Homepage Huidconsult arrow AllergieŽn arrow P-Phenylenediamine

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

P-Phenylenediamine

PDF Afdrukken E-mail

U bent allergisch voor p-phenylenediamine: Wat nu?
Uw dermatoloog heft aangetoond dat u allergisch bent voor p-phenylenediamine (wordt uitgesproken als: parafenyleendiamine (= p-fenyleendiamine). Wanneer u hiermee in aanraking komt kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om contact met p-phenylenediamine zoveel mogelijk te vermijden. P-phenylenediamine is een zogenaamde indicatorstof. Allergie voor p-phenylenediamine betekent dat u waarschijnlijk ook allergisch bent voor de groep van de chemisch verwante parakleurstoffen. Deze stoffen kunnen bij p-phenylenediamine allergische patiënten eveneens eczeem veroorzaken en dienen dus bij voorkeur vermeden te worden. Tot deze groep behoren onder andere p-aminophenol, m-aminophenol, nitro-p-phenylenediamine, n-phenyl-p-phenylenediamine (para-aminodiphenylamine), toluene-2,5-diamine (sulfate).

Wat is p-phenylenediamine en in welke producten komt het voor?
Para-kleurstoffen worden gebruikt in haarverf, fotografische ontwikkelaars, in de verfindustrie, in drukinkten en in inkten voor kopieer- en faxapparaten. Deze kleurstoffen kunnen ook worden toegepast in verven voor bont, leer, schoenen, schoensmeer, sokken, nylonkousen en textiel. P-phenylenediamine en aanverwante stoffen kunnen daarnaast ook in zwart rubber aanwezig zijn als anti-oxidans en vulcanisatieversneller en in plastic als anti-oxidans.

Hoe ziet allergisch contacteczeem er uit?
Allergisch contacteczeem wordt gekenmerkt door jeukende, rode huidafwijkingen doorgaans op plaatsen waar men met de stof, waarvoor men allergisch is, in aanraking komt. De rode huid kan pukkeltjes, schilfers en blaasjes vertonen. De meest voorkomende reactie op p-phenylenediamine en aanverwante stoffen is een contactallergische reactie op haarverf, met name op de zogenaamde “permanente” (niet uitwasbare) haarverven. Het eczeem dat daardoor bij voor parakleurstoffen allergische patiënten ontstaat, is niet alleen gelokaliseerd op het behaarde hoofd, maar vaak ook in het gelaat. De oogleden en de oren kunnen daarbij flink gezwollen zijn. Ook elders op het lichaam kunnen huidafwijkingen ontstaan.
Bij contact met p-phenylene-bevattend zwart rubber of bij contact met deze kleurstof in schoenvoering zal eczeem ontstaan op respectievelijk de handen of de voeten. Bij reacties op kleding of kousen waarin p-phenylenediamine aanwezig is zullen de huidafwijkingen met name te zien zijn op die plaatsen waar intensief contact plaatsvindt, bijvoorbeeld de heupen of de dijen.

In welke beroepen speelt allergie voor p-phenylenediamine een rol?
P-phenylenediamine en aanverwante stoffen worden veel gebruikt in niet-uitwasbare (“permanente”) haarverven. Het is een oorzaak van allergisch handeczeem bij kappers. Tevens kunnen para-kleurstoffen problemen veroorzaken bij medewerkers in de rubber- en plasticindustrie en in de grafische industrie, die ermee in contact komen.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met p-phenylenediamine?
Soms wordt het eczeem inderdaad uitsluitend veroorzaakt door contact met p-phenylenediamine. Toch kan het gebeuren dat volledige vermijding van p-phenylenediamine het eczeem niet geheel doet verdwijnen. Dat komt doordat eczeem soms meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep en sap (vis, vlees, fruit en groenten). Daarnaast hebben sommige mensen een aangeboren aanleg voor eczeem (constitutioneel eczeem). Het is dus altijd nuttig om in het geval van een allergie contact met p-phenylenediamine en aanverwante stoffen te vermijden, maar dat zal helaas niet altijd resulteren in volledige genezing van het eczeem.

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Naast p-phenylenediamine kunnen ook aanverwante stoffen eczeem veroorzaken en dienen daarom eveneens te worden vermeden. De para-kleurstoffen komen vooral voor in niet-uitwasbare (“permanente”) haarverven, maar kunnen ook in tijdelijke kleuringen (“spoelingen”) voorkomen. Een enkele keer kan allergie voor p-phenylenediamine aanleiding geven tot huidafwijkingen bij het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen die paraverbindingen bevatten zoals PABA en afgeleiden daarvan en bij het plaatselijk gebruik van benzocaine-bevattende zalven tegen pijn en jeuk, zoals bijvoorbeeld sommige middelen tegen aambeien.

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?
Wanneer u eenmaal een allergie hebt ontwikkeld zult u bij elk volgend contact met de stof waar u allergisch voor bent een allergische reactie krijgen. Om een reactie te voorkomen moet u dus het contact met deze verbinding en aanverwante stoffen vermijden.Helaas is het zelden mogelijk om te achterhalen of kleding, schoenen of kousen zijn geverfd met p-phenylenediamine of daaraan verwante kleurstoffen. Wees vooral voorzichtig met de kleuren zwart, bruin, donkerblauw en violet. Pastelkleuren worden over het algemeen beter verdragen. De problemen veroorzakende kleurstoffen zitten meestal in synthetische garens. Kleding van viscose, katoen, linnen en zijde hebben een kleinere kans om allergische reacties te geven. Indien u uw haar wilt laten verven dient u de kapper van uw allergie op de hoogte te stellen. Henna kan zonder risico gebruikt worden, maar wees erop bedacht dat nogal wat haarverven op basis van henna tevens para-kleurstoffen bevatten. Omdat dat niet altijd op de verpakking staat, zult u of de kapper informatie moeten opvragen bij de fabrikant of de importeur wanneer u een bepaalde hennakleur wilt gaan gebruiken. Kleurspoelingen die snel weer uitgewassen kunnen worden geven zelden problemen.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Reacties (28)Add Comment
 1 2 3 > 
alergie voor PTD (para toluenediamine
geschreven door els , 13-10-2014
Ik ben alergisch voor para toluenediamine PTD, i.p.v. PDD.
Ik vraag me af of ik mijn haar nu wel kan verven met een verf waar alleen PDD inzit.
Heeft iemand hier ervaring mee.?
PPD-vrije haarkleuring.
geschreven door Marlies , 28-11-2013
Ook ik heb een PPD allergie en ik heb geen last van de Haarkleuring van Hairwonder. Ik gebruik altijd deze: https://www.solobiomooi.nl/hairwonder/Hairwonder-Colour-&-Care-Hazelnut---Haarkleuring/ Sinds ik deze gebruik heb ik nergens meer last van smilies/cheesy.gif
tattoo en haarverf
geschreven door steph , 28-09-2013
Hallo allemaal
Ik heb zelf ook een zeer zware allergie voor ppd een week in het ziekenhuis gelegen en had ook dood kunnen zijn! Ik heb van alles al getest het enige wat echt geen allergie geeft is elumen van goldwell!! Ik heb zelf 3 tattoages en nergens geen last bn tattoeren lan dus wel ! Succes ik hoop dt ik jullie een beetje heb kunnen helpen

Groetjes
Allergie haarverf
geschreven door C , 26-09-2013
Pas aub op! Ik heb mijn haar geverfd en 2 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik was bijna gestikt door de zwellingen. De pijn was onbeschijfelijk.
Wat ik doe om mijn haar mooi te laten glanzen en licht te kleuren is hennapoeder gebruiken. (echt alleen de bladen van de plant) mixen met koffie of thee en inlaten trekken. Bij de tuinen zijn veel producten te koop maar voor bijv. Hennaplus Long lasting ben ik ook allergisch dus let goed op.
Allergie haarverf
geschreven door C , 26-09-2013
Pas aub op! Ik heb mijn haar geverfd en 2 dagen in het ziekenhuis gelegen. Ik was bijna gestikt door de zwellingen. De pijn was onbeschijfelijk.
Wat ik doe om mijn haar mooi te laten glanzen en licht te kleuren is hennapoeder gebruiken. (echt alleen de bladen van de plant) mixen met koffie of thee en inlaten trekken. Bij de tuinen zijn veel producten te koop maar voor bijv. Hennaplus Long lasting ben ik ook allergisch dus let goed op.
allergie
geschreven door buytaert martine , 12-08-2013
Heb al jaren allergie ( pheenylenidiamine) zit in haarverf , ik verfde mijn haar al van mijn 15 jaar , nu ben ik 53 jaar en heb die allergie gekregen over 20 jaar , ben donkerblond van mijn eigen en verf mijn haar lichtblond , nu doe ik al jaren balage da komt niet tegen de hoofdhuid en heb ik nie veel last van , maar het liefst van al zou ik helemaal blond willen zijn , wie weet er raad voor mij ?? gr Martine
allergie haarverf
geschreven door Marloes , 16-05-2013
Zoek ook al zo lang naar een totaal veilig alternatief voor de PPD en andere slechte toegevoegde stoffen haarverven.
Heb m`n haar al tientallen jaren met een henna verf geverfd uit een doosje geverfd.
Er zou geen schadelijks inztten.
Toen ging het fout.
Ziek 2 X en de volgende keer kan het een ziekenhuis opname worden, of erger, dat kan ook.
Het gaat een keer fout.
Maar ondertussen dacht ik dat het een veilig product en gebruikte het, wie weet wat voor schade het heeft aangebracht.
Er is helemaal geen vervangend product tot nu toe, dat mijn haar veilig verft.
Al die adviezen tot nu toe, gebruik dit merk of dat merk,...
Of: er zitten allerlei gevaarlijke stoffen in, waaronder PPD`s maar ook andere stoffen, OF: ze dekken totaal niet op wit haar.
Ik heb zoveel uitgezocht, er is ontzettend veel over te lezen op Internet.
Dan kom je in contact met allerlei verven die worden aanbevolen, zoek je het uit, bel je de kappers die het doen, vraag je door, :Hoe kan het dan zo gauw klaar zijn?... ...komt de berichte aap uit de mouw, ....
ja wij voegen er wel weer dat en dat aan toe, ja anders dekt het niet, of anders pakt het niet.

Wat te doen.
De "Grijs is mooi",Wit is mooi, is niet van toepassing voor mensen die al jong wit worden.

Wat ik t.n.t. heb geleerd is, dat je wel veilig volkomen natuurlijke henna kunt gebruiken,
Maar waar vindt je dat in Nederland, de winkels zitten vol met gevaarlijke producten.

Elk product dat beloofd dat het in korte tijd klaar is, bevat stoffen die riskant zijn voor de gezondheid.
Of het doet totaal niets op wit haar.

Maar heb ik dat veilige en goed werkende product al gevonden ? Nee.

Want waar ik ook op zoek ga naar de volkomen zuivere, goed gereinigde natuurlijke hoge kwaliteit henna, vind ik het niet.
De een biedt het aan, maar ga je er verder op in, dan trekken ze zich weer terug, of willen niet eens iets aan je verkopen.
Al de pakjes in de Toko`s met henna, kijk maar op de verpakking, allemaal zo klaar, en dan is het niet goed.
De B.A.Q. Henna, zou de beste zijn, maar daar zijn ook veel kwaliteiten in, afkomstig uit allerlei landen, en niet te vinden in Nederland.
Henna producten die voor allerlei kleuren worden aangeboden, en zo klaar, zijn totaal onbetrouwbaar, gewoon omdat de echte zuivere henna zo niet werkt.
Dat moet je laten wellen, een aantal uren, en daarna vele uren laten zitten in je haar, en een hele nacht is ook geen enkele probleem.
Op de vlug klaar pakjes staat, dat je het absoluut niet langer mag laten zitten gan een bepaalde tijd, dan weet je, het is niet geschikt, gevaarlijke haarverf.
Al de aanbevelingen ook op deze site, van gebruik dit merk of dat merk, er zitten dan wel bijgevoegde slechte stoffen in, of ze werken niet op wit haar.
Ik heb de winkels gebeld.
Er was zelfs een natuurvoeding winkel bij, die, zei, die rommel verkoop ik niet meer, was een duur Duits merk, mijn personeel heeft het uitgeprobeerd, na zoveel klachten van de klanten, en het doet niets op je grijze dan wel witte haar, ik verkoop het niet meer.

Nu is mijn vraag natuurlijk, wie weet waar je in Nederland, een veilig op wit dekkende BAQ Henna kunt krijgen om het haar mee te verven.

En ga `s kijken bij de Trekpleister en ga `s kijken bij zus of zo, dat is niet meer nodig, want die hebben het niet.
Het is toch een schande dat je zo moet zoeken, naar een normaal veilig product, dat je gezondheid niet zo bedreigd dan je in het ziekenhuis kan belanden of er aan dood kan gaan.

Maar misschien is er hier iemand die deze weg al is gegaan, en de oplossing heeft gevonden?
Zou het heel fijn vinden een de juiste tip te krijgen.
Alvast veel dank.
.

PPD Allergie
geschreven door Mirthe , 03-12-2012
Hallo, Ik heb ook een PPD allergie en heb Colourwell al een paar keer gebruikt. Heb nu geen last meer van irritaties en mijn haren worden er nog mooier van ook. Ik kan het echt aanraden als je last hebt van haarverfallergie
antwoord en een vraag
geschreven door Celine , 15-09-2012
@Cindy ik ben allergisch voor p-phenylenediamine en heb ook tattoo's in die inkt zitten niet die para kleurstoffen. Dat zou geen probleem moeten zijn.

Ik vroeg me af of iemand mij vertellen kan of er in mascara para kleurstoffenzitten?
Echte tattoo?
geschreven door Cindy , 03-08-2012
Hi mensen,

Een paar jaar geleden nam ik in spanje een hennatattoo. Dit deed ik altijd sinds mijn 6e al ofzo en nergens last van gehad. Toen in ong. 16 was deed ik dit dus weer in Spanje en zo'n 2 dagen later, inmiddels in Nederland begon ik er een allergische reactie op te krijgen. Dit werd door smeerseltjes en pillen volgens mij, helemaal opgelost. Toen ik 18 had ik mijn haar heel lang echt platina blond en ik wilde weer terug naar mijn eigen kleur. De kapper deed een middenblonde, dondere verf in mijn haar zodat ik de boel gewoon zonder dat het opviel uit kon laten groeien. 2 dagen na het verven kreeg in ook weer een allergische reactie op de haarverf op de plekken waar de kapper had genoeid op mijn hoofd... Van die randjes en in mijn nek. Dit is uiteindelijk ook weer met pillen opgelost. Maar nu zou ik graag willen weten of er echt geen mogelijkheid bestaat dat ik een echte tattoo kan nemen???? Ik zou dat super leuk vinden en vooral als ik later een kind krijg zou ik die naam graag op mijn lichaam willen zetten. maar ik heb er een beetje een hard hoofd in dat dit ooit zou lukken. Nogmaals, bestaat er een mogelijkheid om toch een echte tattoo te kunnen zetten. Ben ik hier ook allergische voor? Zijn het Misschien alleen bepaalde kleuren ? HELP ME PLEASE

Xx Cindy
 1 2 3 > 

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
U kunt uw reactie toevoegen hier

busy
 

Follow huidconsult on Twitter