©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Bowen (ziekte van)

PDF Afdrukken E-mail
Wat is de ziekte van Bowen?
De ziekte van Bowen (morbus Bowen) is een huidafwijking waarbij schade aan het genetisch materiaal van de plaveiselcellen van de huid is ontstaan onder invloed van zon en veroudering  Het is een voorstadium van huidkanker.

Het wordt ook wel plaveiselcelcarcinoom in situ genoemd, een huidkanker in ontwikkeling. Het kan echter nog jaren duren voordat het overgaat in plaveiselcelcarcinoom

Image

Hoe ziet m.Bowen eruit?
Morbus Bowen is een klein oppervakkig  schiferende plek, scherp begrensd. Het geeft geen pijn, soms jeuk. In eerste instantie wordt vaak gedacht aan een schimmelinfectie of een eczeemplek. Ook kan de morbus Bowen sterk lijken op een oppervlakkig groeiend basaalcelcarcinoom. 

Het komt het meest voor op gelaat.

Meer foto's, klik hier


Wat is de behandeling?
Oppervlakkige bevriezing, net als wratten bij kinderen, is vaak al afdoende. Soms kan behandeld worden met een creme: Aldara creme of Efudix creme. Deze irriteren de huid ter plaatse waardoor de huid kapot gaat. Daarna treedt genzeing op in de meeste gevallen zonder nalaten van littekens. Tegenwoordig kan ook behandeld worden met fotodynamische therapie.

Operatief weghalen kan natuurlijk ook, daarbij kan controle polaastvinden of het niet toch al huidkanker is geworden, en of het er helamaal uit is. Operatie laat wel een litteken na.

 

Wat is de prognose?
Zoals gezegd is de behandeling van morbus Bowen eenvoudig. Is er een eenmalige plek dan is geen controle bij de dermatoloog nodig. Is er een zonbeschadigde huid met verhoogd risico op huidkanker  dan is controle bij een dermatoloog  1 a 2 x per jaar zinvol.

Reacties (0)Add Comment

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter