©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Angiooedeem

PDF Afdrukken E-mail
Er ontstaan plotsklaps, zonder duidelijke oorzaak (soms forse) zwellingen aan oogleden, lippen. Soms doet ook de tong mee. Kan erg bedreigend overkomen, maar trekt meestal vanzelf weer weg binnen 1 dag. Soms zijn er ook rode verheven plekken op andere plaatsen op het lichaam (urticaria)

 

Wat is angio-oedeem?
Angio-oedeem of Quincke’s oedeem is een uitgebreide vochtophoping in huid en/of slijmvliezen, die zich in korte tijd ontwikkelt. Dit ontstaat door lekkage van bloedvaatjes, die dieper in het slijmvlies of huid  gelegen zijn, waar veel ruimte tussen het onderhuidse bindweefsel aanwezig is en dus waar veel vocht zich kan ophopen. Het woord angio betekent bloedvat en  wordt gebruikt om aan te geven, dat de oorzaak van het oedeem, dat zwelling betekent, in de eerste plaats te vinden is in een stoornis van de wand van de bloedvaatjes. Andere oorzaken van vochtophopingen zijn een verhoogde druk in de vaten, een ziekte van de nieren, een stofwisselingsziekte of een gestoorde hormoonhuishouding. Angio-oedeem is een variant van galbulten of ook genoemd urticaria. Urticaria en angio-oedeem gaan dan ook vaak samen, hoewel zij zich ook afzonderlijk kunnen ontwikkelen. De vochtophoping bij angio-oedeem heeft meestal een grotere omvang. Naast zwelling van het slijmvlies ( mond, ogen) is bij betrokkenheid van de huid deze  bleek en gezwollen. In tegenstelling tot urticaria treedt er meestal geen jeuk op.


Hoe ontstaat angio-oedeem?
In meer dan de helft van de  gevallen, net als bij urticaria  is geen  oorzaak te vinden. Geneesmiddelen, voedingsmiddelen, snoepwaren en dranken veroorzaken in verhouding veel vaker een éénmalig optreden van angio-oedeem dan stoornissen als infecties, tekortschieten van regelsystemen (zie verder erfelijkheid) en dergelijke. De oedeemreactie ontstaat dan meestal binnen 12 uur na inname van zo’n product. Er bestaat een erfelijke vorm van angio-oedeem, die berust op een te geringe aanmaak van een bepaald enzym. Dit enzym, de C1-esteraseremmer, heeft als functie andere enzymen te remmen. Hierdoor blijft er evenwicht binnen een aantal fijngevoelige regelsystemen in het lichaam. Wanneer door een tekort van een remmend enzym de controle is ontregeld, kan zich - meestal tijdelijk en plaatselijk – angio-oedeem ontwikkelen. Deze vorm van angio-oedeem kan al op jonge leeftijd ontstaan, doch kan ook optreden door andere oorzaken op volwassen leeftijd.


Wat zijn de verschijnselen?
Angio-oedeem ontwikkelt zich voornamelijk op plaatsen waar de huid een losse hechting met de onderlaag heeft: de oogleden, lippen, wangen, handruggen, de uitwendige geslachtsdelen en de voetruggen. Forse zwellingen van het slijmvlies van de tong, wangen en keel komen frequent voor. Het komt meestal éénzijdig voor, maar ook wel dubbelzijdig, bijvoorbeeld aan beide bovenste oogleden. Meestal verdwijnt het oedeem geheel na één of enkele dagen. Het vocht wordt via de lymfebanen geleidelijk afgevoerd en de lekkage herstelt zich. Sommige mensen krijgen zulke verschijnselen meerdere malen achtereen met daartussen klachtenvrije perioden, variërend van dagen tot maanden. De meesten hebben slechts één of enkele keren zo'n aanval.


Wat is de behandeling?
Antihistaminica kunnen bij angio-oedeem worden toegepast. In tegenstelling tot urticaria zijn deze vaak onvoldoende werkzaam bij angio-oedeem. Met name in de acute fase en vooral wanneer het oedeem zich op risicovolle plaatsen ontwikkelt (de keel!) kan het nodig zijn dat sterker werkzame geneesmiddelen, zoals corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in tabletvorm of als injectie worden toegediend. Het vinden van een oorzaak staat bij een behandeling uiteraard voorop. Bij de erfelijke vorm van angio-oedeem hebben antihistaminica geen effect. Het aanvullen van het ontbrekende enzym met behulp van een in de bloedvaten gespoten injectie kunnen acute oedeemreacties voorkomen. Soms maakt men gebruik van ontstekingsremmende stoffen zoals corticosteroïden. Om aanvallen te voorkomen wordt ook wel het geneesmiddel Cyclocapron®, een enzymremmer, gegeven.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Angiooedeem"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

Voor urticaria is er in Nederland geen patiëntenvereniging. Wel is er een patiëntenvereniging voor angio-oedeem : de Nederlandse Vereniging voor het Hereditair Angio Oedeem en Quincke's Oedeem, secretariaat Dr.A. Hausstraat 264, 5042 EL Tilburg.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

 

Reacties (5)Add Comment
Angio oedeem
geschreven door Jolanda , 21-09-2018
Hopeloos die zwellingen. Net wanneer je de deur uit moet. Het ziet er niet uit. Een lichte zwelling verdwijnt na een dag. de zwaarder gevallen zijn pas onzichtbaar na twee, drie dagen. smilies/sad.gif . Anti histamine werkt maar matig bij mij. ik gebruik afwisselend twee soorten. Heb het idee dat dat iets beter werkt. Ik ben opgehouden om te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn. De ene keer lijk ik op iets te reageren terwijl ik daar andere dagen helemaal geen last van krijg. Voordeel is wel dat door deze natuurlijke botox behandelingen mijn huid strak, glad en rimpelloos is. smilies/cheesy.gif
jeuk
geschreven door peter , 31-10-2010
Hallo,

ik lijd al sinds 1992 aan wat ik nu weet angio, soms heb ik een aanval per dag en ook weer weken niet.
Ik neem als ik een aanval heb een half pilletje histamine remmer en een half uur later is het weer over.
Dan kan ik weer een aantal dagen verder,maar het komt sneller als ik vis,alcohol,voeding waar witsuiker in zit,salades.
Ik gebruik nu ook zoveel mogelijk rietsuiker in de koffie/thee helpt wel.
ik heb het ineens gekregen na de bijlmerramp waar ik als brandweerman was,ik weet niet of daar aanleiding is voor geweest.
maar dit ter info.
Dusss ik heb altijd en overal waar ik ben een pilletje bij mij.
mvg
angio oedeem
geschreven door katrien , 05-07-2010
hallo,
Ook ik heb al veel jaren last van angio oedeem. Plots zit ik daar met gezwollen lippen, oogleden enz, ook op buik en binnenkant van dijen. Soms sta ik s'morgens op en herken ik mezelf haast niet in de spiegel!
De oorzaak is niet zeker, maar men denkt dat ik allergisch ben voor kleurstoffen, bewaarmiddelen en ook parfum.
Soms helpt medicatie, maar als ik ermee stop, is het na enkele dagen er weer!
Mee leren leven zeker.
groetjes,
Katrien
De juiste behandeling nog steeds niet gevonden.
geschreven door Cindy , 19-06-2010
Hallo,

Ik heb ook last van angio oedeem. Dit komt op alle genoemde plekker bij mij voor, waar jullie het ook over hebben. Mijn oogleden, wangen, lippen, buitenste geslachtsdelen, handen, voeten, binnenkant armen en keel. Ik heb dit geerfd van mijn vader. Een duidelijke oorzaak is er bij mij nog niet gevonden. Ik heb al vanalles voorgeschreven gekregen zoals cyclocapron, antihistamine etc, maar niks helpt. Ik zit nu momenteel bij het AMC in Amsterdam in onderzoek, maar daar kunnen ze ook niks duidelijk vinden waar het vandaan kan komen.
Ik wil er vanaf..
M.v.g. Cindy
Patiëntenvereniging
geschreven door Charles Picavet , 29-07-2009
Inmiddels heeft de patiëntenvereniging een nieuw adres. U kunt de meest up-to-date informatie vinden op www.hae-qe.nl.
Charles

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter