©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen
Bruine plekken/vlekken benen

U heeft gekozen voor Benen, bruine plekken/vlekken

Stap 3. Mogelijke diagnosen:

Chronisch veneuze insufficiëntie (CVI)
Bij lang bestaande spataderen of inwendige spataderen kunnen klachten ontstaan met vochtophopingen, vaak toenemend in de loop van de dag, vooral rond de enkels en aan de scheenbenen. Aan de scheenbenen is dan makkelijk een putje te drukken. Er kunnen op den duur meer klachten ontstaan. Er kunnen bruine verdikte huidplekken ontstaan, vooral aan de binnenzijde van de onderbenen. Dit heet lipodermatosclerose.  
Diabetische dermatopathie
Bij lang bestaande diabetes ontstaan er gemakkelijk beschadigingen aan de kleinste bloedvaatjes in de huid, waardoor kleine (0,5-1cm) bruine, wat verzonken plekjes op de scheenbenen ontstaan.
Morphea
Er is meestal sprake van 1 of enkele roodbruine tot vaalbruine scherp begrensde vlekken. Soms is er een wat glanzend aspect. De huid kan stug en verdikt aanvoelen. Voorkeursplaatsen zijn romp, benen. In het gelaat komt een speciale vorm voor, streepvormig lopend over het voorhoofd (sclerodermie en coup de sabre).
Granuloma annulare
Bij granuloma annulare zijn er meestal slechts enkele plekken aan armen en benen, maar het kan heel uitgebreid voorkomen, met vele plekken over het hele lichaam. De plekken zijn roodbruin, meestal 1 tot enkele centimeters groot en hebben een verheven ronde gladde rand. Geen schilfering. Geeft meestal geen klachten.
Necrobiosis lipoïdica
Bij necrobiosis lipoidica zijn er op de scheenbene ronde, ovale plekken met verheven rode rand. Kunnen wel tot meer dan 10 cm groot worden. Meestal zijn er maar 1 of enkele plekken aan ieder been. Centraal in de plek wordt de huid in de loop van de tijd dunner en schijnt geel door. Er zijn dan vaak goed bloedvaatjes in zichtbaar. Er kunnen en het dunne huidgebied makkelijk wondjes ontstaan. Komt vaak voor samen met diabetes mellitus (suikerziekte).
Lentigo solaris (ouderdomsvlek)
Er is 1 ronde bruine vlek (of enkele), vaak op wang, slaap of voorhoofd. De plekken zijn egaal bruin, kunnen langzaam groter worden. Er is geen schilfering. Het is goedaardig.


De andere categorieŽn:

Follow huidconsult on Twitter