©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Bartholin Cyste

PDF Afdrukken E-mail
Aan de ingang van de vagina, links en rechtsonder zitten twee vochtproducerende klieren (van Bartholin). Als de afvoergang van een van deze klieren verstopt raakt, ontstaat ter plaatse een pijnlijke bobbel (cyste). Een kleine operatieve behandeling door de gynaecoloog kan dit op eenvoudige wijze verhelpen.

Meer informatie

Reacties (61)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
Bartholinische cyste marsurpialisatie of verwijderen?
geschreven door M , 29-12-2015
Hallo,

Ook ik zal mijn erving m.b.t. de Bartholinische cyste met jullie delen.
In 2011 heb ik 2 x mijn cyste laten draineren. De cyste was ontstoken geraakt wat een ontzettend pijnlijk kloppend gevoel gaf. De drain bleef zo'n 4 dagen zitten en werd door een sneetje aan de binnenkant van de schaamlip ingebracht. Helaas bleef de cyste na drainage terug komen dus werd met gyn besloten om de cyste geheel te verwijden m.b.v. een ruggenprik. De OK duurde een uur. Na uitwering van de ruggenprik ontzettende pijn gehad op de geopereerde plek. Morfine spuit gehad en nachtje moeten blijven. Naar huis gestuurd met diclofinac.

Na enkele dagen kreeg ik koorts en pijn in mijn lies. Eerst naar de huisarts geweest die antibiotica in tabletvorm heeft voorgeschreven. Na paar dagen contact opgenomen met het ziekenhuis. Pijn werd erger en koorts zakte niet. 5 dagen na de OK terug naar het ziekenhuis bloed laten prikken, wond en lies laten controleren. Bleek een infectie te hebben die zich had uitgebreid naar de lies. Werd direct een bed voor mij in het ziekenhuis geregeld. Antibiotica via infuus gekregen. Gyn heeft paar hechtingen verwijderd zodat het "vuil" uit de wond kon komen. Allemaal geen pretje. Ben 4 dagen in het ziekenhuis verbleven.

In de tijd erna bleef ik een heel gevoelig stukje huid houden bij de vagina. Dit is in 2x aangestipt/weggebrand. Al met al heeft het herstel een jaar geduurd. Tussentijds een verdovende zalf gehad zodat gemeenschap mogelijk was. Nu is het goed alhoewel het gebied rondom de verwijderde cyste helaas gevoelloos is.

Dubbele pech enkele maanden na het verwijderen van de eerste cyste is aan de andere kant ook een cyste ontstaan. Gyn raadde mij aan zolang ik van die cyste geen last heb de cyste er te laten zitten. Inmiddels loop ik hier nu 3 jaar mee rond en ben er wel klaar mee. Januari afspraak met gyn om te bespreken wat we er mee gaan doen. Ben benieuwd hoe het gevoel van de huid na marsupialisatie is, iemand die hierover iets wilt vertellen?
aii
geschreven door :( , 30-01-2014
Zaterdag begon ik wat last te krijgen van mijn linker schaamlip. Gisteravond was het zo erg dat mijn man de huisarts vanmorgen gebeld heeft ondanks ik absoluut niet naar huisarts wilde.. eenmaal bij de huisarts wilde hij het toch graag zien en zag dat het een cyste was. Op het moment dat hij ging kijken kon het mij echt niks meer schelen dat er een man Naar Mijn vagina aan het Kijken Was. Maar toen begon hij in de bobbel Te Knijpen Want ja,het moest er Toch uit. Ik had ontzettend veel pijn,uiteindelijk heeft hij een sneetje gemaakt, met een verdoving als 'bevriezen' maar zelfs dat was pijnlijk.. de cyste kwam volgens mijn man er vanzelf uit floepen,terwijl het voor mij op dat moment het pijnlijkst was. De huisarts stond op dat moment met zijn rug naar mij toe. Ik heb gegild en gehuild van de pijn. Het Is nu nacht en kan niet slapen van wat ik vanmiddag heb meegemaakt. Ik hoop van harte dat ik morgen kan lopen en zitten wat ik tot nu toe ( woensdag) niet heb kunnen doen. Ik schrijf dit niet om iemand bang te maken maar omdat ik zo graag dit verhaal na vandaag ook had willen lezen. Maar geloof me,neem iemand mee naar de dokter die dicht bij je staat. Ik had echt heel veel steun aan mijn lieve man.
cyste bartholin klier
geschreven door tanya , 28-08-2013
na een tijdje pijn te hebben besloot ik toch maar om eens naar de huisarts te gaan en jawel.. ik was bij de ongelukkigen. een cyste in mijn vagina, zoals jullie velen hier schrijven over de Bartholin klier. ik kreeg anitibiotica voorgeschreven en HOOP dat het snel voorbij gaat! Is er nog iets wat kan helpen? Dit doet echt onwijs veel pijn! En wanneer het weg is, kan of mag je dan weer geslachtsgemeenschap hebben met je vriend?
groetjes, tanya
Operatie cyste
geschreven door Marissa , 11-07-2013
Op vrijdag 5/7/13 ben ik geopereerd aan mijn bartholine cyste, de dokter heeft de klier en al eruit haalt de cyste zelf was een bol van diameter 5,5cm en woog maar liefst 10gram. Nu heb ik nog steeds helse pijnen, het brand en piekt daar ik durf mij niet te bewegen laat staan naar de wc te gaan. Ik heb al verschillende pijnstillers genomen maar geen die de pijn weg neemt , iemand soms een tip aub want zo blijft dit ondraaglijk . Ik denk eraan om terug naar het ziekenhuis te gaan en mij te laten opnemen voor pijnstilling via het infuus , iemand een tip thx
...
geschreven door taylor , 07-07-2013
ik heb dit zelfde probleem ook ik heb een bult naast me vagina, ik wil echt niet dat me ouders erachter moeten komen en ik wil ook geen operatiefe behandeling is dit mogelijk. Kan ik ook gewoon niks doen en dat het van zelf weg gaat want ik kan niet tegen prikken, en al zeker niet tegen operatie's
cystes..
geschreven door Silvana , 04-04-2013
hallo ik zal jullie mijn ''niet prettige'' ervaringen vertellen ik heb 1 bartho cyste gehad daar hebben ze toen een slangetje in gedaan. ik het weekend in, is dus in dat weekend t slangetje eruitgegaan ''wist ik niet'' (dus maandag ochtend) word wakker omdat ik half aan t dood gaan ben van de pijn. Ik kijken met n spiegel... n bal smilies/shocked.gif zo groot als n golfbal die kwam uit mijn vagiina t was n gelebal, je zag dat t vol met troep zat en op klappen stond. je kon ook t sneetje zien waar het slangetje gezeten had.. weer met spoed naar t ziekenhuis... onder narcose helemaal laten pellen ( goed schoonmaken) nou dan denk je ervan af te zijn .. niet dus.. n paar weken later is mijn schaamlip (1 kant ) was helemaal opgeblazen weer naar t ziekenhuis... daar stonden ze nu ook voor een raadsel... ze hadden het nog nooid gezien de plek was niet de plek waar t ''hoort'' najaa weer onder narcose n handschoen drean erin gezet (nu hebben ze m vast gehecht dat is handig dan valt hij er niet uit) paar weken en heel wat pijnstillers defliconac trammadol en advil verder dreantje eruit laten halen dat deed z'n zeer! ik wist dat t nog niet over was maar volgens de dokter he... paar dagen later weer n dikke bal in t midde van me schaamlip net naast de plek waar t dreantje had gezeten.. die bult is n paar keer vanzelf open en dicht gegaan (nu wist ik wat de dokters bedoelde met rare vloeistof... het was n soort gelei kon het erzo uit trekken deed ook behoorlijk pjin elke x ) de laatste x dat die bult weer zo op klappen stond belde ik weer het ziekenhuis weer n afspraak... stap ik onder de douche... gaat hij weer open... dus.. weer ziekenhuis bellen.. zeggen dat hij weer open is zecht die mevr FIJN BEN JE ER LEKKER VANAF nou srry hoor wert wel n beetje boos loop er al maanden mee wil GODVERDOMME geholpen worden..!! dus mocht tog langs komen eenmaal daar... wert de O.K. weer klaar gemaakt n stuk huid wehalen dat zou de oplossing zijn kom ik uit die operatie gil ik heeeeel t ziekenhuis bij mekaar WAT N PIJN NOG N BULT!! WEER N ANDERE PLEK! dus wouden ze dat ik bleef slapen of de volgende dag weer te kijken... volgende dag weer geopereerd aan n nieuwe cyste.... ... t zou fijn zijn als ze wisten wat ik had ik heb nu n snee van zn 10 cm van boven tot onder/naar binne Het is ongelofelijk lelijk dicht genaaid.. maar hoop dat dit de laatste x was dan maakt het me allemaal niet uit nu mag ik volgende week weer op controle... maar ben er bang voor dat t nog niet over is
Bartholin cyste
geschreven door Susanna , 27-09-2012
Fijn om te lezen dat er veel mensen zijn met deze aandoening. Ik zou graag Apis Mellafica D6 proberen en kocht het bij onze Apotheek, allez na bestelling en lang wachten. Er zit geen bijsluiter bij...en op het doosje staat Apis Mellafica 08D GRANULES 7g. Weet iemand welke dosis je ervan neemt (hoeveel korreltjes) en hoe vaak per dag, en hoe lang je ze mag innemen? Hartelijk bedankt, ik kijk uit naar een antwoord
...
geschreven door Kristel , 06-09-2012
Ik raad eenieder met dit probleem aan niet te wachten maar meteen naar de huisarts te gaan. Die verwijst je door naar het ziekenhuis en dit is ook het beste.
Het abces zou na een lange tijd zelf kunnen knappen of de huisarts zou er een sneetje in kunnen maken, maar dan bestaat de kans dat de wond dicht gaat en het abces opnieuw kans krijgt om te groeien.

Het is echt een beangstigend probleem, wanneer je niet weet wat je te wachten staat. Maar geloof me, de ingreep is lang zo pijnlijk niet als het abces zelf.

Ik ben door een gynaecologe geholpen onder plaatselijke verdoving. De verdoving voelt als een prik van de tandarts, maar dan uiteraard op een andere plaats. Direct na deze verdoving voel je niets meer, de ingreep is pijnloos.
De arts maakt een sneetje in het abces, daarbij voel je geen pijn maar je voelt wel dat die vervelende druk eraf is. De arts laat alle viezigheid eruit vloeien en maakt de boel schoon. Daarna wordt er een Word katheter geplaatst. Dit is een pijpje met aan het uiteinde een ballonnetje ter grootte van een kleine knikker. Het pijpje gaat via de gemaakte snee in de holte van de bartholin cyste, daarna wordt het ballonnetje opgeblazen. Deze ballon zorgt ervoor dat de wond open blijft en alle overige viezigheid uit de wond kan. (Dit is echt belangrijk, want je wil natuurlijk niet dat de wond dicht gaat wanneer er nog troep aanwezig is. Dan kan er weer een abces gaan groeien.) Het uiteinde van het pijpje gaat de vagina in, zodat de katheter niet kan verschuiven. Hier voel je niets van.

Na 10 minuten stond ik weer buiten en nog belangrijker: ik kon weer lopen! Natuurlijk is de geplaatste katheter wat ongemakkelijk, maar het is niets vergeleken met de pijn van het abces.

Belangrijk is om de boel goed schoon te houden. Twee maal daags goed spoelen onder de douche of in bad zitten. Ook dit kan eng zijn in het begin, maar ook hier geldt: het is niets vergeleken met de pijn van het abces. Het kan hooguit een beetje prikken, maar dat is juist goed.
Zelf heb ik ook bij ieder toilet bezoek gespoeld met een bekertje water. Wanneer je een beetje naar achter leunt op de bril, gaat het water gemakkelijk langs de plek.
bartholinische cyste
geschreven door wilmie , 20-07-2012
Ik ben zojuist terug uit het ziekenhuis waar ik geopereerd ben aan een Bartholinische cyste. Drie weken geleden, op een zondag ontdekte ik een zwelling ter grootte van een kidneyboon aan de linkerzijde van mijn vagina, na wat googlen bleek het een cyste in de klier van Bartholin te zijn.In eerste instantie heb ik geprobeerd of het vanzelf zou verdwijnen door zitbaden te nemen en door Apis Mellifica D6 te slikken maar dat hielp voor geen meter. In de tweede week was hij zo groot als een paasei. Op zich was het nog niet echt pijnlijk, het zat alleen een beetje in de weg met zitten. In het begin van de derde week werd hij snel groter, formaat flinke walnoot en kon ik bijna niet meer zitten en lopen was ook pijnlijk. Inmiddels had ik een afspraak gemaakt met de huisarts want het was wel duidelijk dat hij niet vanzelf ging verdwijnen. De dag (donderdag) voor ik naar de huisarts moest was hij in een paar uur uitgegroeid tot formaat ei, ook was hij rood en zeer gevoelig wat voorheen niet het geval was. Ik kon inmiddels niet meer lopen/zitten/ liggen zonder een dubbele dosis Ibrufen. Op vrijdagochtend ging ik naar de huisarts, die me onmiddellijk doorstuurde naar de gynaecoloog. Op dezelfde dag werd er nog een marsupialisatie uitgevoerd. Hierbij maken ze een snee zodat de pus er uit kan en ze schrapen de wanden schoon. Er komen 4 hechtingen in zodat hij op openblijft en van binnenuit kan genezen. Je moet 2x per dag spoelen in een badje van Biotex. Hierdoor wordt niet alleen de wond schoon, maar blijft de wond ook langer open en hoe langer de wond openblijft hoe beter het uiteindelijk geneest. Plassen onder de douche zodat het meteen schoon spoelt wordt ook aangeraden. Verder zei de gynaecoloog ook nog dat het gewoon een kwestie van pech hebben is als je zo'n cyste krijgt en dat het niets te maken heeft met persoonlijke hygiëne, scheren of strings.

De operatie was een fluitje van een cent. Ik ging om 16.45 onder het mes om een 20.45 mocht ik naar huis. Terwijl ik zelf moest rijden omdat ik niemand kon vinden die me op kon halen ivm vakanties...

De operatie is uitgevoerd onder een ruggeprik, genaamd zadelblok, dat betekent dat alleen het gedeelte waar in gesneden wordt is verdoofd en je dus ook weer heel snel kunt lopen. Tot op heden, het is nu 22.40uur heb ik nog absoluut geen pijn.

Dus ik wil iedereen aanraden die met zo iets te maken krijg, wacht niet te lang want als hij openspringt ben je wel van de druk af, maar heb je hem in know time weer terug.
first
geschreven door van heuverswijn chantal , 29-02-2012
als ik van u was zou ik zeker niet te lang wachten voor er mee naar gynecologe te gaan;dan zal je u veel beter voelen als je weet wat het is ;en ook het kan groter worden ;neem een vrouwelijke gynecoloog daar ben je veel meer op uw gemak bij ;ik heb er zeker 4jaar mee gelopen en hij was een mandarijn groot ;dus niet te lang wachten ;veel succses !!chantal
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter