©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Alopecia areata

PDF Afdrukken E-mail

Begint vaak met 1 ronde kale plek, van 1 tot wel enkele centimeters groot.  In korte tijd kunnen echter meer plekken ontstaan. Meestal blijft het beperkt tot enkele plekken. Vaak verdwijnen de plekken na enkele maanden weer vanzelf.
Ook haren in de wenkbrauwen, oogwimpers en baardstreek kunnen pleksgewijs uitvallen.  In sommige (zeldzame) gevallen echter kan heel de hoofdheid mee gaan doen en wordt men volledig kaal. Bij alopecia totalis is zelfs de totale lichaamsbeharing verdwenen. De huid in de kale plekken is verder volledig intakt, de huidporien zijn zichtbaar. Soms worden in de kale plekken toch kleine haarstoppeltjes gezien of donsbeharing. Als de haren weer terugroeien zijn  de eerste haren die teruggroeien vaak wit van kleur. Later nemen ze dan de normale huidskleur aan.

 

ImageWat is alopecia areata?
Alopecia areata is een huidaandoening waarbij plotseling kale plekken ontstaan in behaarde gebieden. De kale plekken zijn in de regel rond of ovaal van vorm. Alopecia areata kan beperkt blijven tot de hoofdhuid, maar soms ook elders op het lichaam voorkomen.

Meer foto's, klik hier

Hoe ontstaat alopecia areata?
De precieze oorzaak van alopecia areata is onbekend. Vermoedelijk heeft het een immunologische oorzaak. Dat wil zeggen dat er sprake is van een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam. De afweer is als het ware ontspoord en richt zich tegen onderdelen van het eigen lichaam, in dit geval tegen de haarwortels. Dit vermoeden wordt versterkt doordat mensen met alopecia areata verhoudingsgewijs iets vaker lijden aan ziekten die berusten op stoornissen van het afweersysteem. Dit kunnen schildklierziekten, vitiligo (witte vlekken op de huid), of bepaalde vormen van bloedarmoede zijn.
Daarnaast spelen erfelijke factoren mogelijk een rol.
Of psychische spanningen en overmatige stress alopecia areata kunnen uitlokken of verergeren is niet bekend. Waarschijnlijk spelen deze factoren slechts een ondergeschikte rol.

Wat zijn de verschijnselen?
Alopecia areata treedt meestal plotseling op. Dikwijls merkt degene die het betreft zelf niets van de haaruitval, maar worden de kale plekken ontdekt door de kapper, familieleden of vrienden. In ernstige gevallen kan het haar met grote plukken uitvallen.
De kale plekken blijven meestal beperkt tot de behaarde hoofdhuid. In principe kunnen zij echter ontstaan in alle lichaamsgebieden waar haren groeien, zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. Ook komt het voor dat het haar niet pleksgewijs uitvalt, maar gelijkmatig verspreid over de gehele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofdhaar of al het lichaamshaar uit.

Het verloop van alopecia areata is erg onvoorspelbaar. In de meeste gevallen treedt spontaan een herstel van de haargroei op binnen enkele maanden tot jaren. De haren die terugkomen zijn soms wit, maar na verloop van tijd herstelt zich de normale haarkleur. In sommige gevallen treedt geen volledige genezing op. Ook komt het voor dat de haargroei zich in de oorspronkelijke plekken herstelt, maar dat vervolgens ergens anders opnieuw kale plekken ontstaan. Het is mogelijk dat de aandoening volledig verdwijnt en na jaren weer terugkomt.
Bij alopecia areata kan misvorming van de nagels optreden.

Alopecia areata tast de lichamelijke gezondheid niet aan. Kaalheid kan echter nadelige psychische gevolgen hebben, waardoor het leggen van sociale contacten ernstig wordt bemoeilijkt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Als het haarverlies wordt gekenmerkt door scherp omschreven kale plekken op de hoofdhuid is de diagnose eenvoudig te stellen. Ingewikkelder wordt het als de haaruitval gelijkmatig verspreid optreedt. Soms is aanvullend onderzoek van de haarwortels en/of huidweefsel noodzakelijk om andere haarziekten uit te sluiten.

Wat is de behandeling?
In de meeste gevallen herstelt de haargroei spontaan binnen enkele maanden tot jaren. Dit betekent dat eigenlijk altijd het natuurlijke beloop zou kunnen worden afgewacht. Voor veel mensen is alopecia areata echter een beangstigende aandoening en is het moeilijk een afwachtende houding aan te nemen. Om het herstel van de haargroei te bespoedigen, kunnen de volgende behandelingsmethoden worden overwogen.

Corticosteroïden
Dit zijn hormonen die het lichaam ook zelf aanmaakt. Corticosteroïden beïnvloeden het afweersysteem. Door behandeling met corticosteroïden wordt geprobeerd de abnormale afweerreactie in de kale plekken te onderdrukken. De behandeling met corticosteroïden is niet altijd succesvol. De behandeling is het meest effectief indien het corticosteroïd in de kale plekken wordt ingespoten. Dat kan worden gedaan met een injectienaald of met een soort hogedrukspuit (dermojet). De behandeling met de dermojet is niet erg pijnlijk. Deze behandeling wordt alleen toegepast bij kleine kale plekken. Enkele weken na de behandeling beginnen de haren vaak weer te groeien. Het kan nodig zijn deze behandeling enkele malen te herhalen. Als gevolg van deze behandeling kan de huid plaatselijk dunner worden, maar dat herstelt zich meestal na enige tijd.

Men kan corticosteroïden ook als zalf, crème of lotion op de huid aanbrengen, maar deze behandeling is weinig werkzaam. Bij uitgebreide alopecia areata worden soms corticosteroïden in de vorm van tabletten in hoge dosering toegediend, maar de effectiviteit hiervan is nooit overtuigend aangetoond.

Lichttherapie
De combinatie van lichttherapie met een geneesmiddel dat de huid gevoeliger maakt voor ultraviolet licht (PUVA) kan bij uitgebreide kaalheid op het hoofd soms goede resultaten opleveren. Wanneer de haargroei zich echter heeft hersteld, kan het licht niet meer tot de huid doordringen en valt het haar meestal weer uit. Langdurige toepassing van deze vorm van lichttherapie is schadelijk voor de huid.

Plaatselijke immuuntherapie
In ernstige gevallen kan plaatselijke immuuntherapie worden toegepast. De patiënt wordt eerst overgevoelig (allergisch) gemaakt voor een bepaalde stof, meestal difencypron. Daarna worden de kale plekken wekelijks ingesmeerd met een langzaam toenemende concentratie van de desbetreffende stof, zodat ter plaatse een gering allergisch eczeem ontstaat. Door deze allergische reactie worden de haarwortels als het ware gestimuleerd, waardoor de haargroei bij een aantal patiënten terugkomt. De bijwerkingen zijn jeuk, gezwollen lymfeklieren in de hals en soms pigmentafwijkingen. Er kunnen zowel donker gepigmenteerde vlekken ontstaan als ongepigmenteerde vlekken. Plaatselijke immuuntherapie wordt niet door alle dermatologen toegepast.

Wat kunt u zelf nog doen?
Als sprake is van uitgebreide kaalheid kan de aanschaf van een pruik of haarstukje worden overwogen. De zorgverzekeraars hanteren hiervoor een vergoedingsregeling.
Dieetmaatregelen en vitaminepreparaten zijn niet zinvol. De haargroei is hierdoor niet te beïnvloeden.

Wat zijn de vooruitzichten?
Meestal herstelt de alopecia areata volledig als het gaat om kleine kale plekken. Bij uitgebreide alopecia areata, waarbij bijvoorbeeld alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, zijn de vooruitzichten ongunstig.
Het beloop van de ziekte wordt verder ongunstig beïnvloed als de aandoening in de jeugd is ontstaan, als andere immunologische ziekten aanwezig zijn of in de familie voorkomen en als sprake is van een aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                             Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg


Deze folder is een uitgave van de

Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie

© 1990 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 8-6-2006

Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Alopecia areata"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult
Links

Uit Wikipedia:

Alopecia is het ontbreken van haar, meestal op een plaats waar vroeger wel haar zat of bij anderen wel haar zit. Dit kan een gevolg zijn van normale biologische processen of van duidelijke ziekten ; de scheidslijn is niet altijd duidelijk te trekken.

 

Reacties (17)Add Comment
 1 2 > 
...
geschreven door Lorelay , 21-12-2015
Bij mij is de oorzaak wel duidelijk geweest.
Ik kreeg 3 maanden na een traumatische gebeurtenis een kale plek. Deze werd steeds groter (groter dan een rijksdaalder). Toen de plek net zo groot was als 4 rijksdaalders heb ik er bij de dermatoloog cortisonen in laten spuiten. Dat stopte het uitbreiden van de plek, maar ik kreeg als bijwerking dat de huis daar nu ingedeukt is en huiduitslag op mijn wangen. (dit was met een zalfje snel weg gelukkig).
Na een jaar is het haar weer terug gegroeid, maar wel in krulvorm! De rest van mijn haar is stijl, dus deze grote pluk krul moet ik vaak met de stijltang aanpakken.
De kapper heeft de eerste plek bij mij geconstateerd en vertelde mij trouwens dat hij dit ook vaak ziet bij vrouwen die zwanger zijn die dit ook krijgen, dat het een hormonale kwestie is.
vit D3 een verband met AA.
geschreven door Sanne , 26-08-2014
Ik heb nu sinds 4 maanden last van 2 kale plekken op mijn hoofd. Ben een jonge vrouw van 28 en iedereen is altijd jaloers op mijn mooie blonde bos haren. En ben ook boos geweest dat mij dit is overkomen.
Bij mij is ook alopecia areata geconstateerd.
Ik wil geen behandeling vanuit de dermatoloog.
Na heel wat research te hebben gedaan, geloof ik er heilig in dat Vit D3 een verband heeft met alopecia areata. Heel wat mensen krijgen te weinig vitd binnen door te weinig zonlicht, dit in combinatie met bijv. stress, genetische factor (meerdere auto-immuunziekten in de familie), hormonale veranderingen en te weinig weerstand, zorgt ervoor dat alopecia areata kan worden getriggerd.
Jammer dat ze er in Nederland weinig onderzoek naar doen.
Ik neem nu iedere dag:
-Vit D3 2000 ie supplement
-Vit B complex
-Visolie capsule
-ik was mijn haar met knoflookshampoo
-en drink iedere dag himalayazout in een glas water.

Mijn haar op de 2 kale plekken groeit goed sinds 2 weken, heb ook last van jeuk maar dat schijnt vaker zo te zijn als er nieuwe haartjes groeien.
Ik hoop echt dat mensen eens kijken naar hun immuunsysteem; eet je gezond, neem je fruit, kom je genoeg in de zon, krijg je voldoende mineralen binnen.. En tenslotte mensen die veel Aspartaam nuttigen (zit voornamelijk in light frisdrank) heel erg slecht!!!!!
Lieve mensen heel veel succes en hoop dat jullie er misschien wat aan hebben.
help mijn dochter heeft aa.
geschreven door p.lambooij , 13-03-2014
Hallo,
Hopelijk kijkt nog iemand op deze site!
Ik geloof wel in die chinese dokters. 18 jaar geleden is mijn toen 4jarige zoon van ernstig eczeem afgekomen door chinese getrokken thee en een zalfje! nu heeft helaas mijn 18jarige dochter alopecia en het is eng.
Onder haar lange topharen wordt het steeds kaler en dunner. Begon met een grote kale plek op achterhoofd. Heeft van dermatoloog nu hormooncreme voor op de plekken, bioteen tabletten om de haarwortels te versterken en voor de zekerheid op mijn suggestie ook gestopt met de pil en nu spiraaltje genomen. Je probeert toch alles?
Ik ben bang dat er niets veranderd. Ze heeft wel een allergiepilletje per dag omdat ze anders een gezwollen lip krijgt en ook wel last gehad van soort galbulten. Problemen met immuunsysteem zit wel in de familie: onze zoon heeft sinds 6 jaar de ziekte van crohn...
Mag ik aub weten wie die chinese arts is? Aub mail me : Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
ik heb het ook
geschreven door melno , 18-08-2010
Ik heb alopecia areata al vanaf mijn 16e jaar zo ongeveer. Ik ben nu 34. Toen ik 16 was begon het met een grote kale plek achter op mijn hoofd, wat werd ontdekt door mijn toenmalige kapster. Ik schrok me wezenloos en dacht dat ik een ernstige ziekte onder de leden had. Van 1 plek kwamen er meer totdat het zover kwam dat ik een pruik moest dragen. Wat een drama voor een jong meisje. Ik ben toen naar de haar en nagel kliniek in Rotterdam gegaan. Daar werd ik allergisch gemaakt voor 1 of ander goedje, waarmee maar 1 kant van mijn hoofd werd ingesmeerd. En ja hoor, na verloop van tijd groeide daar weer haar. Ik heb een jaar een pruik gedragen, en ondertussen werd ik behandeld met dat spul. Heel irritant vond ik dat ik dat spul alleen maar kon verkrijgen via een recept door de behandelend arts uit die kliniek, en het spul ook alleen maar te krijgen was in een apotheek in Rotterdam. Ik ben heeeeel wat op en neer gereden samen met mijn vader. Alles werd toen nog vergoed door het ziekenfonds. Geen idee of dat nog zo is. Inclusief reiskosten. Maar het was gewoon een heel gedoe.. 5 min consult... nieuw receptje voor dat spul en hoppatee weer anderhalf uur heen en terug rijden vanaf mijn woonplaats.
Na dat jaar had ik al mijn haren weer terug.. en heel eigenaardig ik had een hoofd vol krullen! terwijl ik van mezelf stijl haar heb.
In de loop van de jaren is het nooit meer volledig uitgevallen maar plekken, die komen en gaan, en telkens weer op een andere plek. En dit gaat tot op de dag van vandaag nog zo. Soms als ik grote stress heb dan heb ik het idee dat het erger wordt.. en ben ik soms weer bang dat ik alles kwijt raak. Toch gaat het steeds weer goed, al duurt het soms heeeel lang voor bepaalde plekken weer dichtgegroeid zijn. Ik heb er mee leren leven, en het is altijd goed te verbergen. Zolang dat zo gaat heb ik er vrede mee. Het hoort bij mij, deze ziekte.. niets aan te doen.
haarverzorging dochter met alopecia areata
geschreven door Marian Posthuma , 09-08-2010
Wij hebben een paar weken geleden te horen gekregen dat ons dochtertje van 6 alopecia heeft. Gelukkig nog niet heel ernstig, ze heeft bovenop wat dunnen plekken en achter een kaal plekje. Waar ik nu tegenaan loop is dat de structuur van haar haar zo verandert. Het wordt droog/dor/klitterig. Wat ik er ook aan creme insmeer, ik krijg het niet glad en kambaar. Wie heeft daar ervaring mee? En wat gebruik je er dan voor?
Groetjes Marian
AA
geschreven door Leeuwtje , 31-05-2010
Hallo allemaal,

Ik heb deze ziekte nu al bijna 4 jaar. Op mijn 18e verjaardag begon het ineens en ben toen een paar maandjes kaal geweest. Vervolgens is het allemaal weer terug gekomen, maar helaas is het nu weer begonnen. Wat ik met jullie wil delen is dat toen het bij mij allemaal is weggeweest is het vanzelf weer teruggekomen. Ik heb helemaal geen medicatie gebruikt. Laat je dus aub niet gek maken door chinese dokters, gekke drankjes uit Amerika. De enige reden waarom ik denk dat dit bij sommige mensen werkt, is het placebo effect. Kortom om te genezen van AA is het belangrijk te accepteren dat je hebt, rustig blijven en altijd geloven in het feit dat het gewoon weer terug kan komen. Niet dat dit gemakkelijk is, maar het is volgens mij de basis voor genezing van deze vervelende ziekte. Heel veel succes!
Contact
geschreven door Ashley , 13-05-2010
Ik zou graag in contact willen komen met mensen die ook alopecia areata hebben. Ik ben 24 jaar. Studente. Hopelijk bijna niet meer. Stuur me een email Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
drankje
geschreven door danielle , 08-03-2010
Mijn vriend heeft sinds kort ook deze aandoening, en zit er erg mee! Ook een zalfje gehad, maar geen resultaat! Zou ik misschien ook dat adres kunnen krijgen van die chinese dokter?
MVG
adres van chinese doktor
geschreven door kelly , 25-12-2009
halllo

wat lees ik nu ik heb al 19 jaar dit probleem
mag ik aub het adres van deze doktor

mvg kelly
Graag ook het adres van de Chines dokter...
geschreven door steph , 19-11-2009
Hallo, ik heb sinds afgelopen zomer last van A.A. en het wordt alleen maar erger lijkt wel, rechts van mijn hoofd is de doorsnee al 7cm en links 4cm en onderin mijn nek is de hele streek weg, zo'n 4 cm breed. En nu sinds afgelopen weekend begint het voor, en wordt met de dag erger...
Ik vind het zo eng!! Ben 1x naar de dermatoloog geweest, zalfje gekregen, en heb t idee dat t daardoor alleen maar erger geworden is. Heb irritatie in mijn nek, rode vlekkjes...
Ik heb de dermatoloog ook nog eens gebeld en die zegt, dat ik moet blijven smeren en geduld hebben...Er moet toch wel iets zijn...?? Dus hoop dat iemand mijn het adres kan geven van de Chinees, die zou ik heel erg dankbaar zijn, en vooral als het helpt...
Liefs S
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy

 

Follow huidconsult on Twitter