Homepage Huidconsult arrow AllergieŽn arrow Wolalcoholen (Lanoline)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Wolalcoholen (Lanoline)

PDF Afdrukken E-mail

U bent allergisch voor Lanoline (wolalcoholen) wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor wolalcoholen. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert contact met deze stof zoveel mogelijk te vermijden.

Wat zijn wolalcoholen?
Wolalcoholen, tegenwoordig meestal lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet, een wasachtige substantie die door de talgklieren van schapen wordt uitgescheiden. Wolvet beschermt de vacht van het schaap tegen weersinvloeden. Na winning van het wolvet uit de wol wordt dit op verschillende wijzen behandeld. Hierdoor krijgt men een groep van wolvetproducten die iets in eigenschappen kunnen verschillen. Een aantal stoffen is echter in al deze typen wolvet aanwezig: wolalcoholen. Sommige van deze stoffen kunnen allergisch contacteczeem veroorzaken. Wolvet is ook bekend onder de naam adeps lanae . Op cosmetica en toiletartikelen staat, indien deze wolalcoholen bevatten, bij de samenstelling de engelse benaming: “lanolin” of “lanolin alcohols”.

In welke producten komt lanoline voor?
Wolvet of lanoline kunnen we vinden in talrijke cosmetica en toiletartikelen zoals crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten.
Ook in farmaceutische preparaten zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn. Verder komt wolvet nog voor in een groot aantal industriële en huishoudelijke producten: afwasmiddelen, boenwas, leerwas, autowas, schoensmeer en andere “wassen” die gebruikt worden om iets vettig te houden. Zo kan het bijvoorbeeld ook gebruikt worden als coating of beschermlaagje voor bedrading. Andere industriële toepassingen zijn het gebruik in snij- en boorvloeistof, sommige verven, en drukinkten.

Hoe ziet allergisch contacteczeem tengevolge van lanoline er uit?
Allergisch contacteczeem door lanoline ziet er meestal uit als jeukende, rode uitslag; soms zijn er ook bobbeltjes, blaasjes en schilfering en kan het eczeem nattend worden.
Het eczeem is uiteraard te vinden op die plaatsen waar u contact had met het lanoline-bevattende product. Vaak zullen dat de handen of het gelaat zijn. Ook hele andere localisaties komen voor, zoals de gebieden waar geneeskundige zalven gesmeerd zijn, bijvoorbeeld in de bilnaad (aambeipreparaten) en rond “open benen”.

Wordt het eczeem geheel veroorzaakt door contact met lanoline?
Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met lanoline. Toch is het niet ongewoon dat eczeem blijft bestaan ondanks het vermijden van producten die lanoline bevatten. Dit komt omdat eczeem vaak meer oorzaken heeft. Behalve allergie kan ook irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen, oplosmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door kou. Daarnaast kan eczeem een uiting zijn van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts.
Het is zinvol om producten die wolalcoholen bevatten te vermijden. Dit laatste zal niet altijd gelukken en mede een van de redenen zijn waarom het eczeem niet altijd volledig zal genezen.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Zoals u uit het voorgaande begrepen heeft zal dit niet altijd eenvoudig zijn. Lanoline kan in zeer uiteenlopende producten voorkomen. Uw cosmetica en toiletartikelen moeten dus geen lanoline bevatten; om dit na te gaan kunt u op de verpakking kijken bij de samenstelling. “Lanolin” of “lanolin alcohol” dient hier dus niet in voor te komen. Het is verstandig uw apotheker op de hoogte te stellen dat u allergisch bent voor lanoline (wolalcoholen), zodat de apotheek ook in de gaten kan houden of u niet per ongeluk een verkeerd recept hebt gekregen. Bij industriële producten wordt het een stuk moeilijker. Soms kan de bedrijfsarts op uw werk u hierbij verder helpen.

Zijn er andere stoffen die u moet mijden?
Een enkele keer is contact met lanoline-bevattende producten die uw partner gebruikt mede oorzaak van uw klachten.
Omdat wolvet, waar wolalcoholen de belangrijkste allergenen in zijn, ook nog andere alcoholen bevat die een enkele keer contacteczeem veroorzaken, kan het zijn dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat u ook deze stoffen moet mijden, bijvoorbeeld stearylalcohol, cetylalcohol of oleylalcohol.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Zoals hierboven al uitgelegd moet u de samenstelling van cosmetica en toiletartikelen, vermeld op de verpakking, controleren. Met uw apotheker kunt u overleggen of de door u gebruikte farmaceutische preparaten voor u geschikt zijn.
In sommige gevallen kan uw huidarts het wenselijk vinden om u bepaalde producten uit te laten proberen, bijvoorbeeld door het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen die tijd niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan is de kans heel groot dat u van dat product geen klachten krijgt.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Reacties (15)Add Comment
 1 2 > 
oil of olaz
geschreven door Annique , 26-08-2016
Ook in oil of olaz sensitive skin zit het niet.
Zonnebrandcreme
geschreven door Noya , 08-05-2016
Hey hallo,
Ik heb een vraag ik kan niet tegen lanoline.
Ik gebruik van alles zonder dat product alleen het begint weer warm te worden en ik heb Zonnebrandcreme nodig zonder lanoline!! Weet misschien iemand er eentje???
Groetjes
Wolalcoholen
geschreven door Jacquelien , 14-03-2016
Hallo iedereen,
Sinds een maandje weet ik dat ik allergisch ben voor wolalcoholen.
Na een uitgebreide pleistertest kwam dit eruit.
Al jaren lang bezig met mijn huidproblemen komt er eindelijk duidelijkheid.
Maar dan moet je opzoek naar producten die geen wolalcoholen bevatten..
Dus etiketten lezen wat ik al een hele klus vind.
Nu ben ik opzoek naar huidproducten die ik zou kunnen gebruiken.
Van make up tot gezichtsreiniging.
Wie kan mij vertellen welke producten goed zijn?
Ik heb al zitten google maar ik kom er gewoon niet uit..
Elke tip of wat dan ook is fijn.
Mijn dank is groot
Make Up
geschreven door Tanja , 16-07-2015
Hoi,

Vraagje ik ben ook allergies voor wolalcholoen.
Nu ga ik bijna trouwen en vind ik het eigenlijk wel leuk om een lipgloss/lipstift te gebruiken en een oogschaduw.
Welk merk kan ik dan het beste gebruiken?

Groetjes, Tanja
Lanoline allergie
geschreven door Suus , 17-06-2015
Hoi allen,

Ik heb zelf ook lanoline allergie en het heeft jaren geduurd voordat ik wist wat het was. Ik heb letterlijk tientallen merken geprobeerd en niks hielp. Totdat ik La roche posay gebruikte (en dan vooral niet de melkachtige reinigers), daar zit niks in! Ook gebruik ik uiercreme van hegron (zalmkleurige dop bij de supermarkt) al gezichtscreme en gebruik ik geen vloeibare foundation meer maar poederfoundation. Sinds ik dat doe is alles weg! Ik kan nu makkelijk zonder make up de deur uit. Dus hierbij mijn tip: zoek deze merken op dn probeer gewone cremes en vloeibare make up (ook concealer) zo goed mogelijk te mijden. Ik merkte het verschil meteen, en nog steeds als ik uit nood een dag iets anders moet gebruiken. Succes!
Lanoline
geschreven door Demi , 22-01-2014
Ik ben ook allergisch voor lanoline! Heb een paar keer prednison ervoor gehad maar zelfs dat had geen zin! Ik gebruik nu een hormoonzalf, al een lange tijd (niet slim). Om mijn huid vet te houden douche ik met olie van de apotheek en heb ik een soort vaseline van de apotheek... Hier zitten geen Wolvetten in! Misschien kun je erna vragen bij je dokter of apotheek en helpt het jou! Groetjes en succes!
Zonnebrandcreme zonder wolvet?
geschreven door Bregje Huisman , 20-06-2013
Mijn dochter heeft net een pleistertest achter de rug (letterlijk en figuurlijk ) smilies/wink.gif en nou blijkt zij allergisch te zijn voor wolalcoholen.
Op zich heeft zij er niet heel veel last van, behalve als ik haar insmeer. Dit doe ik zelden, behalve in de zomer... Dus ik ben heel hard op
zoek naar een zonnebrandcreme zonder wolalcoholen. Heeft iemand enig idee? Tips?
extreem droge handen
geschreven door Joely , 03-03-2013
Ik heb een wolalcoholen allergie en vooral in de winter heel erge droge handen. Aan de zijkant van duim en wijsvingers is de huid tot bloedens toe ingescheurd. Heb alle handcreme's al gebruikt maar niet helpt. Wie weet raad.
Gaby
geschreven door Els , 14-12-2011
Ik zou koelzalf (zonder rozenolie als je ook daar allergisch voor bent) met 20% vaseline aanbevelen!
Wol alcoholen
geschreven door Gaby , 17-11-2011
Hey. Ik ben allergisch voor alle wol-alcoholen. Als iemand, al is het maar 1 product, iets tegenkomt waar deze wol alcoholen niet in zitten. Zou ik het graag willen weten. Ik loop nu dagelijks met een enorme rode hals en wangen. Bij voorbaat dank.
 1 2 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter