Homepage Huidconsult arrow AllergieŽn arrow Formaldehyde (-Afgevende Conserveermiddelen)

 ©Huidconsult.nl      Geschreven door dermatologen                     
© Huidconsult.nl : Geschreven door dermatologen

Formaldehyde (-Afgevende Conserveermiddelen)

PDF Afdrukken E-mail

U bent allergisch voor formaldehyde of formaldehyde afgevende conserveermiddelen (ook wel genoemd formaldehyde releasers): Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor
O formaldehyde
O formaldehyde afgevende conserveermiddelen.
Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus belangrijk dat u probeert om contact met formaldehyde/ formaldehyde afgevende conserveermiddelen zoveel mogelijk te vermijden. 

Wat is formaldehyde?
Formaldehyde is een chemische stof die wordt toegepast als conserverings- of ontsmettingsmiddel, toevoeging aan lijmen en sommige plastics. Formaldehyde heeft een penetrante geur, die prikkelend werkt op huid en slijmvliezen.

Wat zijn formaldehyde releasers?
Formaldehyde releasers zijn conserveringsmiddelen die formaldehyde afgeven.

In welke producten komen formaldehyde en formaldehyde afgevende conserveermiddelen voor?
Formaldehyde komt voor in huishoudelijke, schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ook wel in vaatwasreinigers. Soms wordt het nog gebruikt als conserveringsmiddel van huidverzorgende producten en shampoos. In ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria wordt formaldehyde soms toegepast als ontsmettingsmiddel. Verder in ziekenhuizen als conserveringsmiddel voor menselijk weefsel, en in sommige kunstharsen (phenol- en ureumharsen). Ook komt het voor in sommige lijmen, verven, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel.
Formaldehyde afgevende conserveermiddelen worden toegepast in huidverzorgende producten, cosmetica en in sommige medicinale zalven en crèmes.

In welke beroepen speelt een allergie voor formaldehyde een rol?
Werkzaamheden waarbij blootstelling aan formaldehyde kan plaatsvinden:
- schoonmaakwerk (ook huishoudelijk)
- werkzaamheden in een histologisch laboratorium
- doktersassistente of verpleegkundige (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijk
weefsel)
- in de verf- en rubberindustrie
- in de bont-, textiel- en leerindustrie
- in de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden en
zaadontsmettingsmiddelen)
- in beroepen waarbij phenol en ureum formaldehydeharsen geproduceerd of verwerkt worden.

Allergieën voor formaldehyde afgevende conserveermiddelen worden hoofdzakelijk gezien bij gebruikers van huidverzorgende producten, cosmetica en dermatologische crèmes.

Hoe ziet allergisch contacteczeem door formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen er uit?
Allergisch contacteczeem door formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen veroorzaakt rode, jeukende huiduitslag op de plaatsen waar de huid in contact komt met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen bevattende materialen. Soms verschijnen er ook bultjes en blaasjes en kan de huid sterk opzetten. Dit laatste wordt vaak gezien aan oogleden. Na enige tijd treedt schilfering van de huid op.

Huiduitslag die wordt veroorzaakt door huidverzorgende producten of cosmetica die formaldehyde/ formaldehyde afgevende conserveermiddelen bevatten, wordt vaak gezien in het gelaat, op de oogleden, in de hals en op de romp.

Vloeistof of materialen die formaldehyde bevatten en die in het werk gehanteerd worden, geven vooral uitslag aan de handen en soms aan de onderarmen. Formaldehyde kan verdampen, dan ontstaan afwijkingen op de onbedekte huiddelen.

Bij een allergie voor formaldehyde in antikreukmiddelen (textiel) zal de huiduitslag gezien worden in de oksels, ellebogen en de bovenbenen.

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met formaldehyde/ formaldehyde afgevende conserveermiddelen. Als het contact met de producten waar formaldehyde/ formaldehyde afgevende conserveermiddelen in zit vermeden wordt, dan treedt meestal genezing van de huidaandoening op. Toch komt het voor dat het eczeem blijft bestaan, ook al vermijdt u contact met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft; naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, e.d. Daarnaast kan http://www.european-cosmetics.info

Zijn er andere stoffen die u moet vermijden?
Het vermijden van formaldehyde kan soms lastig zijn, omdat veel bronnen van formaldehyde verborgen zijn.
Er zijn verschillende conserveringsmiddelen in huidverzorgende producten en cosmetica die formaldehyde vrijgeven en deze kunnen hierdoor soms ook problemen geven, voorbeelden zijn:
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium-15, dehydroacetic acid, sodium hydroxymethylglycinate, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.

Bron:  Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Reacties (3)Add Comment
formaldehyde en benzocaine als bijmiddel Gliclazide
geschreven door g.bosveld , 30-10-2011
Geachte dames en heren,
Allergoloog heeft ontdekt dat ik allergisch ben voor genoemde bijmiddelen in medicijnen gliclazide (diamicron) NIETMET EN NIET ZONDER V OOR MIJN DIABEET PROBLEMEN.. ERNSTIGE KLACHTEN.
per 1 sept. 2011 zouden alle bijmiddelen in medicijnen in de bijsluiter aanwezig zijn. Mijn apotheek is
alsmaar aan het onderzoeken waar die bijmiddelen niet aanwezig zijn.
Kunt u mij laten weten welke fabrikanten deze bijmiddelen niet gebruiken.
Bij navraag wil niemand laten weten of deze middelen aanwezig zijn!
Hopelijk kunt u mij helpen. Mij internist weet het ook niet en de huisarts ook niet.
Bij voorbaat dank.
Ineke
...
geschreven door Maria , 09-03-2011
Hallo iedereen,
Het was even zoeken, na de allergie-diagnose (PPD, formaldehyde, parfum, lanoline, perubalsem), maar op de websites met natuurlijke producten verkopen ze alleen producten zonder:
-SLS (beschadigt de huid waardoor het geveoeliger wordt voor allergenen)
-parabenen
-synthetische geurstoffen (parfum)(dus alleen ongeparfumeerde producten (Lavera Neutral, Logona Pur) of producten met natuurlijke geurstoffen uit etherische olie)
-PPD
-Formaldehyde of formaldehyde-afsplitsing
-etc
Let op, producten kunnen wel lanoline bevatten!

Zelfs de 'schone' merken Lavera, Sante, Logona en Dr. Hauschka verkopen alsnog producten met rotzooi. Ik ben een groot fan van Pure Nuff Stuff, voelt in ieder geval heerlijk!

Wat betreft kleding: in Japan is de wetgeving voor fromaldehyde het strengst. Kledingmerken die in Japan verkopen zouden daarom minder formaldehyde moeten bevatten. Let verder op met 100% katoen: alleen als het lekker kreukt is het -waarschijnlijk- onbehandeld!

Sterkte en succes iedereen
Maria
makup
geschreven door betul , 30-01-2011
Graag zou ik willen weten welke cosmetisch product geschikt is voor degene die allergisch zijn voor formaldehyde afgevende conserveermiddelen..
producten zoasl vichy zijn die goed.

Uw eigen ervaring/mening? Geef uw reactie!
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
kleiner | groter
security code


Vul bovenstaande tekens in


busy
 

Follow huidconsult on Twitter