©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Parfummix / Lyral

PDF Afdrukken E-mail

U bent allergisch voor de parfumgrondstoffen: Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor de parfummix en/of voor lyral. Wanneer u hiermee in contact komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem.
Het is dus van groot belang dat u probeert het contact ermee zoveel mogelijk te vermijden.

Wat is de Parfummix?
De parfummix is een mengsel van 8 parfumgrondstoffen die in zeer veel parfums voorkomen: eugenol, isoeugenol, oakmoss, geraniol, hydroxycitronellal, α-amylkaneelaldehyde, kaneelaldehyde en kaneelalcohol. Het mengsel is een “indicator” voor parfumallergie. Een positieve plakproefreactie duidt dus op een allergie voor één of meer parfumgrondstoffen. Lyral is ook een parfumgrondstof.

In welke producten komen parfumgrondstoffen voor?
Parfumgrondstoffen zijn de bestanddelen van parfums. Een parfum kan bestaan uit enkele van deze grondstoffen tot meer dan 300. Vele hiervan zijn van plantaardige oorsprong (bijvoorbeeld rozenolie, lavendelolie, vanille), anderen zijn chemisch bereid (gesynthetiseerd). Parfums komen niet alleen voor in cosmetische producten die voor hun geur gebruikt worden zoals “echte” parfums, eau de toilette, eau de cologne, deodorant en aftershave. Eigenlijk zijn alle verzorgende cosmetische producten (crèmes, milks, lotions, tonics), decoratieve cosmetica (rouge, oogschaduw, lippenstift) en toiletartikelen (zeep, badschuim, doucheschuim, shampoo, tandpasta) geparfumeerd. Een uitzondering hierop vormen de “ongeparfumeerde” cosmetica; dat staat dan ook altijd op het product vermeld (“ongeparfumeerd”, “parfumvrij”, “bevat geen parfum”, of in het Engels “fragrance-free”); overigens komt zelfs hierin nog wel eens een kleine hoeveelheid parfum voor.
Ook vele huishoudelijke producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasverzachter, toiletverfrisser en sprays bevatten parfums. Op de huid en de slijmvliezen toegepaste geneesmiddelen (zalf, oogdruppels, oordruppels) kunnen ook geparfumeerd zijn, en sommige luchtverversingssystemen blazen parfums in gebouwen. Ook industriële producten en papier en papierproducten (luiers, zakdoekjes, toiletpapier) kunnen parfums bevatten. Nogal wat synthetisch bereide parfumgrondstoffen worden ook in voeding en dranken toegepast. Dat geldt ook voor natuurlijke parfumgrondstoffen (smaakstoffen) zoals kaneel, kruidnagel en vanille. Iedereen komt dus eigenlijk dagelijks in contact met parfumgrondstoffen.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen er uit?
Allergisch contacteczeem door parfumgrondstoffen is meestal een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien, of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor in de hals, in het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstreek en onder de oksels. Daar worden immers producten met hoge concentraties parfumgrondstoffen aangebracht, zoals parfum, eau de toilette, aftershave en deodorant. Ook kan het eczeem elders op het gelaat en vooral op de oogleden voorkomen. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor parfumgrondstoffen. Zij hebben dan meestal eerst een andere vorm van eczeem, waarbij later allergie is opgetreden voor parfums in producten die gebruikt worden om het al bestaande eczeem te behandelen (bijvoorbeeld parfums in geneeskundige zalven) of te voorkomen (handcrèmes en -lotions), of door geparfumeerde producten op het werk, in de huiselijke omgeving of in de hobbysfeer. In principe kan echter overal op de huid eczeem ontstaan bij contact met geparfumeerde producten.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met parfumgrondstoffen?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met parfums. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. 
Het is altijd zinvol om parfumgrondstoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden!

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Dat lijkt simpel: vermijd contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Toch is dat zeer moeilijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel dagelijks door ons gebruikte producten voorkomen. Probeer niettemin het contact ermee te voorkomen. Uw cosmetica, en bij voorkeur ook die van uw partner, moeten zo mogelijk ongeparfumeerd zijn. Daarvan zijn verschillende merken te koop. De aanwezigheid van parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven met de woorden “parfum”, “perfume”, “fragrance”, of “aroma”. Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die allergisch zijn voor parfums toch bepaalde geparfumeerde producten kunnen verdragen. De stof waarvoor men allergisch is zit dan niet in dat parfum, of in een zodanig lage concentratie dat het geen problemen op uw huid geeft. Datzelfde geldt voor zeep, shampoo, doucheschuim en dergelijke; deze producten geven meestal geen allergische reacties. De hoeveelheid parfum daarin is klein, het product wordt bij normaal gebruik nog eens flink verdund, en bovendien na enkele minuten afgewassen. U kunt ook proberen, als u toch lekker wilt ruiken, om parfum op uw kleding aan te brengen. Daarbij moet wel bedacht worden dat dit soms toch ook nog eczeem kan veroorzaken, met name op de oogleden door verspreiding door de lucht.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
U moet met name ook de parfums van een ander proberen te vermijden.  Wanneer uw partner parfums gebruikt, kunt u daarvan last krijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor contact met parfums door de lucht: als u een parfum ruikt, krijgt u de stoffen ook op de huid. Wanneer u op een feestje vertoeft met lekker geurende mensen, kunt u daardoor de volgende dag eczeem krijgen, met name rond de ogen en op het gezicht. Denk ook aan de toiletverfrisser en geparfumeerd toiletpapier. Let ook op geparfumeerde producten op het werk, in de huishouding en in uw hobby’s.

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Als Lyral of de bestanddelen van de parfummix in zodanig hoge concentraties in cosmetische producten aanwezig zijn, dat ze problemen kunnen veroorzaken bij allergische mensen, staat dat tegenwoordig op het product of de bijsluiter. U kunt er dus voor kiezen deze producten niet te kopen. Toch is het helemaal niet zeker, dat u van zo’n cosmeticum last zult krijgen. Als u een nieuw geparfumeerd product koopt, weet u van tevoren niet of u daar wel of geen last van zult krijgen. Als u al een product heeft (of van een vriendin, dat u ook lekker vindt) kunt u het uitproberen door het op de normale gebruikswijze op een klein huidgebied toe te passen. U merkt dan vanzelf wel of u daar problemen van krijgt! Een betere manier is om het product tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen 14 dagen niets te zien en ontstaat geen jeuk, dan kunt u er praktisch zeker van zijn dat u voor dat product niet allergisch bent.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Reacties (6)Add Comment
Parfummix Lyral
geschreven door Marianne , 23-05-2015
Ik heb te horen gekregen dat ik ook allergies ben voor de stof Lyral.Ik gebruik de produkten van Zarqa.Dit gaat heel goed.Ook is daar shampoo van wat mijn hoofdhuis weer gaaf heeft gemaakt.Voorheen zat mijn hoofd onder de schilfers en korstjes.Dus voor mij een uitkomst.
Verder gebruik ik wasmiddel van de Liddl.Ik doe daarbij een scheut azijn om het geheel te neutraliseren en in het laatste spoelwater ook azijn.Geen last van jeuk en krabben dan.En is goedkoper dan Neutral wasmiddel.
De produkten van KLOK doen het trouwens ook goed maar zijn wat duurder.
...
geschreven door Sanne , 04-10-2011
Ik ben overgestapt naar alles van Neutral.
Maar dan ook echt alles.

Nog steeds korsten op mijn hoofdhuid. De rest is genezen.
Anderen nog tips?
roodheid en bultjes in hals naar de borsten toe.
geschreven door joyce , 12-02-2011
ik heb sinds een paar dagen last van een rode huid, bultjes en jeuk. ik weet niet hoe er aan kom, soms jeukt het niet en soms jeukt het heel erg.
de huid is erg rood. moet ik hiermee naar de huisarts gaan om te kijken hoe ik hier aan kom.
ik heb geen andere cosmetica gebruikt als anders, ook geen andere schampoo of bodylotion.
shampoo
geschreven door Sanne , 28-05-2010
Hallo,

Ik ben ook allergisch voor Lyral.
Ik heb erg veel moeite met het vinden van geschikte shampoo.
Door shampoo heb ik erg veel wondjes op mijn hoofdhuid. (Geen haaruitval trouwens.)
Heeft iemand een tip voor een goede soort shampoo?

Ook heb ik het gevoel dat mijn eczeem erger wordt door vaseline. Ik krijg een witte vettere vaseline voorgeschreven
door mijn huisarts. Kan het kloppen dat het hierdoor erger wordt?

Ik heb trouwens mijn eczeem voornamelijk rond mijn mond en kin. Een heel vervelende en oncharmante plek.
Ook heb ik het op mijn onderarmen, die plek vind ik niet zo erg.

Deodorant gebruik ik niveau voor de gevoelige huid. Al kan ik dit ook niet dagelijks gebruiken.
Wasmiddel gebruik ik Arial. Nooit heb ik hier last van denk ik.


MvG Sanne
re:parfumallergie
geschreven door jessica , 22-02-2010
Hoi ml van den akker,

welke zalf gebruikt u dan? ik krijg zelf soms ook uitslag nadat ik parfum heb gespoten , ook als het op de kleding is. Heel vervelend. Omdat dit niet altijd is kan mijn huisarts er niks voor geven. Als ik een afspraak heb dan is het alweer weg getrokken.

groetjes jessica
parfumallergie
geschreven door m.l. van den akker , 10-01-2009
Heb jaren lang (ruim 10 jr.) al last van parfum en deo allergie ik vind dit best lastig.
(in het dagelijks leven zweet ik ook vrij snel.)
ik had een baan waar ik snel aan het zweten was en vooral in de zomer t shirts aan zonder mouwen liever niet. maar ik deed dat toch en gewoon deo gebruiken. ben naar de huisarts gegaan en heb een zalf gekregen en die gebruik ik jaren en dat werkt goed als ik deo of parfum heb gebruikt en het begint te jeuken dan smeer ik het op. meestal doe ik dat als ik ga slapen en dan is het de volgende dag weg. parfum spuit ik op mijn kleren en deo gebruik ik ook. ik gebruik nu een van vichy deze kan ik beter hebben soms heb ik er last van. douchegel heb ik geen probleem mee. nivea en dove kan ik allemaal gebruiken en bodylotion van angel ook en de rest niet.
ik vind dit nog steeds lastig hoor.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter