrachiale jeuk
geschreven door lind de best , 13-11-2014
jaren geleden werd door een dermatoloog deze aandoening geconstateerd. met de boodschap er is niets aante doen.
to waanzin gedreven en tot de raarste middeltjes gegrepen.. tube mentholtandpasta tot ochtendurine.. je wil alles uitpoberen wat iemand zegt. ik gebruik nu coolpacs, direct op mijn huid zodat er grote brandblaren ontstaan. ik kan depijn beter verdragen dan jeuk.. nu zie ik dat sommige van jullie wel degelijk medicijnen heben gekregen. ik ga morgen direct een afspraak maken bij de dokter.. ik heb weer een sprankje hoop..
Jeuk
geschreven door Hessel , 29-10-2014
Wat overweldigend , triest maar zeker hoopvol dat er zoveel
Mensen zijn via dit forum waarbij ik dezelfde klachten constateer waar ik al jaren mee loop , o, a hevige jeuk aan de linker onder en bovenarm , het ene jaar de linkerarm en het andere jaar de rechter.alsof een steeds een bosje naalden staan te prikken , waarbij het steeds erger wordt als je er aan gaat krabben , om hopeloos van te worden de enigste remedie
Die ik van de dokter kreeg 5 jaar geleden , was gewoon niet krabben .
Sorry dat ik het zeggen moet maar na deze informatie die ik nu via het schitterende medium internet heb opgedaan , moet ik helaas constateren dat ik bij een fietsenmaker i.pv. een dokter
Een advies heb gekregen .
Ik heb de reacties allemaal goed door gelezen en heb mijn conclusie hietuit kunnen opmaken dat het inderdaad uit mijn nek komt het beklemmen van een zenuw , (door een ongeluk , over de kop met mijn fiets waardoor ik heel hard met mijn hoofd op de strraat ben gevallen), deze vragen had mijn huisarts ook kunnen stellen , maar helaas een antwoord wat ik zelf ook had kunnen bedenken .
Maar goed ik koel nu constant met koud water onder de kraan
(Al 5 jaar lang) als het te heftig wordt.
Ik ga zo spoedig mogelijk in contact proberen te komen met een goede osteopaat, hierbij hoop ik dat na 5 jaar gillende jeuk eindelijk een einde inzicht is .
Iedereen op dit forum wil ik ook heel hartelijk bedanken voor zijn of haar inbreng en ervaring in deze .jeuk op bovenarmen
geschreven door klazien , 07-02-2014
Ook ik heb jaren lang(10 jaar) last van jeuk op mijn bovenarmen. AL vaker bij de huisarts geweest en een dermatoloog. totdat de laatste dermatoloog mij door stuurde naar de neuroloog. De oorzaak is een prikkeling van de zenuwen. Een Mri onderzoek gehad. Hier is niets uit gekomen. dus de oorzaak van de prikkeling is niet bekend.
Maar de neuroloog schreef het medicijn Gabapentine 300mg voor. in een langzame opbouwfase gebruik ik nu 3x2 tabletten per dag. Het werkt geweldig!!
's nachts weer heerlijk slapen! overdag bijna geen jeuk meer, heerlijk! wat een ontspannen gevoel. Ik ben er heel blij mee.

groeten, Klazien
jeuk bovenarmen
geschreven door klazien , 30-01-2014
Hallo,

Goed om al jullie reacties te lezen. heel herkenbaar! Ook ik heb al jaren (10) heel erg last van jeuk op mijn bovenarmen. ook 's nachts. echt vreselijk!
Na meerdere artsen bezocht te hebben kwam ik bij een neuroloog. Het blijken geprikkelde zenuwen te zijn die de jeuk veroorzaken. Oorzaak, na een mri, is niet te vinden.
Nu kreeg ik van haar GABAPENTINE 300mg voorgeschreven. Dat werkt!!! heerlijk om zo "ontspannen" rond te lopen en vooral te slapen!
Heel langzaam opgebouwd in een opbouw schema. Ik heb nu nog 10 procent van de klachten die ik eerst had. Het is nu zoeken naar de juiste balans. dosering is nu 3x2 tabletten per dag. Met dank aan de neuroloog die de klacht heel serieus nam kan ik weer heerlijk slapen. Nu hopen dat het voorlopig zo blijft. de medicatie blijf ik, zoals het nu lijkt, 2 jaar gebruiken en dan proberen af te bouwen.

groeten, Klazien
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter