Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten A t/m C arrow Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)

PDF Afdrukken E-mail
De huid van de eikel is feller rood van kleur. De plekken zijn vaak iets glanzend en scherp begrensd met de gewone huid. De plek kan van de eikel overlopen naar het binnenblad van de voorhuid. Soms treden er verklevingen op. Het is niet besmettelijk.

 

Wat is de ziekte van Zoon?
In 1952 beschreef de Nederlandse hoogleraar dermatologie prof. dr. J. Zoon als eerste de aandoening balanitis plasmocellularis, die daarom ook wel de ziekte van Zoon wordt genoemd. Balanitis plasmocellularis (syn.:ziekte van Zoon) is een rode huiduitslag op  glans (eikel) van de penis en vaak overlopend naar de binnenzijde van de voorhuid. De roodheid is vurig en glanzend. Het is niet besmettelijk.
Op de glans penis is een scherp begrensde felrode verkleuring die geen klachten geeft, geen jeuk. De roodheid kan overlopen op de binnenzijde van de voorhuid. Er is geen schilfering. Soms is een biopt nodig om de diagnose met zekrheid te kunnen stellen 


Wat is de oorzaak?
De oorzaak is onbekend.
Waarschijnlijk  heeft het te maken met chronische irritatie omdat de voorhuid over de eikel ligt. Door ophopen van zweet en smegma onder de vorohuid kan irritatie aan het kwetsbare slijmvliess optreden die kan leiden tot een chronische ontsteking. Bij besneden mannen komt de afwijking eigenlijk niet voor.

Balanitis plasmocellularis alleen bij mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Wat is de behandeling?
De ziekte van Zoon is in het beginstadium goed te behandelen met een combinatiecreme waarin zowel een corticosteroid zit als een antibioticum, bijvoorbeeld 2%fusidinezuur in triamcinolonzalf. Het kan echter soms hardnekkig recideveren. In dat geval is een circumcisie (besnijdenis) te overwegen. Dit leidt vrijwel altijd tot verdwijnen van de klachten.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Balanitis plasmocellularis (ziekte van Zoon)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 
Reacties (24)Add Comment
 1 2 3 > 
Huismiddeltjes
geschreven door Lekkerman , 07-01-2017
Hallo lotgenoten, Ook ik had opeens rode vlekken met een lichte glans op mijn eikel. Vooral na gebruik van condooms met zaaddodend middel. Dan waren de vlekken opeens knalrood. Heel irritant, lelijk en zorgwekkend. Had ik ergens een soa opgelopen? Gelukkig kwam ik deze site tegen en heb een paar middeltjes uitgeprobeerd. En met succes! Het smeren van honing is echt wel een aanrader!! Goedkoop, natuurlijk, overal verkrijgbaar en zeer krachtig. Daarnaast heb ik ook anti-schimmel-creme en zinkzalf geprobeerd. Werkt ook wel, maar iets minder krachtig naar mijn idee. Mijn wondermiddel was echter: nascent jodium (in combinatie met DMSO). Het is geen goedkope oplossing en het prikt als de neten, maar werkt echt dieper door dan de andere middeltjes. Het gebruik van DMSO is misschien omstreden, maar ik heb er zelf geen nare ervaringen mee. Het zorgt ervoor dat de jodium dieper in de huid kan doordringen en zijn werking kan doen. Ik heb de combi een paar weken gebruikt (1 a 2 x per dag, soms een dagje overgeslagen) totdat de vlekken helemaal weg waren. Er is totaal geen verschil meer te zien met de omliggende huid. Ik ben geen medicus en raad niemand aan zomaar chemicaliën op zijn lid te smeren. Dit is gewoon een verslag van mijn ervaringen. Succes en ik lees graag wat jullie wondermiddel is.
Jeuk en rode vlekken
geschreven door Geert , 10-12-2014
Beste mensen, geloof het of niet maar dit werkt. Hang je leuning in een oplossing van 2 deel water en een deel keuken azijn. gewoon die azijn van 50 cent een liter bij Lidle. Doe dit drie dagen 2 keer per dag en wel zijn de vlekken en de jeuk.
Vlek van Zoon
geschreven door Franz Verscheure , 10-07-2014
De makrobiotische geneeskunde geeft een gemakkelijk middeltje , namelijk inwrijven met vloeibare honing! Na één keer inwrijven is de vlek weg!! Ongelofelijk maar waar!! Honing heeft een antischimmelprodukt in zich anders zou de honing in de bijenkorven snel beschimmelen! 't Kost niets en zeer efficient! De moderne geneeskunde kent dit niet!!
@Juupke - honing
geschreven door artty , 19-04-2012
Honing werkte perfect bij mij! Beter dan andere smeersels. Eerste keer jeukte het wat, maar naar 2 dagen waren de symptomen zo goed als verdwenen. 's ochtends en 's avonds voor het slapen gaan honing opgebracht. Misschien moet je wel experimenteren, ik gebruikte Langnese goudhelder van Albert Heijn ;-)maar andere types werken misschien niet, of juist nog beter (kan haast niet, zoals gezegd was ik er in 2 dagen vanaf). Dank Juupke!
ziekte van zoon
geschreven door Juupke , 12-02-2012
Na vele probeersels en na aanleiding van een dierenuitzending honing er op gaan smeren. Bij onze hond werd een open wond met honingzalf behandeld. Dat hielp enorm en snel. Toen op zoek gegaan naar een honingzalf en bij de apotheek vond ik die, maar bleek achteraf niet echt goed te werken. Dus gewoon een pot honingcreme gekocht in de supermarkt, - want gewone creme gaat lopen bij lichaamstemperatuur -, en ja hoor het werkt. Gewoon 2 maal daags de jongeheer insmeren met een beetje honing en nu is de huid op een heel klein plekje na prima in orde. Dat ene plekje heeft meer tijd nodig te helen maar begint ook al kleiner te worden.

Zag laatst op de TV een uitzending van Animal Cops dat een hond door een ketting diverse open wonden had aan zijn nek en die dierenarts smeerde rijkelijk honing op het verband waarna hij het direct op de wond plaatste. Dat was voor mij een bevestiging dat het wel moest werken.
Balanitis
geschreven door Thierry , 26-12-2011
Wel, door al deze reactie's te lezen heb ik al wat bijgeleerd
Het is een chronische ziekte dus bij mij is ie nogal onregelmatig
lastig. Dan krijg ik jeuk en begint mijn voorhuid op te zwellen en
als ik dan mijn huid achteruit trek dan zie ik ofwel een dikke rode kraag
en op de eikel rode vlek(ken) ofwel het binnenste van de voorhuid
die zich niet toont als ik het achteruit trek. Er is ook veel van dat witte spul te zien
vooral bij het mastruberen smilies/grin.gif. Morgen proberen naar de dokter te gaan.
Het bevalt me in ieder geval niet.
ziekte van zoon
geschreven door inzeper , 26-10-2011
Ik had ook last van die vlekjes die soms verdwenen en dan weer terugkwamen. De huisarts heeft me niet echt ermee kunnen helpen, ik voelde me daar niet serieus genomen. Uiteindelijk ben ik na 4 jaren naar de GGD poli gegaan waar een verpleegkundige, een arts en een dermatoloog ernaar keken. De dermatoloog vroeg me of ik onder mijn voorhuid was met zeep. Dat beaamde ik. Zijn advies was om eens twee weken niet met zeep te wassen. Nu na een week zijn de klachten verdwenen. Kennelijk worden de vlekjes veroorzaakt door irritatie van zeep.
Dat helpt bij mij
geschreven door John , 03-06-2011
Ben hier geruime tijd voor onderzocht en behandeld, maar de medische wetenschap herkende toen deze aandoening nog niet. ben er zelf dankzij internet achter gekomen wat het was en vond bovendien het advies om eerste tweemaal en na kalmering eenmaal daags te wassen met Unicura Ultra zeep. Dat helpt bij mij uitstekend en is niet zo heftig als al die andere behandelmethoden.
Candida...
geschreven door SW , 25-05-2011
Heb zelf ook die MICONAZOLNITRAAT gebruikt maar na verloop van tijd komt het ook weer terug! Helpt dus voor korte tijd...heb er zelf af en toe witte afscheiding bij (lijkt dan net of je stukjes huid van je eikel afschraapt). Hoop dat er eens een definitieve oplossing voor komt! Ziet er idd niet uit en die witte afscheiding heeft ook een onprettige geur!
balanitis
geschreven door Gerrit , 17-02-2011
Al die thuis en huis middeltjes, aardig maar helpt geen moer.
Van de dokter: MICONAZOLNITRAAT / HYDROCORTISON 20/10 PCH
2x daags dun aanbrengen.
Bij mij helpt het.
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter