©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Perubalsem

PDF Afdrukken E-mail

U bent allergisch voor Perubalsem: Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor Perubalsem. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om contact met Perubalsem zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is Perubalsem?
Perubalsem is een plantaardige stof, die wordt verkregen uit de boomsoort Myroxylon balsamum var. Pereirae, die in Centraal Amerika groeit, vooral in El Salvador. De naam Perubalsem heeft zijn oorsprong in de geschiedenis: El Salvador was vroeger een kolonie van Peru. Het bevat talrijke verbindingen die tot nu toe nog niet allemaal zijn geïdentificeerd. De voornaamste componenten zijn benzoëzuur, kaneelzuur, vanille en afgeleiden daarvan. Dezelfde of chemisch nauw verwante stoffen maken ook deel uit van andere balsems (bijvoorbeeld colofonium, tolubalsem), van etherische oliën (plantaardige stoffen die als parfumbestanddelen en geur- en smaakstoffen gebruikt worden), en van kruiden zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

In welke producten komt Perubalsem voor?
Vroeger werd Perubalsem veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en -voeten, en voor brandwonden. Tegenwoordig wordt deze substantie als zodanig niet meer gebruikt (het gebruik ervan is verboden in de Europese Unie), juist omdat bekend is dat allergische reacties nogal eens voorkomen. Veel bestanddelen van Perubalsem worden echter gebruikt als parfumgrondstoffen voor de cosmetische industrie. Perubalsem wordt dan ook beschouwd als een “indicator” voor parfumallergie. In Perubalsem aanwezige stoffen worden eveneens als geur- en smaakstoffen in voeding en dranken toegepast. Het bestanddeel eugenol wordt soms door de tandarts gebruikt voor wortelkanaalbehandeling.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door Perubalsem(bestanddelen) er uit?
Bij aangetoonde allergie voor Perubalsem moet men dus vooral denken aan parfums en geur- en smaakstoffen. Allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen uit zich meestal als een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant. Ook kan het eczeem elders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor Perubalsem, door reacties op parfums in zalven, handcrèmes en -lotions, of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer, en door het aanraken van gekruid voedsel.
Een allergische reactie op bestanddelen van Perubalsem in voeding kan zich uiten als geïrriteerdheid van de tong en mond, uitslag van de lippen of van de mondhoeken, eczeem aan de handen met blaasjes en/of een uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met Perubalsem(bestanddelen)?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met bestanddelen van Perubalsem. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd zinvol om bestanddelen van Perubalsem zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden!

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Daar allergie voor Perubalsem vaak gepaard gaat met reacties op parfumgrondstoffen, is het raadzaam contact met parfums, geparfumeerde cosmetica en andere geparfumeerde producten (huishouden, werk, hobby) te voorkomen. Dat lijkt simpel, maar toch blijkt dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons (en anderen) gebruikte producten voorkomen. Uw cosmetica, en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zomogelijk ongeparfumeerd zijn. Daarvan zijn verschillende merken te koop. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfumgrondstoffen toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum, of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen op Uw huid geeft. Datzelfde geldt voor geparfumeerde zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke, die u dus doorgaans ook veilig kunt gebruiken. U kunt ook proberen, als u toch lekker wilt ruiken, om parfum op uw kleding aan te brengen. Daarbij moet bedacht worden dat dit toch nog aanleiding kan geven tot eczeem, met name rond de ogen, door verspreiding van parfumgrondstoffen door de lucht.
Het gebruik van “balsems” op de huid (bijvoorbeeld Tijgerbalsem, sportbalsems) wordt afgeraden.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Bij sommige personen die allergisch zijn voor Perubalsem speelt voeding een rol. Het aantal patiënten bij wie dit het geval is, is klein en betreft dan met name hen die klachten hebben in en rond de mond, hardnekkig blaasjesvormend eczeem aan de handen en uitgebreide eczemen.
In zulke gevallen kan een dieet uitgeprobeerd worden. Ofschoon de kans op verbetering niet groot is, wordt aanbevolen om gedurende ongeveer 4 weken de volgende voedingsmiddelen te vermijden om na te gaan of dit enige invloed heeft op uw klachten: 

  • de schillen van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
  • gebak, cake, koekjes, kauwgom, snoepgoed
  • gearomatiseerde thee (bijvoorbeeld kaneelthee), tabak, koffie
  • hoestdrankjes
  • eugenol (wordt soms gebruikt door de tandarts)
  • ijs, cola en andere frisdranken
  • kruiden: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie, en producten met deze kruiden zoals: ketchup, chilisaus, zure haring, paté, leverpastei, vermouth, gekruide dranken
  • wijn en likeuren

Wanneer een sterk vermoeden bestaat dat voeding en dranken bij uw klachten meespelen, kan de dermatoloog eventueel de hulp van een diëtiste inroepen.
Patiënten die, zoals u, bij allergisch onderzoek een positieve reactie hadden op Perubalsem, reageren vaak eveneens overgevoelig op de volgende stoffen: benzoëzuur, benzoïne, colofonium (= rosin), eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tolubalsem. U doet er dus goed aan om deze stoffen, voor zover mogelijk, eveneens te vermijden.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Als u een nieuw geparfumeerd product wilt kopen, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van zult krijgen. Als u al een product heeft (of van een vriendin, dat u ook lekker vindt) kunt u het uitproberen door het op de normale gebruikswijze op een klein huidgebied toe te passen. U merkt dan vanzelf wel of u daar problemen van krijgt! Een betere manier is om het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen 14 dagen niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan kunt u er praktisch zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent.
Bij voeding is het een kwestie van uitproberen of u daar al dan geen last van krijgt.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Reacties (23)Add Comment
 1 2 3 > 
perubalsen en wijn
geschreven door francine de veylder , 17-01-2016
weet iemand waarom iemand met allergie aan Perubalsem allergisch kan zijn aan wijn? Ik kan me voorstellen dat men geen likeur mag drinken (vanille, kaneel, kruidnagel kan voorkomen in likeur en warme wijn) wat zit er echter in gewone zuivere witte of rode wijn dat een allergische reactie kan uitlokken als men allergisch is aan Perubalsen?
fragance mix 1 en perubalsem allegie
geschreven door carla muntjewerff , 22-03-2013
Hallo,

Mijn moeder heeft net te horen gekregen dat ze een fragance mix 1 en perubalsem allegie heeft.
Van de dermatoloog heeft ze maar hele vage informatie gekregen.
Zou graag meer weten hierover,zoals wat kun je het beste wel of niet gebruiken of eten
en wat kun je beter laten of niet doen.

m.v.g. Carla Muntjewerff
Ecxeem/jeuk
geschreven door Ingrid , 03-11-2012
Wat een compacte en toch uitgebreide uitleg op deze site. Bedankt hiervoor.
Ik ga zeker uw tips opvolgen mbt het mijden van kruiden, eet- en drinkwaren over een bepaalde periode. Ik hoop dan een oplossing te vinden voor mijn probleem JEUK. Al jaren mijd ik na allerlei exceem-'aanvallen' (gestart op mijn 35e) parfum, perubalsem en lanoline. Het valt niet mee alle productingredienten hierop na te slaan. In vele gevallen zijn de teksten zo klein of onduidelijk aangegeven dat het een crime is in een winkel met je bril op je neus dit te 'moeten' controleren. Dus het gevolg af en toe toch een verkeerde keuze. Soms bewust zoals haarlak. De fixatie is altijd petje. Dan maar weer degene met parfum van je favoriete merk. Door toch zoveel mogelijk p/b/l te mijden heb ik bijna geen exceem meer behalve in de wintermaanden op mijn (een) onderbeen. Dit is wrsch een combi van panty/laarsen (warmte en looistoffen?). Door de huid gezond te houden smeer ik met verschillende pure olieen. Bijv Jojoba. Paar druppels op vochtige handen en de olie wordt goed opgenomen door de huid. Deo zonder p ook n probleem. Tamelijk prijzig en werken niet altijd naar zin. Dat opgelost door een blokje aluin te gebruiken. Werkt goed ook voor voeten, maar niet niet meer na intensief sporten. Ok dan gaan we toch douchen. Met Neutral wassen? De kleding gaat op een gegeven moment ruiken. Maar weer opgelost door een schep soda. Wat mij ook opvalt is dat de geur van parfum mij tot hoesten aanzet. Bijv in besloten trapruimten en zelfs in een theater als je achter een rijkelijk bespoten persoon mag plaats nemen. Nu mijn restprobleem de JEUK. Al jaren slik ik hier Flexofenadine voor. Het werkt, maar zou het goed zijn zo lang? Dat weet ik net. Je krijgt een herhaalrecept en verder lees je de bijsluiter. Ik gebruik het niet iedere dag, ik probeer te rekken. Gevolg af en toe toch jeuk. En als ik geen pil voor handen heb een aanval van jeuk op de gekste plekken. Als ik dan niet snel genoeg slik dan duurt het zeker een uur voordat het enigszins zakt. Ik kan het krabben dan niet laten. Daarbij ben je altijd uitleg verschuldigd aan je omgeving waarom je soms onrustig overkomt. Heel verhaal zie ik nu. Goh ik zou best graag van deze kriebel verlost zijn. Ook al ben ik er nu aan gewend op mijn 61e.
Perubalsem en fragrance mix 1
geschreven door Bianca , 07-04-2012
Hallo allemaal,

Ik weet sinds gisteren dat ik een perubalsem en fragrance mix 1 allergie heb. Maar heeft iemand hier ervaring mee ik gebruik al produkten zonder parfum?
Maar waar moet ik nu speciaal opletten? En wat mag ik nu wel en niet eten?

Dank jullie wel,
Bianca
perubalsem & voeding?
geschreven door Els , 16-02-2012
Hoi allemaal,
Ik heb al 2 jaar last van eczeem en heb inmiddels 3 allergietesten gehad en een tas vol pillen & zalfjes. Het laatste half jaar heb ik enorm veel last van eczeem op gezicht en in mijn hals. Het is rood, dik, extreem droog en met 1 onoplettend krasje ligt het weer open. Heb van de week lichtherapie geprobeerd maar hierdoor is mijn eczeem nog heftiger dan voorheen naar buiten getreden, waarschijnlijk omdat het zo dun is geworden door alle kuren en hormoonzalfjes.
Ik heb allergieen voor parfum, kiwi's, huisstofmijt, schapenwol en bepaalde bomen/ planten/ bloemen (hooikoorts). Maar dus ook voorperubalsem Maar nu lees ik tot mijn verbazing dat dit ook te maken heeft met E-nummers in voedsel??? Dit heeft niemand mij ooit verteld!
Heeft iemand ervaring met dezefde exzeemsoort als ik?
S.O.S. het enige dat tot nu toe hielp was prednison..
Hartelijke groet, Els
perubalsem
geschreven door margaret , 19-01-2012
Hoi Sandra,
Ik ben het ook plus nickel sulphate, zou ik de lijst met produkten zonder perubalsem kunnen krijgen. Ik gebruik dermolin voor alles.
Margaret.
peru balsem
geschreven door a.s. hoeksel , 19-01-2012
sinds ander halfjaar ben ik allergisch hier voor.
Na veel onderzoek{ ik ben tot mijn pensioen kok ge weest} in het
ziekenhuis heb ik die medicatie gekregen, ik heb het vooral nu nog
op mijn rechter ring vinger en oogleden.
behandeling: huidverbetering met Fucidin zalf +triamcin 0.1%.m
ik ga binnen kort maar weer een afspraak maken met de dermatoloog.
lijst
geschreven door corinne , 20-11-2011
]ik zou ook graag die lijst willen hebben
ik hoop dat je hem nog wil sturen alvast bedankt
Perubalsum
geschreven door matty van Twist , 17-10-2011
Ik heb al een tijdje irritatie op de tong en de rest van de mond. na onderzoek bleek dat ik allergisch ben voor Peru-balsum. Als ik dit forum lees dan gaat dit meer over huidallergie. Is er iemand die dit probleem ook heeft?
verschillende allergieen
geschreven door Petra , 15-06-2011
Hallo allemaal,

Ik heb een aantal allergieen, waaronder ook een parfumallergie.
Ik gebruik sinds een jaar of drie Zarqa verzorgingsproducten.......deze hebben ook nog een babylijn en daarvan gebruik ik de shampoo vanwege psoriasis. Verder gebruik ik de dagcreme voor extreem droge huid.
Ik ben erg tevreden hierover en kom sindsdien minder vaak bij de dermatoloog.
Misschien kan ik sommige van jullie met deze tip helpen.

Suc6 allemaal!!
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter