©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Anale jeuk (pruritus ani)

PDF Afdrukken E-mail
Pruritus ani betekent letterlijk: jeuk aan de anus. De jeuk kan de hele dag door blijven, en vooral ook ’s nachts erg hinderlijk zijn. Meestal zijn er weinig huidveranderingen ter plaatse te zien. De jeuk ontstaat meestal door irritatie van het slijmvlies aan de ingang van de anus. Deze irritatie kan veroorzaakt worden door vocht (zweet, slijm, ontlastingresten), krabben en bepaalde bacteriën (streptococcen), die daar eigenlijk niet horen voor te komen. Ook het vaak eten van sterk gekruide voeding (peper en dergelijke) kan leiden tot chronisch jeuk aan de anus.

Wat is pruritus ani?
Jeuk aan de anus komt vaak voor. Iedereen heeft er wel eens kortdurend last van en dat is dus normaal. Als de klachten echter langdurig aanblijven, de hele dag door, dan spreekt men van pruritus ani.   

Wat is de oorzaak van pruritus ani?
Er is niet 1 oorzaak. In de meeste gevallen is er sprake van irritatie van het slijmvlies van de anus of de huid rondom de anus door resten ontlasting, zweten, of slijm. Mensen met een sterk geplooide anus of anusflapjes (marisken) of aambeien hebben daar eerder last van. Ook kan contactallergie voor bijvoorbeeld vochtige toiletdoekjes de oorzaak van jeuk aan de anus zijn.
Erg gekruid eten kan ook jeuk aan de anus geven.
Ook infecties kunnen jeuk aan de anus veroorzaken. Bekend zijn worminfecties natuurlijk, vooral bij kinderen. Minder bekend is dat pruritus ani ook veroorzaakt kan worden door een overgroei van streptococcen bacterien. Die horen daar normaal niet en het slijmvlies van de anus raakt er door geïrriteerd, waardoor het vurig rood wordt en gaat jeuken. Genitale wratten en herpes aan de anus kunnen ook jeuk geven.
Tot slot kunnen enkele huidziektes ook rondom de anus voorkomen en jeuk veroorzaken, zoals psoriasis en seborroisch eczeem.
 

Wat is de behandeling?
Eerst zal gekeken worden wat de jeuk veroorzaakt, en daar wordt dan gericht op behandeld. Soms moet hiervoor een proctologisch onderzoek worden verricht, waarbij een proctoscoop in de anus wordt gebracht, waardoor het slijmvlies van de anus en het laatste stuk van de darm kan worden bekeken.
Bij irritatie kan kortdurend behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Bij een sterk geplooide anus, kan na ontlasting het gebied rond de anus een washandje met lauw water en zonder zeep worden gereinigd. Bij wc-papier blijven er toch makkelijk resten ontlasting zitten. Eventueel na reiniging een beetje vaseline aanbrengen om de huid rond de anus te beschermen.
Overdreven poetsen heeft overigens een averechts effect.T

Tot slot: jeuk is erg psychisch beïnvloedbaar. Als iemand tegenover je begint te krabben over zijn hele  lichaam of een verhaal vertelt over jeukende beestjes dan krijg je zelf ook al jeuk.  Als je constant met de jeuk bezig bent, lijkt het vaak alsof de jeuk alleen maar steeds erger wordt. Krabben maakt het ook alleen maar erger. Beter is het dan om de jeuk zo veel mogelijk te proberen te negeren.

 

Reacties (14)Add Comment
 1 2 > 
oplossing
geschreven door Noa , 22-01-2014
Pobeer eens een klein beetje kokosolie erop. Door de lichaamstemeratuur wordt kokosvet uit een potje vloeibaar en smeert het goed. Verkleint zwellingen, remt ontstekingen, schimmel/wormenwerend en beschermt. Helpt bij mij perfect. Weg jeuk!
Anala jeuk en medicatie
geschreven door An , 20-01-2013
Ook ik heb al jaren anale klachten, begon als droger worden van de huid rondom de anus. Diverse cremes hydrocortison enz uitgeprobeerd, resultaat allemaal tijdelijk.
Doorverwezen dermatologen, proctologisch onderzoek wees niets uit, op de cutivate creme 5% gezet. Creme geeft verlichting maar gebruik deze nu al 2 jaar en geen verbetering, omdat het alleen de oorzaak aanpakt. Ben inmiddels al diverse andere niet schadelijke cremes aan het uitproberen geweest geen enkele verbetering te behalen. Is er nog verbetering te behalen en hoe moet ik verder met de cutivate creme die wel verlicht maar dus schadelijk is voor mijn gezondheid. Dermatologen hebben geen verbetering kunnen aanleveren en de behandeling is na een jaar gestopt.
Fussuur
geschreven door Teun Blokland , 09-01-2013
Beste mensen,

Vanaf de middelbare schoolleeftijd tot ca twee jaar geleden - ik ben nu 50 jaar - heb altijd last gehad van fissuren en aambeiden. Heb van alles gedaan en geprobeerd. Er waren zelfs zalfjes die - tijdelijk - werkten. Maar op een gegeven moment werkten die ook niet meer. Uiteindelik heeft mijn huisarts mijn doorverwezen. Ik heb mijn zorgverzekeraar benaderd of zij ervaringen hadden met een goede arts. Men heeft mij het Heelkunde Instituut aangeraden. Welnu ik ben geholpen door dr Zwart. Ik kan het jullie allemaal aanraden!!!! Na de ingreep, die ik gezien de ernst van de klachten niet live heb meegemaakt gelukkig, voelde ik mij als herboren tot op de dag van vandaag. Mijn advies: LOOP ER NIET MEE DOOR!!! Als je vaker en langdurig last hebt raag om een verwijzing naar het Heelkunde Instituut. Men heeft een website.
jeuk aan de anus
geschreven door jack snelders , 04-01-2013
ik doe er altijd mentholtalkpoeder aan helpt bij mij zeer goed
fissuren en brandende anus
geschreven door Dolf , 26-12-2012
Ik had fissuren en daarnaast een brandende anus uren na de stoelgang. Alle zalfjes werkten alleen maar averechts. De proctoloog (ik heb er drie gesproken in een groepspraktijk) bleek helemaal niets méér te weten dan de huisarts. Het enige wat ze daar extra kunnen is opereren, met alle risicio's van dien.
Warmte gaf altijd verlichting (flesje warm water er tegen). Heb er twee jaar mee lopen tobben, anale klachten kunnen je leven volledig verzieken kan ik je vertellen. Maar pas toen ik met homeopathie aan de slag ging begon het snel beter te gaan. Je moet je er even in verdiepen, of (misschien verstandiger) ga naar een homeopaat of homeopatisch arts. Ik had echter teveel schadelijke ervaringen met artsen ik wilde helemaal niemand meer aan me lijf en besloot het zelf uit te zoeken. Uiteindelijk met sukses, al ben ik er nog niet helemaal. Met homeopathie moet je (soms) ook geduld hebben, maar als het eenmaal aanslaat, gebeurt er wel een klein wonder kan ik zeggen. Na een paar weken kon ik weer pijnloos poepen: mijn fissuren waren zo goed als genezen, en inmiddels denk ik wel helemaal. Wel bleef ik nog lang die brandende anus ná de stoelgang houden (vooral na bepaalde voeding), maar dat is nu ook sterk aan de verbeterende hand. Ik ben voor meer dan 90 % genezen, en en passant is ook een andere ongeneeslijke kwaal (tintelingen) sterk aan het verbeteren. Ik ga 2013 met goede moed tegemoet!
Homeopathie ligt de laatste tijd in het verdomhoekje. Zeer ten onrechte. Al die 'wetenschappelijk bewezen' zalfjes, maakten de zaak bij mij alleen maar erger. Met homeopathie bleek genezing wel degelijk mogelijk. Verder is het vrijwel onmogelijk jezelf er schade mee te doen.
Ik wil nooit meer naar een dokter. Prutsers zijn het. Zeker over de anus weten ze vrijwel niets vanaf. Het goede nieuws is: dat hoeft ook eigenlijk niet, want met homeopathie kun je het lichaam zélf aan het werk zetten.
Sukses allemaal.
jeuk aan anus
geschreven door ine , 30-10-2012
Ik was iedere avond mijn anus. Gebleken is dat koudwater de boel wat "blust". Maar 'als ik s nachts wakker word, dan ben ik meestal al aan het krabben. Ik heb miconasol geprobeerd, dat helpt wel even. Bij deze jeuk die steeds verder naar de buitenkant van mijn billen trekt voel ik ook een wat gebobbelde huid. Deze wordt soms kleiner, maar als ik geen miconasol gebruik is het zo weer net zo erg als voor ik deze zal gebruik. HELP!!! overdag aan je anus staan krabben staatook niet netjes. WIE HERKENT DIT PROBLEEM??
jeuk en verdikking
geschreven door H. Hooijmans , 02-08-2012
Na fietsen erge jeuk aan scrotum. Na krabben treedt een behoorlijke zwelling op aan scrotum en penis.
Duurt enkele dagen. Heeft m.i. te maken met de bewegingen over/op het zadel.
Is dat te voorkomen?
eindelijk terug een leven !!!
geschreven door biep , 05-02-2012
ik dacht aambeien, al sedert de geboorte van mijn zoon 17 jaar geleden. Af en toe last. Het laatste jaar constant irritatie, pijn, maar vooral heftige jeuk. mijn levenskwaliteit werd erdoor aangetast. langs de proctoloog...nee geen aambeien maar huidaandoening in de vorm van eczeem. Leken wel schaafwonden over gangs mijn poep en de anus rood, gescheurd. Vrijen met mijn man wou ik niet, naar de gynaecoloog durfde ik niet....al mijn moed samengeraapt en toch de huisarts geraadpleegd want de dermatoloog daar moest ik nog 6 weken voor wachten. Zolang hield ik het niet meer uit. De lieve huisarts heeft me een door de apotheek te maken zalfje voorgeschreven en na een paar dagen heb ik eindelijk weer een leven !!! Pijn is al weg, jeuk ook, alleen nog de vlekken moeten nog wegebben, maar....wat ben ik gelukkig !!!! Ik had het MAANDEN eerder moeten doen. Wees niet verlegen, de huisarts leeft écht met je mee want hij weet dat het zwaar is. Het is een wereld van verschil. De flapjes rond mijn anus zijn ook verdwenen, wat ik zelf nooit nog zou geloofd hebben. DOE er écht iets aan, het is de moeite waard !!!
pruritis ani
geschreven door Wout , 10-09-2011
Vaseline lidocaine 3% creme werkt prima , jeuk vrijwel direct weg , werking 2 a 3 uren
moordende jeuk en brand
geschreven door Comézon , 01-07-2011
Telkens als ik rhum drink of pikant eet, krijg een aanval van jeuk die echt al je spieren en zenuwen laat samentrekken. Lidocaine helpt de pijn wegnemen. Het verdooft en een crémé dat bij het speen wordt voorgeschreven. Scheriproct alleen cortisone is ook geen oplossing... Ik zoek een voedingsdeskundige die me perfect kan op de hoogte brengen, wat ik moet mijden. Het mat je letterlijk af. Soms slaap ik maar 3h / nacht.
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter