Homepage Huidconsult arrow Huidziekten A-Z arrow Huidziekten A t/m C arrow Atheroomcyste (talgkliercyste, epidermoidcyste)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Atheroomcyste (talgkliercyste, epidermoidcyste)

PDF Afdrukken E-mail
Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje. Grootte: 0,5 tot 2 cm. Het is eigenlijk een holte waarin zich hoorn, talg en zweet ophoopt. Kan ontstoken raken, waardoor de inhoud in pus veranderd. Kunnen met enkele tegelijk voorkomen, vaak op behaarde hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders. Kunnen op de schaamlippen voorkomen en schijnen dan wit door, waardoor ze als witte bolletjes zichtbaar zijn. Kunnen eventueel operatief eenvoudig verwijderd worden

 

Wat is een atheroomcytste?
Een atheroomcyste (syn.: epidermiscyste) is een verwijding van het haarzakje en talgkliercomprex. Er otstaat daardoor een zelling onder de huid. In de holte vornmt zich hoorn, talg en zweet, waardoor het kan groeien. Eigenlijk is atheroomcyste daarom geen goed benaming. De cyste vult xich niet alleen met talg maar ook met hoorn en zweet.  Het kan  gemakkelijk ontstoken raken, waardoor het rood en pijnlijk wordt ende inhoud in pus veranderd.
Hoe herken je het?
Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje.  Grootte: 0,5 tot 2 cm. Een epidemiscyste  kan overal op de huid ontstaan waar haren en talgklieren aanwezig zijn., zo'n beetje overal dus. Het wordt het meest gezien op het hoofd, nek  en romp. Ze kunnen op de schaamlippen of balzak voorkomen en schijnen dan wit door, waardoor ze als witte bolletjes zichtbaar zijn.
Image   Image

foto's: talgkliercyste op de rug, rechts dezelfde cyste intact verwijderd uit de huid, inclusief de cystewand.

Meer foto's, klik hier

Wat is de behandeling?
Epidermiscysten kunnen het best operatief worden verwijderd. Tegenwoordig kan dat met een minimale ingreep met een heel kleine sneetje van 5 mm. Van belang is dan wel heel de cyste wordt verwijderd incusief de celwand,, omdat anders een grote kans op recdieif ontstaat.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Atheroomcyste (talgkliercyste, epidermoidcyste)"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

 

Reacties (51)Add Comment
 1 2 3 4 5 >  Last ›
In knieholte
geschreven door Martijn , 16-08-2017
Ik kom dit toevallig tegen..
Al tijden een dergelijk bulte in mijn knieholte. Hij dot geen pijn ofzo, maar het voelt inderdaad als een hard bolletje onder de huid.
kan geen kwaad dan neem ik aan?
Cyste voorkomen?
geschreven door Anneke , 12-10-2015
Kan je cystes voorkomen? Kan je werken aan een zo optimaal gezonde huid, middels voeding en lichamelijke beweging voor een goede doorbloeding en zo de kans op cystes verkleint of zelfs kan voorkomen? (een holistische benadering) Dat lijkt mij wel, maar kan daar weinig tot geen informatie over vinden. Ik zou daar graag meer over willen lezen.
talgklie cystes
geschreven door Tanja , 24-05-2015
Ik heb sinds mijn 36e last van deze talgklier bulten. Ik ben nu 41 en ik heb ze voornamelijk van april t/m oktober. Ik heb de indruk dat het met hormonen te maken heeft. Ik slikte vroeger de Diane pil en had er geen last van. Nu gebruik ik soms een paar maanden de yasmin pil en dan heb ik geen bulten. Maar omdat ik erg neerslachtig en depressief word van deze pil ben ik er mee gestopt begin mei....En heb ik inmiddels een dikke bult op mijn ruggekregen en een afschuwelijke, dikke , pijnlijke bult op mijn hals die iedereen kan zien!!! smilies/cry.gif

In 2013 heb ik een grote cyste op mijn rug laten verwijderen. Ik heb toen een week met een gat in mijn rug gelopen voordat ze het konden hechten, omdat de etter en pus eruit moest. Ik heb nu een groot ontsierend litteken op mijn rug.

Verder heb ik allemaal littekens op beide schouders, op mijn onderrug, Donkere paarse littekens van bulten die vanzelf open gegaan zijn maar die dus een litteken geven.

Ik ben 165, weeg 60 kilo, rook en drink niet. Hoe kom ik hier van a??? Ik kan toch niet de rest van mijn leven de pil slikken? Ik ben het zo zat!!! Dadelijk zit mijn hele gezicht en lijf onder de bulten. Kan het zijn dat je iets in je bloed hebt zitten?? Min huisarts geeft me maar steeds een zlafje mee en de dermatoloog weet het niet.....Ben er zo klaar mee, je wordt er niet mooier op zo smilies/angry.gif
Cyste
geschreven door Terry , 19-07-2013
Hoe gaathet litteken eruit zien had graag daar wat foto's van gezien?
Mijn dokter zei dat het er helemaal uitgesneden moest worden en dat het er allleen maar in een vierkant je eruit konden snijden.
Dus was het mooier om het zo te laten.
Graag antwoord via mail.
cyste schaamlip
geschreven door sanne , 31-12-2012
hoi, ik heb in augustus 2012 een atheroomcyste in mijn schaamlip operatief laten verwijderen. nu sinds een paar dagen zit er weer een naast/onder het litteken. wie heeft dit ook en zo ja wat heb je hier aan gedaan?
heb doet echt pijn,zeker met fietsen.
bultje in mijn schaamlip
geschreven door anonymous , 19-12-2012
ik had onlangs een puist in mijn vagina of dat denk ik toch dat het was en kan dat wel ?
ik heb hem opengeduwd want het deed zeer
en nu een paar weken later zie ik dat ik weer een rood bultje in mijn vagina heb langs de binnenkanten van mijn schaamlippen
ik heb nog nooit seks gehad dus het kan geen soa zijn en ik hoop ook niet dat het een infectie ofzo is
het is nog maar 1 bultje en ik weet echt niet wat het is.
Atheroomcyste in lies
geschreven door Anniek , 01-12-2012
Hallo iedereen,

Af en toe heb ik ook last van dit soort bultjes in de lies en net naast de schaamlippen.
Via internet kwam ik erachter dat zo'n knikkertje (wit doorschijnend bij de schaamlippen) een atheroomcyste was. Meestal gingen ze bij mij ook vanzelf weer weg.
Toch had ik er ook wel eens langer last van, en omdat ik toen langere tijd op reis was heb ik er een paar keer per dag tijgerbalsem op gesmeerd. En dat hielp heel goed!!!
Na een paar keer smeren nam het bultje vanzelf af.
Ook laatst nog toen ik weer een bultje had werkte het erg goed! Het is natuurlijk geen 'officieel' geneesmiddel maar ik denk dat het toch aanslaat. Het komt uit het oosten en is daar bekend als wondermiddel voor allerlei kwaaltjes aan de huid. Men gebruikt het ook bij stijve en vastzittende spieren; het verwarmt en ontspant dan en ook bij een dichte neus en migraine ontspant het, ook door de sterke, verfrissende geur!
Ik zou zeggen; probeer gewoon uit, want operatief verwijderen vind ik zelf maar niks, zeker als het ook steeds weer vanzelf verdwijnt.

Succes ermee!


...
geschreven door lisanne , 26-10-2012
hallo,

ik heb sinds een jaar een huidskleurig (somks rood) buyltje bij mijn schaamlip.
hij zit half onder half naast een moedervlek... hij doet alleen niet echt pijn soms voelt het geirriteerd maar niet echt pijn dus ik weet niet of ik er wel mee naar de dokter moet...
want dat durf ik niet zo goed.
ik weet ook niet zeker of dit het is... weet iemand wat ik zou moeten doen?

groetjes
bultje schaamlip
geschreven door lisanne , 26-10-2012
hallo,

ik heb al sinds 2 jaar een bultje bij mijn schaamlip zitten...
het probleem is alleen dat ik er alleen soms last van heb... en ook niet echt last... ik voel alleen dat het bultje er zit.
een klein dingetje... het is een niet heel erg rood huidskleurig bultje dat hard aanvoelt... en half naast half onder een moedervlek zit.
ik durf alleen niet naar de dokter en heb het al heel lang...
heeft iemand misschien advies wat ik hier mee moet doen want ik heb het al bijna een jaar...

groetjes
cyste op een litteken
geschreven door Anonymouss , 11-09-2012
Hallo, ik ben ruim een jaar geleden al weer geopereerd aan een mijn linker billen deze wond is opengelaten ( ja het leek ranzig ) en het wondje is mooi genezen behalve op 1 plekje midden op het litteken heb ik nu een pijnlijk rood bobbeltje waar telkens veel bloed uit komt mijn boxers zijn altijd binnen een paar minuten bebloed ( vooral als ik perongeluk ga zitten en vergeet dat daar een bobbeltje zit ) mijn vraag is dus nu kan het een cyste zijn? of is dit gewoon van het litteken o.i.d?
 1 2 3 4 5 >  Last ›

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter