©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Acne

PDF Afdrukken E-mail

Bij acne zijn er mee-eters (comedonen: talgophopingen). Deze kunnen open en gesloten zijn. Bij open comedonen is er een zwart puntje zichtbaar. Deze comedonen kunnen ontsteken en dan onstaan er rode pukkels. Als er bacteriën bijkomen ontstaan er puistjes met puskopjes. Niet goed behandelde acne kan leiden tot littekens voor het leven. Gelukkig is tegenwoordig iedere acne goed te behandelen, en hoeft niemand (mits tijdig behandeld) er littekens aan over te houden.

Wat is acne?
cne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan vergallen. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. 

acne rug

Hoe onttsaat Acne?
Acne  berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg. Indien er teveel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige, open mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen, gesloten mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de afvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

 

Video over Acne (Youtube, USA):

Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Verder moet gedacht worden aan oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen en industrieën. Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen een bestaande acne verergeren. Voorbeelden hiervan zijn acne onder de kinrand van een helm en op het voorhoofd onder een voorhoofdsband.

Tenslotte zijn er nog verschillende geneesmiddelen die aanleiding kunnen geven tot het ontstaan of verergeren van acne, bijvoorbeeld prednison en middelen tegen tuberculose en epilepsie.

 

Acne wordt niet veroorzaakt door:

  • het eten van bepaald voedsel. Vooral varkensvlees, chocola en patat worden als de boosdoeners beschouwd. Het is vooralsnog niet gelukt dit verband door middel van goed wetenschappelijk onderzoek aan te tonen. Ook voedselallergie speelt bij acne geen rol.
  • een vitaminetekort. Het heeft dan ook geen zin vitaminepreparaten tegen acne te slikken.
  • slechte hygiëne. Hygiëne houdt geen verband met acne. 
  • infecties. Acne is geen infectieziekte en wordt dus nooit van de ene mens op de andere overgedragen.
  • transpiratie. Talgvorming en transpiratie hebben niets met elkaar te maken. Sterk transpireren heeft geen invloed op de ernst van acne.
  • spanningen of stress. Eerder is het omgekeerde het geval: een ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanningen   oproepen (minderwaardigheidsgevoel).                                                               
Wat zijn de verschijnselen?
Acne vulgaris wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Als er een hevige ontsteking is, ontstaan onderhuidse ontstekingen die na genezing lelijke littekens kunnen achterlaten.

Bijzondere vormen van acne
Acne conglobata is een ernstige vorm, die voornamelijk bij mannen voorkomt en vaak lang na het twintigste jaar blijft bestaan. De ontstekingen verlopen veel heviger dan bij de gewone acne (acne vulgaris). De schouders, de rug en de borst zijn in het algemeen erger aangedaan dan het gezicht. Kenmerkend zijn de dubbelcomedonen, grote onderhuidse knobbels en abcessen (met pus gevulde holtes), die uiteindelijk genezen met achterlating van ontsierende littekens.
Soms komt acne voor op ongewone plaatsen, zoals in de oksels, de liezen, onder de borsten en op de billen (ectopische acne). Mee-eters vormen een belangrijke aanwijzing dat het om acne gaat. De steeds terugkerende ontstekingen en abcessen kunnen veel ongemak veroorzaken. Deze vorm van acne komt meestal voor na het twintigste levensjaar, met name bij rokers.
Sommige mensen met acne, veelal jonge vrouwen met geringe acne, kunnen zo geobsedeerd raken door de huidaandoening, dat iedere pukkel wordt opengekrabd of uitgeknepen. Daardoor wordt de ontsteking alleen maar erger en ontstaat littekenvorming (acne excoriée).

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Acne is in het algemeen gemakkelijk te herkennen, zodat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van de zichtbare afwijkingen. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig.
Acne wordt vaak op basis van het aantal pukkels en puistjes en de uitgebreidheid beoordeeld als mild, matig of ernstig. De aanwezigheid van littekens speelt mee in het beoordelen van de ernst van de acne.

Wat is de behandeling?
Hoewel de behandelingsmogelijkheden voor acne de laatste jaren enorm zijn toegenomen, blijft acne een aandoening met een chronisch karakter. Acne is niet van de ene op de andere dag verdwenen.
Zelfs de lichtere vormen van acne vereisen vaak langdurige aandacht. Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal ervoor te zorgen dat de acne "rustig" wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat.

Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat.
De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht, bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart.
Bij de behandeling heeft men de keuze uit diverse middelen die op verschillende manieren werken:

Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan
Hiertoe behoren benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen. Zij worden toegepast in een crème, gel of lotion. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert, zodat de talg gemakkelijk naar buiten kan. Het ontstaan van mee-eters wordt hierdoor tegengegaan. Daarnaast remt benzoylperoxide ook in geringe mate de bacteriegroei. Bij lichte vormen van acne kan met benzoylperoxide, tretinoïne of adapaleen eenmaal per dag worden volstaan.
Een bezwaar van benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen is dat deze stoffen de huid in het begin van de behandeling dikwijls irriteren. Zo nodig kan daarom de sterkte worden verlaagd of kan het middel om de dag worden aangebracht.

Middelen die de groei van bacteriën tegengaan
Behalve het reeds genoemde benzoylperoxide zijn het vooral antibiotica die de groei van bacteriën tegengaan. Zij kunnen zowel uitwendig als inwendig worden toegepast, vaak in combinatie met tretinoïne, adapaleen of benzoylperoxide. Antibiotica worden meestal gebruikt voor de matige tot ernstige acne. De antibiotica die het meest inwendig worden gebruikt zijn doxycycline en minocycline. Indien voor een dergelijke behandeling gekozen wordt, dient het antibioticum langere tijd (3 tot maximaal 6 maanden) gegeven te worden. Antibiotica die uitwendig in een gel of lotion worden toegepast zijn erytromycine en clindamycine.

Middelen die de ontsteking remmen
Sommige antibiotica, waaronder de eerdergenoemde doxycycline en minocycline, hebben tevens een ontstekingsremmende werking. 

Middelen die de talgvormin verminderen
Van “de pil" is allang bekend dat deze de talgvorming kan beïnvloeden. Er zijn anticonceptiepillen op de markt die een gunstig effect hebben op acne. Dit is aanbevolen voor vrouwen die naast de acnebehandeling ook een anticonceptiepil willen gebruiken.
Een ander middel dat de talgproductie onderdrukt is isotretinoïne. Dit geneesmiddel bevat een stof die verwant is aan vitamine A. Het is een zeer effectief middel voor inwendig gebruik. Naast onderdrukking van de talgproductie heeft isotretinoïne een remmend effect op de abnormale verhoorning in de afvoergang van de talgklier en onderdrukt het de ontstekingsreactie. Het wordt uitsluitend voorgeschreven bij ernstige vormen van acne, die onvoldoende reageren op andere middelen.
De meest voorkomende bijwerking is uitdroging van de lippen, het neusslijmvlies, de ogen en de huid. Soms kunnen leverenzymen en vetten in het bloed stijgen tijdens de behandeling. Daarom is bloedonderzoek nodig.
Isotretinoïne heeft ernstige risico's bij gebruik tijdens de zwangerschap. Als gevolg hiervan kunnen ernstige aangeboren afwijkingen ontstaan. Om die reden moet een eventuele zwangerschap worden uitgesloten voordat de behandeling kan beginnen. Tevens moeten vrouwen in de vruchtbare levensfase extra maatregelen nemen om zwangerschap te voorkomen tijdens de behandeling en tot een maand na staken van de behandeling.
De voor- en nadelen van deze behandeling dienen zorgvuldig tegen elkaar te worden afgewogen.

Psychotherapie
Als de puistjes het dagelijkse leven dusdanig vergallen, dat nergens anders meer aan gedacht kan worden en sombere gevoelens overheersen, kan psychotherapie een zinvolle bijdrage leveren. Gedragstherapie kan helpen om verlost te worden van de drang om steeds aan ieder pukkeltje te zitten, waardoor acne immers verergert of in stand wordt gehouden.

Wat kunt u zelf nog doen?
De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Een te intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen wordt ontraden in verband met het risico op huidkanker. Overdaad schaadt! Het is belangrijk zich te realiseren dat sommige behandelingen die de dokter heeft voorgeschreven tegen acne (zoals isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid als het ware extra gevoelig maken voor zonlicht.
De behandeling van acne heeft altijd even tijd nodig om effect te sorteren. Veelal duurt het minstens 1 tot 3 maanden voordat een bevredigend resultaat is bereikt.
De meeste patiënten met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Dit kan tot uitdrukking komen in een vettig glimmend gezicht. Door de huid vooraf te reinigen kunt u het teveel aan talg weghalen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Geadviseerd wordt de huid dagelijks te wassen met lauw water, zonder te schuren of te scrubben. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.
Tijdens de behandeling kan een droge huid ontstaan. Een hydraterende crème kan daarbij soms uitkomst bieden, maar pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor weer puistjes kunnen ontstaan.

De ultraviolette stralen in zonlicht kunnen tijdelijk een gunstige invloed hebben op acne. Een te intensieve blootstelling aan zonlicht of aan kunstmatige UV-bronnen wordt ontraden in verband met het risico op huidkanker. Overdaad schaadt! Het is belangrijk zich te realiseren dat sommige behandelingen die de dokter heeft voorgeschreven tegen acne (zoals isotretinoïne en bepaalde antibiotica) de huid als het ware extra gevoelig maken voor zonlicht.
De behandeling van acne heeft altijd even tijd nodig om effect te sorteren. Veelal duurt het minstens 1 tot 3 maanden voordat een bevredigend resultaat is bereikt.
De meeste patiënten met acne hebben last van verhoogde talgproductie. Dit kan tot uitdrukking komen in een vettig glimmend gezicht. Door de huid vooraf te reinigen kunt u het teveel aan talg weghalen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. Geadviseerd wordt de huid dagelijks te wassen met lauw water, zonder te schuren of te scrubben. Het zelf uitknijpen of scrubben van mee-eters, pukkels en puistjes kan leiden tot littekens en verergering van de pukkels en is dan ook af te raden.
Tijdens de behandeling kan een droge huid ontstaan. Een hydraterende crème kan daarbij soms uitkomst bieden, maar pas wel op dat deze crème niet te vet is, waardoor weer puistjes kunnen ontstaan.

Tenslotte is het verstandig niet steeds van het ene op het andere geneesmiddel over te schakelen. Als een bepaald middel niet afdoende helpt, is het vaak beter een ander middel aan de behandeling toe te voegen. Omdat bij het ontstaan van acne meerdere factoren samen een rol spelen zal meestal een combinatiebehandeling nodig zijn, zodat de aandoening op meerdere fronten tegelijk wordt bestreden.

Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Levenslange littekens kunnen door bovengenoemde behandelingen grotendeels worden voorkomen. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.

.
Steun het werk van het Huidfonds en word donateur!
Bezoek de website http://www.huidfonds.nl/ voor meer informatie of om u aan te melden als donateur.
Telefonisch mag ook: 030 28 23 995
                                                                        Huidfonds logo officieel .JPG 10 10 03-200 - verkleind.jpg 
  
Deze folder is een uitgave van de
Nederlandse Vereniging voor
Dermatologie en Venereologie


© 1990 Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Aangepast op 19-9-2010


Bij het samenstellen van deze informatie is grote zorgvuldigheid betracht. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie wijst desondanks iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.

 

webcamconsultTip! U kunt nu via huidconsult.nl gratis een dermatoloog raadplegen over uw huidprobleem, zoals b.v. "Acne"!

Via de webcam: Elke vrijdagochtend  van 9 tot 10 inloopspreekuur op deze site. Voor gebruik op PC adviseren wij Chrome of Firefox. Gebruikt u mobiel of tablet? Download dan eerst de gratis webcamconsult app in Apple Appstore of Android Playstore. De app start vanzelf als u via deze link naar het inloopspreekuur gaat. Meer over webcamconsult


 

 

Links:
AcneNet: speciale website over acne van de Amerikaanse Dermatologen vereniging (American Academy of Dermatology).

Uit Wikipedia:

acne is een verzamelnaam van enige, onderling verschillende huidaandoeningen , die alle te herkennen zijn aan het optreden van puistjes. Acne vulgaris of jeugdpuistjes komt het meest voor op de schouders, armen, nek en gezicht en berust op een overmatige productie van talg , waardoor meeeters ontstaan. In deze verstopte en uitgezette talgkliertjes bevindt zich de bacteriePropionibacterium acnesdie prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. Rode knobbeltjes verschijnen, die na infectie met Staphylococcus aureus ook etterige puisten en abcessen op gezicht en vooral op de rug kunnen vormen. Acne begint ongeveer bij het intreden van de puberteit . Mannen hebben, als ze acne hebben, dit vaak veel heftiger dan vrouwen. De overmatige talgproductie wordt namelijk gestimuleerd door de mannelijke hormonen . Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal pas rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen een rol spelen. Puistjes zijn meestal het ergst tussen je zestiende en negentiende jaar. Daarna ben je er meestal van af. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen: sommige mensen kunnen tot na hun dertigste nog last van "jeugdpuistjes" hebben . Mensen die erg aan acne hebben geleden dragen daar overigens wel vaak levenslang de littekens van mee, in de vorm van putjes en huidonregelmatigheden. Acne is ongevaarlijk maar vooral ontsierend, waardoor jongeren er erg onder kunnen lijden. Voor de patiŽnt kan dit een grote psychische belasting betekenen.

 

Reacties (13)Add Comment
 1 2 > 
acne model gezocht in Breda!
geschreven door lis , 08-05-2012
Hallo!

Voor mijn opleiding allround schoonheidsspecialiste
ben ik opzoek naar een acne model voor mijn examen!
De acne mag op het gezicht/borst/rug zitten.
Het examen vind plaats in Breda op 23 mei.
Heb jij er last van of ken je iemand die er last van heeft?
Ik wil je er graag vanaf helpen!
Stuur me dan een email naar: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
Graag wil ik je een kleine vergoeding geven!

Met vriendelijke groet,
Lizzy smilies/wink.gif
...
geschreven door frank , 22-02-2012
Beste dermatoloog,

Ik heb rond mijn 18de acne conglobata gehad. Met een kuur van een half jaar, ik heb de volledige dosis niet helemaal genomen ivm met optredende spier aanhectingsklachten door de medicijnen met sporten, is alles verbeterd. Na een paar maanden begon ik toch weer een vette huid te krijgen, met af en toe pukkels. Alleen nooit meer van die dikke pastules en dikke rode bulten. Ik heb het de afgelopen jaren allemaal redelijk onder controle gehouden met super producten van acne.org, die de meest superieure BP in 2,5% gel aanbiedt in de wereld. Maar nog steeds houd ik af en toe puistjes en nu heb ik een onderhuidse onsteking en daarvoor clindamycine gekregen. Ook heb ik nog steeds een vette t-zone en in winter droge wangen en rond kin, ook al smeer ik veel hydraterende creme.

Moet ik aan een tweede kuur roaccutane beginnen of zorgt differin gel (vitamine a) ook dat mijn vette huid voor altijd minder wordt?
roaccutane in samenwerking met creme om de rode vlekken weg te krijgen
geschreven door sander , 23-01-2010
ik ben een jonge man van 18 jaar die waarschijnlijk door stress plotseling acne in een ernstige vorm heb gekregen, eerst antibiotica gekregen hielp niet, nu ben ik een maand bezig met roaccutane ziet er al beter uit de grote rode bulten om mijn gezicht zijn verdwenen( verder heb ik op mijn lichaam geen enkele puist ook nog nooit gehad) gebruik nu van vichy normaderm helpt ook wel maar is er nog iets wat ik in combinatie met deze 2 producten zonder gevaar zou kunnen gebruiken, om de huid er sneller goed uit te laten zien zonder littekenvormingik ben een gezonde knul dus wil wel weer eens uit, verder doe ik aan bodybuilding gebruik geen produkten eet gezond
graag u advies , mvgr sander
vakantiepukkel
geschreven door trisha , 13-01-2010
Ik heb als ik op vakantie ga in de zomer altijd heel erg veel last van pukkels.
Heel mijn gezicht zit onder en mijn schouders. Dit is echt super vervelend juist op vakantie. Is dit een aandoening? als ik weer terug in nederland ben trekt het weer geleidelijk weg. Is hier iets voor?

En kom je ooit van pukkeltjes af ben bijna 25 en had gehoopt dat het op den duur wel is zou verdwijnen maar helaas.
Mijn ervaringen
geschreven door Maurice , 05-12-2009
Ben sinds mijn tienerjaren aan het vechten tegen Acné Vulgaris. Heb meer de rode kleine bultachtige vlekjes/ontstekinkjes die soms pijnlijk kunnen zijn en zich dan ook soms tot een pustpuistje ontwikkelen. Het ziet er uit alsof ik veel puistjes heb. Na vele consulten door huisarts en dermatoloog zijn de volgende behandelingen gepasseerd:
1. Benzoylperoxide - hielp totaal niet
2. Tetracycline - hielp niet
3. Isotretinoine (Roaccutane) - hielp goed, maar binnen een jaar na behandeling kwamen de eerste pustels en papels weer terug.

Heb op eigen initiatief geprobeerd:
1. Clearasil - hielp totaal niet
2. Vichy Normaderm totaalpakket - erg duur en hielp totaal niet
3. Garnier Pure totaalpakket - helpt niet, sos roller verlicht een klein beetje.
4. Huidtherapeut met dermbrasie behandeling - duur, afschrikwekkend rode gelaatskleur - voortijdig gestopt i.v.m. laag vertrouwen
5. Schoonheidsspecialist met huidbehandeling op basis van stroomstootjes - was een dure ervaring rijker, relaxed maar helaas niet probleemoplossend.

Mijn nieuwste poging: Adapalene. Bekend onder de naam "Differin". Schijnt redelijk goed te werken, maar ben benieuwd.

Succes!!!
Littekens?
geschreven door Claire , 09-03-2009
Ik heb ook roaccutane gebruikt voor een korte periode, mij heeft het goed geholpen. De meeste puistjes zijn verdwenen en ik heb maar zelden last van echte dikke puisten. Helaas heb ik er wel littekens aan overgehouden op mijn wangen, diepe putjes. Tevens heb ik nog iets anders, namelijk een constante roodheid in mijn gelaat van waar de acne gezeten heeft. Het rare is dat ik ook nog nooit ergens anders acne of roodheid heb gehad, alleen in mijn gelaat. Als ik 's ochtends wakker word, dan is de roodheid voor even verdwenen, waarschijnlijk omdat de huid dan volledig tot rust is geweest. Maar zo gauw ik actief ga doen, verschijnt deze roodheid weer en gaat niet meer weg. Ik heb deze roodheid al net zo lang als mijn acne, ongeveer 6 jaar. Ik heb geen idee wat deze roodheid is en het gaat ook niet weg. Als ik zomers ga zonnen, lijkt het wel of deze roodheid alleen maar erger word. Ben bij homeopaten en dermatologen geweest, maar bij deze werd ik afgescheept. De enige die mij echt geholpen heeft is mijn huisarts, alleen deze heeft ook geen idee waar de roodheid op kan duiden en dus moet ik binnenkort weer naar de dermatoloog. Heeft iemand een idee waar deze roodheid op kan duiden?
Acne na anticonceptiepil?
geschreven door Mariska , 04-11-2008
Ik had eigenlijk nooit last van puistjes tijdens mijn puberteit. Vorig jaar, op mijn 25e ben ik met de anticonceptiepil Yasmin 30 begonnen. Vanaf de eerste dag was ik misselijk en braakte ik dagelijks. Daarbij kwam ik in drie maanden 13 kilo aan en kreeg ik opeens overal puistjes. Vanwege deze heftige bijwerkingen ben ik na 3 maanden gestopt met de anticonceptiepil. De misselijkheid en het braken verdwenen snel, maar het extra gewicht bleef (nu was dat op zich niet erg want ik had behoorlijk ondergewicht daarvoor). Wat ik vervelender vind is dat de puistjes ook gebleven zijn. In mijn gezicht, vooral op mijn voorhoofd, wenkbrauwen en wangen, heb ik grote rode puisten waar witte pus inzit. Ook mijn bovenrug staat regelmatig onder. De ene keer zijn het er meer dan de andere keer, het is bijzonder pijnlijk ook. Ik kan echter geen zwarte mee-eters ontdekken, daarom twijfel ik een beetje of het echt acne is of dat het folliculitis kan zijn. Ik heb allerlei smeersels geprobeerd, en van de huisarts heb ik Dalacin Lotion gekregen, wat niet echt helpt. Ook gaf de huisarts het advies om de Diane-35 te gaan gebruiken, maar dit wil ik absoluut niet ivm de misselijkheid. Mijn vader heeft wel veel last van acne gehad vroeger. Kan iemand mij vertellen of dit als typisch acne klinkt of toch folliculitis? En heeft iemand nog nuttige tips misschien voor mij?
...
geschreven door Dr HJL van Gerwen , 30-10-2008
Iedereen die niet tevreden is over de behandeling van acne door de huisarts, kan bij de huisarts om verwijzing naar de dermatoloog vragen. Zeker bij acne met littekenvorming is het zaak tijdig en correct te behandelen om verdere littekenvorming te voorkomen. Dit kan al vanaf 12 jaar.
Acné
geschreven door Natascha Klagen , 28-10-2008
Ik ben een 20-jarige vrouw en heb al sinds mijn 11e last van acné. Mijn dokter vind mijn acné echter niet heftig genoeg om goed te behandelen.
Ik word steeds afgescheept met smeersels als benzoylperoxide maar dit werkt amper en is ook niet praktisch. Ik heb namelijk ook last van acné op mijn borststreek en borsten zelf en mijn rug en dat werkt niet met smeren. Het ziet er niet zo erg uit als ik wel eens heb gezien, maar het zit er we; 24/7. Ik voel mij erg onzeker, durf niet in mijn bikini te gaan zwemmen en ik vind het moeilijk om intiem te zijn met mijn vriend. Wat kan ik doen?
Roaccutane en depressiviteit
geschreven door Dr HJL van Gerwen , 29-09-2008
Het is altijd de vraag of de Roaccutane, dan wel de acne of alleen de pubertijd (mede)oorzaak is van de depressiviteit. De pubertijd gaat sowieso vaak met stemmingswisselingen gepaard. Vervelende acne kan dat versterken. Mocht de Roaccutane al een rol hebben gespeeld (wat in de literatuur steeds meer wordt betwijfeld), dan hadden de klachten enkele weken na stoppen verdwenen moeten zijn.
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy

 

Follow huidconsult on Twitter