©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Anale jeuk (pruritus ani)

PDF Afdrukken E-mail
Pruritus ani betekent letterlijk: jeuk aan de anus. De jeuk kan de hele dag door blijven, en vooral ook ’s nachts erg hinderlijk zijn. Meestal zijn er weinig huidveranderingen ter plaatse te zien. De jeuk ontstaat meestal door irritatie van het slijmvlies aan de ingang van de anus. Deze irritatie kan veroorzaakt worden door vocht (zweet, slijm, ontlastingresten), krabben en bepaalde bacteriën (streptococcen), die daar eigenlijk niet horen voor te komen. Ook het vaak eten van sterk gekruide voeding (peper en dergelijke) kan leiden tot chronisch jeuk aan de anus.

Wat is pruritus ani?
Jeuk aan de anus komt vaak voor. Iedereen heeft er wel eens kortdurend last van en dat is dus normaal. Als de klachten echter langdurig aanblijven, de hele dag door, dan spreekt men van pruritus ani.   

Wat is de oorzaak van pruritus ani?
Er is niet 1 oorzaak. In de meeste gevallen is er sprake van irritatie van het slijmvlies van de anus of de huid rondom de anus door resten ontlasting, zweten, of slijm. Mensen met een sterk geplooide anus of anusflapjes (marisken) of aambeien hebben daar eerder last van. Ook kan contactallergie voor bijvoorbeeld vochtige toiletdoekjes de oorzaak van jeuk aan de anus zijn.
Erg gekruid eten kan ook jeuk aan de anus geven.
Ook infecties kunnen jeuk aan de anus veroorzaken. Bekend zijn worminfecties natuurlijk, vooral bij kinderen. Minder bekend is dat pruritus ani ook veroorzaakt kan worden door een overgroei van streptococcen bacterien. Die horen daar normaal niet en het slijmvlies van de anus raakt er door geïrriteerd, waardoor het vurig rood wordt en gaat jeuken. Genitale wratten en herpes aan de anus kunnen ook jeuk geven.
Tot slot kunnen enkele huidziektes ook rondom de anus voorkomen en jeuk veroorzaken, zoals psoriasis en seborroisch eczeem.
 

Wat is de behandeling?
Eerst zal gekeken worden wat de jeuk veroorzaakt, en daar wordt dan gericht op behandeld. Soms moet hiervoor een proctologisch onderzoek worden verricht, waarbij een proctoscoop in de anus wordt gebracht, waardoor het slijmvlies van de anus en het laatste stuk van de darm kan worden bekeken.
Bij irritatie kan kortdurend behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Bij een sterk geplooide anus, kan na ontlasting het gebied rond de anus een washandje met lauw water en zonder zeep worden gereinigd. Bij wc-papier blijven er toch makkelijk resten ontlasting zitten. Eventueel na reiniging een beetje vaseline aanbrengen om de huid rond de anus te beschermen.
Overdreven poetsen heeft overigens een averechts effect.T

Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele  lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk.  Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren.

 

Reacties (14)Add Comment
 1 2
jeuk
geschreven door Niek , 06-02-2011
Ik heb dit precies zo ook gehad! Veel vocht bij mn anus en daardoor veel jeuk! Elke keer na het fietsen of inspanning was het raak, s avonds niet kunnen slapen van de jeuk en dan krabben als een gek. Dit duurde bij mij wel een aantal jaar totdat ik een keer wakker werd van de jeuk en zo hard en lang heb gekrabt tot bloedens toe. Me moeder werd wakker van en heeft toen s ochtends direct de huisarts gebeld. Vanwege spoed mocht ik gelijk om half 8. Deze inspecteerde mn anus en gaf me tips en zalfjes.

Tip: elke keer na een inspanning dat je voelt dat je anus vochtig is; gelijk ff naar wc droog maken.
Nog een tip: vaak drukt het, probeer daarom sowieso 1x daags te poepen. Geen druk zetten, dat verergert.
Dit hielp bij mij sowieso.

Daarnaast kreeg ik de volgende zalfjes:
Miconazolnitraat/hydrocortison in de verhouding 20/10.
hier kan je niet zomaar aan komen maar door recept. Dit gebruik ik nu nog af en toe en het helpt enorm goed. Die 20 is om de infectie tegen te gaan en de 10 is tegen de jeuk.
Daarnaast heb ik nog een zalf gehad wat alleen de infectie tegen ging maar vond ik zelf minder fijn!

Sterkte ermee.

Aanrader: ga echt langs de huisarts!!
Ik zag er tegen op omdat dan iemand in je anus kijkt wat geen fijn gevoel is, maar zoals hij zei: dit is niet mn eerste die ik zie. Het is hun werk en lachen je nergens om uit of wat dan ook! Ze kunnen je dus heel goed helpen!
Angst voor huisarts bezoek
geschreven door bas , 14-08-2010
Voor zover ik me kan herinneren kreeg ik voor het eerst last van jeuk rond de anus en op de billen toen ik 20 was. Ik ben nu inmiddels 33 en ben dus al 13 jaar aan het krabben. Ik heb er wel eens over gedacht om naar de huisarts te gaan maar de gene is voor mij te groot. Sinds kort probeer ik op het web oorzaak en remedie te vinden en ga het een en ander eens proberen....
Jeuk
geschreven door Ronald Burkhart , 28-07-2010
Al meer dan 4 jaar heb ik jeuk aan mijn anus, ik ben nog vrij jong en weet dus niet wat ik moet doen. Sinds het derde jaar heb ik er over durven praten. Ik ben al meerderekeren naar de dokter geweest om te vragen wat het is en hij heeft mij ook onderzocht. Meestal kreeg ik te horen dat ik het moest verhelpen met een zalfje. Maar ook met gebruik van een zalfje ging deze jeuk niet weg!!
Ik heb door deze jeuk vaak gedacht '' ik wil dood ik wil dit niet meer'' omdat het gewoon elke avond is!!!

Alsjeblieft is er iemand die weet hoe ik dit kan verhelpen?

bvd
Ronald
jaren
geschreven door tineke , 31-08-2008
al jaren heb ik last van eczeem rond de anus, ik ben onder behandeling bij een dermatoloog, en ben bij het sella spreekuur in nijmegen geweest. er is een biopt genomen om te kijken of het geen psoriases is. Als bijkomend verschijnsel heb ik (waarschijnlijk dooddat de huid minder soepel is) scheurtjes in de anus. Deze kunnen zodanig verergeren dat ik (bijna) niet meer kan poepen. De seurtje worden behandeld met een gel, maar als ik deze gebruik kan ik mijn dagelijkse zalf niet gebruiken, en nu wordt het eczeem zeer pijnlijk. Op deze manier kom ik in een vicueuse cirkel.
 1 2

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter